torsdag 1 september 2011

Köttfärsgratäng med lök - MASSOR av lök!


Färs, massor av gul lök, gratängsås och ost. Varken mer eller mindre... Eller förresten, lite ägg och kryddor också, men väldigt enkelt och väldigt gott. Inspirationen till den här rätten kommer från ett gammalt receptkort jag hittade i mina gömmor. Det är från den tiden jag var med i "Receptklubben" och fick hem ett gäng receptkort i olika kategorier varje månad. De blev ett komplement till VÅR KOKBOK innan jag började prenumerera på Allt om Mat och övergav receptkorten som blev mer och mer ointressanta. Men det var ganska kul att hitta det här och gilla grundidén att sedan bygga vidare på.


Jag tyckte det såg gott ut med färsklumpar ovanpå lök som bakas i ugnen, rena lökfrossan! Men jag valde att göra en gratängsås på crème fraiche och grädde i stället för äggstanning och så struntade jag i tomaterna. Det passade jättebra med ris till den här gratängen. Riset ska blandas med lök och gratängsås så att det blir saftigt till färsklumparna. För mer färg och smak, gör som i originalreceptet - varva löken med tomatskivor. Istället för små färsklumpar kan man breda ut färsen som ett täckande lager över löken.

4 portioner
400 g nötfärs eller köttfärs
1 ägg
Salt, vitpeppar och svartpeppar
1 msk sirap
4 gula lökar, skivade
1 burk crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 dl riven prästost

Gör så här:
Blanda färsen med lite salt, vitpeppar, svartpeppar, ägget och sirap. Smörj en form och lägg i den skivade löken lite omlott. Forma små klumpar av färsen och fördela över löken. Vispa ihop crème fraiche och grädde med lite salt och svartpeppar. Häll gratängsåsen över lök och färs. Sprid över den rivna osten. Gratinera i 200 grader i ungefär en halvtimme. Servera med ris.








5 kommentarer:

  1. Hej Lotta idag har vi ätit gott. Din mammas goda skinkstek köttet blev mört och saftigt alla tyckte det var gott. Kommer att göra det fler gånger. Alla dina fina recept som jag tagit har varit mycket lyckande och framför allt smakrikt och supergott. Nu ska jag ta receptet som du har på makaronipudding låter gott.En annan rätt som jag ska prova är lappskojs med rödbetor som jag gör på fläsklägg som har lite sälta i sig. Är bara nyfiken på hur det smakar.Åsa

    SvaraRadera
  2. Hihi lök är inte riktigt min grej :) Men man kan ju inte gilla allt :P

    SvaraRadera
  3. Hej Åsa, så himla kul att du gillar det du lagar från min blogg! Makaronipuddingen blir verkligen supergod, men så har jag ju hämtat inspiration från Husmanmästaren själv, Mannerström. Lapskojs var jag nästan ensam om att tycka om när vi fick det i skolan. Tyckte det var jättesalt och gott! Nu har jag inte ätit det på evigheter, det är inget som mamma brukar göra heller.

    Hanna, om du inte gillar lök är den här köttfärsgratängen inget för dig :-) Men det borde gå med någon annan grönsak, eller flera olika under färsen. När jag gjorde gratängen tänkte jag faktiskt att jag borde ha varvat löken med kokt och skivad potatis och fått en komplett rätt. Kanske broccoli skulle funka, eller blomkål, eller både och? Bara att spinna på och testa!

    SvaraRadera
  4. Har du möjligtvis receptet på smörgåstårta från den där samlingen? Är i akut behov av den. Isåfall visa en bild så ser jag om det är rätt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pernilla! Receptsamlingen befinner sig dessvärre 12 mil från mig, hemma hos mina föräldrar så jag kan inte kolla. De är dessutom i sin sommarstuga nu och inte där samlingen finns så det är nog tyvärr ganska kört...

      Men. Googla på smörgåstårta och de ingredienser du vill ha med så lär du få massor av träffar! Kryddburken har massor av recept på smörgåstårta också. Jag hoppas att du hittar rätt!

      Radera