söndag 9 oktober 2011

Chipotlechili med superfräsch tomat- och paprikasalsa


Chili con carne har jag gjort många gånger, men tills nu med köttfärs. Nu blev det premiär på att använda stora köttbitar, av högrev, och det ångrar jag verkligen inte. Chiligrytan ska sjuda i 1,5 till 2 timmar så att köttet blir riktigt mört och fint. Den goda rökiga smaken kommer från färdig chipotlepasta med jalapeños. Tillsammans med spiskummin, som är en av mina favoritkryddor, en massa chili och öl blev den här chiligrytan en favorit.

Tomat- och papriksalsan med hackad rödlök, smaksatt med limesaft och socker är riktigt gott till den heta chilin. Jag var lite skeptisk till den mixen men oj vad gott! Eftersom Mannen är vitlökshatare gör jag chilin utan, men ös på med upp till sex vitlöksklyftor om det är din grej. Vi äter gärna chili med lite ris, men det gör man ju som man vill.

Förutom salsan och ris serverade vi även gräddfil och riven ost till chilin. Maten skopade vi upp med bitar av rostade tortillabröd. Lite kladdigt och geggigt men alldeles underbart, och smakar det inte lite godare att äta med fingarna ibland? Passar ju inte all typ av mat, men här funkar det!

4 heta portioner chili med högrev
2 gula lökar, hackade
1 kg högrev i grova kuber
Neutral olja till stekning
1 tsk torkad oregano
1 tsk chilipeppar
1 msk malen spiskummin
1 röd spansk chilipeppar, urkärnad och finhackad
2 jalapeños, urkärnade och finhackade
1 msk chipotlepasta (finns i tex mex-hyllan)
1 msk tomatpuré
5 dl porteröl
3 dl köttbuljong (gör 5 dl så att du har lite för ev spädning)
2 tsk socker
Salt

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
Ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Fräs löken genomskinlig i olja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn köttbitarna på hög värme i olja med oregano, chilipeppar och spiskummin. Lägg över i grytan och blanda med löken. Blanda sedan ner den hackade chilin, tomatpurén, chipotlepasta och socker. Häll i öl och köttbuljong. Koka upp och sjud på mellanvärme i 1,5 upp till 2 timmar tills köttet är mört. Det ska inte vara något lock på utan vätskan ska reduceras. Späd med buljong om det behövs. När köttet är klart, smaka av med mer chipotlepasta och salt.

Förbered salsan under tiden grytan sjuder, men låt den inte stå helt färdig för länge innan den ska ätas, då blir den lätt för blöt. Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän grytan nästan är klar.

Servera chilin med salsan, gräddfil, riven ost och limeklyftor. Tortillabröden rostar du i het stekpanna utan fett, någon minut på varje sida tills bröden fluffar upp sig och får lite färg. Skär i bitar som är lagom stora att använda som "skopor". Lite ris är gott till också.

Den här helgen på landet med lite kyligare temperatur så passade en het chiligryta extra bra!


Spiskummin är så gott! Och så lite chilipeppar som rymde från måttet...

En riktigt fin bit högrev hittade jag på Hemköp. Du kan ta bort det grövsta fettet men låt det mesta vara kvar så att köttet blir riktigt mört. Skär det i stora kuber så gott det går.

Tomatpuré är givet och så den mörkare chipotlepastan som både doftar och smakar så gott och mycket. Chipotlepastan kan du även använda i en köttfärssås för lite mer tryck.

Det är inte så kul att klia sig i ögat eller komma åt munnen när du provsmakar något efter närkontakt med chili. Jag kom på att vi har en kartong kirurghandskar i boden här på landet, som vi använde när vi torkade kaklet rent från frätande fogmassa. Riktigt bra för att undvika svidande ögon. Eller så ser du till att tvätta händerna riktigt noga efter hackandet.

Grytan i sig är inte särskilt färgglad, inte ens färgerna från chilin gör någon skillnad när grytan är klar. Då är det fint att kunna servera salsan till, en riktig färgklick!


Tortillabröden blir varma och frasiga efter en stund på varje sida i het torr panna. Om du har gasspis, gör som Jamie Oliver och lägg dem blixtsnabbt över lågan.

Smaklig måltid!




6 kommentarer:

  1. Ser gudomligt gott ut. Jag älskar salsor av alla slag. Ska snart iväg på matlag och ditt nämn lär dyka upp!
    Jag har också röstat nu.
    Missade filmen igår då sonen aldrig ville somna. Men den är säkert bra , och jag tycker den påminner lite om dig.

    Fin fortsatt söndag!

    SvaraRadera
  2. Tack, Carina - för allt möjligt :-)

    Ska googla på den där filmen, misstänker att det är nå't jag får kika på utan Mannen... Hiram och kokboken stötte jag på när jag plöjde igenom Lantlivstidningen i dag på landet. Nu förstår jag att det är ett alias för en anrik receptmakare.

    Hoppas du har en trevlig och god afton!

    SvaraRadera
  3. Ann-Sofi, vågar du ;-)

    SvaraRadera
  4. Mmmm vad gott det var! Vi vuxna i faniljen njöt av denna maträtt ikväll! Barnen fick annat att äta ;)
    Denna kommer vi absolut att göra igen!
    TACK för dina fantastsiska recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Nu blev jag sugen på att göra det här snart igen. Förstår att barnen fick något annat :-)

      Tack själva snälla ni för att ni tog er tid att kommentera och för länkningen i inlägget hos er!

      Radera