fredag 14 oktober 2011

Heta quesadillas och lite annat gott i smått galet sällskap


Torsdagskvällen spenderade jag tillsammans med ett gäng tokroliga och pratglada damer. Förutom mycket
prat och skratt blev det förstås mat och dryck. Innan själva middagen med köttfärspaj, sallad och en väldigt god dressing så gjorde jag quesadillas på löpande band i köket. Vartefter de blev klara i pannan skar jag upp dem i snibbar och langade vidare till hungriga gäster i värdinnans fina och väldigt mysiga kök.

Jag gjorde två sorters quesadillas, båda med ganska mycket hetta. Det känns lite i munnen idag :-) Gemensam fyllning för båda är en blandning av riven pizzaost och riven mozzarella, direkt från påse. Funkar jättebra här. Quesadillas går snabbt och lätt att göra, passar perfekt som tilltugg till något gott att dricka. Den smälta osten ihop med het fyllning blir en ljuvlig kombination. Så stek på några redan ikväll vetja, till ett glas vin eller en kall öl, kanske medan du förbereder kvällens middag så håller du den värsta hungern i schack under tiden också.

Quesadillas med två sorters ost, pepparsalami, spansk peppar och färsk oregano, 16 snibbar
8 små tortillabröd (använd gärna den minsta sorten - då blir munsbitarna precis lagom stora)
1/2 påse riven pizzaost
1/2 påse riven mozzarella
12 skivor pepparsalami, skuren i mindre bitar
1 röd spansk peppar, finhackad
Färsk oregano, repade och hackade blad

Lägg upp fyra bröd. Fördela båda sorterna ost ovanpå. Lägg sedan på salami, peppar och oregano. Lägg ett bröd ovanpå och tryck till lite grand, speciellt utåt kanterna. Hetta upp en stekpanna och lägg i en quesadilla åt gången. Stek någon minut på hög värme på båda sidor tills bröden får fin färg och osten har smält. När osten smälter "klistras" bröden ihop. Lägg på skärbräde och skär i fyra bitar (snibbar). Ät direkt och fortsätt sedan med nästa quesadilla!

Quesadilla med ost och grön jalapeño, 16 snibbar
8 små tortillabröd
1/2 påse riven pizzaost
1/2 påse riven mozzarella
Ca 1 dl hackad inlagd grön jalapeño

På med ost och sedan jalapeño. Tillagningssättet är detsamma som ovan.


Quesadillas med bara ost och jalapeño ser ju inte så roligt ut, men det smakar desto roligare!

Två sorters quesadilla på en lång rad, redo att stekas i pannan. Fyra av varje, sexton snibbar. Nästan alla gick åt. Vi var ju tvungna att lämna plats för lite annat också...

Gräddat och klart. Den smälta osten är höjdpunkten... Sååå gott!


Som sagt, förutom quesadillas skulle vi få plats med lite annat i magen. Ost- och kexspecialisten i gänget fixade till ett berg av gucka att dippa med salta kex. En blandning av 2 dl crème fraiche, 3 dl gräddfil och en stor hackad röd lök toppas med svarta fiskägg. Efter en stund i kylen har den stått till sig och smakar ljuvligt ihop med salta kex. Bara att börja gräva!



Soltorkade tomater och oliver...



Värdinnan har en köksreda som hänger över köksön. En så'n vill jag också ha. Men först måste jag ha en köksö och det får jag inte riktigt plats med i mina två små kök så jag har ett problem...


Den smått galna värdinnan vågade sig på ett litet experiment med pajdegen... Istället för smör använde hon mjukost med cheddarsmak! Väldigt vågat måste jag säga. Förutom att vi fick använda hacka och spett för att skära igenom pajen ända till botten, så smakade det faktiskt riktigt bra :-)

Kvällen avslutades med sjukt goda bakverk som en annan av gästerna hade med sig, det var alltså en form av knytis denna afton. Hon hade gjort typ kladdkakebotten som hon toppade med kokostosca. Jag kan inte beskriva hur gott det var... Trots att jag var proppmätt lyckades jag peta i mig två stycken. Tyvärr hade det hunnit bli väldigt mörkt och jag hade helt glömt bort att ha kameran redo så tyvärr ingen bild på dessa godsaker.

Tack mina vänner för en helt fantastisk kväll, som vanligt!

Att ha knytis när man träffas en vardagkväll är riktigt fiffigt. Det behöver inte vara så att det är värdinnan som ska göra allt (om hon inte absolut vill själv förstås). Det är ett riktigt trevligt och avslappnat sätt att umgås!
Trevlig helg till dig som läser och tack för besöket!




4 kommentarer:

  1. Hade gärna varit med på den tillställningen! Vardagsfester på hemmaplan är bäst när man passerat värsta hänga på klubb åldern. I en recept folder från coop såg jag ett recept på lammrack och en quesadillas med mandelpotatis och västerbottenost örter och en rödlöksmarmelad. Jag kan återkomma om det receptet. Tack än en gång som delar med dig av livets goda!

    SvaraRadera
  2. Du hade trivts som fisken i vattnet! Förutom allt skvaller arbetskamrater emellan. Vi kan ju inte ta hur långa fikapauser som helst på jobbet, här kommer vi ifatt :-)

    Jag vill gärna ha det där receptet på quesadillas med potatis och rödlöksmarmelad. Låter fantastiskt gott och suveränt att använda det som ett tillbehör och inte bara ett tilltugg!

    Hoppas du får en toppenhelg med mycket energi och glädje i Götlaborg!

    SvaraRadera
  3. Lotta!!! Vilka underbara bilder från mitt kök! Jag kan inte fatta att det är hos mig! Tack än en gång för att ni har gjort mitt hem till huvudkontor för Häxklubben. Det är en ära och en stor glädje att ha er alla samlade för mat, prat och godisfat! Kramar Eva ( :o)

    SvaraRadera
  4. Jag är väldigt avis på ditt kök, och bilderna gör det inte alls rättvisa, man ser ju inte så mycket :-) Men jag vet ju hur det ser ut och det är superfint. Perfekt att laga mat i!

    Tack själv bästa överhäxa för att ditt hem blir vårt hem för en stund. Så känns det. Varmt, välkomnande och jäkligt roligt!

    Kram!

    SvaraRadera