måndag 10 oktober 2011

Chokladmarängkyssar, mitt bidrag till Månadens sötsak hos "Söta saker"


Ett bra sätt för mig att få tummen ur och våga prova bak och desserter som inte är min starka sida är temat "Månadens sötsak" på bloggen "Söta saker" - då blir jag motiverad! Varje månad är det olika förutsättningar som gäller, i oktober ska man bidra med något som passar in på "Ge bort".

Dessa chokladmarängkyssar passar verkligen att ge bort till någon som kanske bjuder på middag eller som man bara vill uppmärksamma lite extra. Bara namnet andas ju kärlek, och det ligger mycket kärlek och omtanke bakom slutresultatet också. Den som får de här ljuvligt goda kyssarna i present lär känna sig speciell och uppskattad!

Marängerna blir perfekt frasiga utanpå och aningen sega i mitten. De sätts ihop två och två till dubbelmaränger med en chokladkräm emellan som "klister". Svep in kyssarna luftigt i cellofan så att de inte går sönder, knyt ett vackert band runt och GE BORT!

Fast glöm inte att plocka undan några åt dig själv också, det är du värd :-)

Till 24 dubbla maränger behövs:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk kakao
50 g mörk choklad (70%)
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitorna till fast skum. Ha i sockret och vispa till en blank marängsmet.
  3. Spritsa ut 48 små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Sikta över kakao.
  4. Grädda marängerna i ugnen ca en timme tills marängerna känns torra och lätta. Ta ut och låt kallna.
  5. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  6. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
  7. Rör i smöret och låt chokladsmeten stå i rumstemperatur I ca en timme.
  8. Lägg ihop marängerna två och två med chokladen emellan.

Den observante märker att kakaon saknas på marängerna.... Den ska ju siktas över innan de gräddas i ugnen. Det gick bra ändå men kakaon fastnar bättre på marängerna i ugnen än om du har på det efteråt.





14 kommentarer:

  1. Vilka avancerade ljuvliga juveler! Väldans fina! :)

    SvaraRadera
  2. Tack...

    Mycket tid, pillande och kärlek ligger bakom, men de är värda allt :-)

    SvaraRadera
  3. vilken härlig blogg! Är så innerligt glad att jag hittade hit!

    SvaraRadera
  4. Hej Petra, tack och varmt välkommen :-)

    SvaraRadera
  5. Visst blir de fina! Och tjusiga i munnen oxå :-)

    SvaraRadera
  6. Så himla söta de var :)

    SvaraRadera
  7. Underbara.... Prova! Kikade in hos dig och det kan vara farligt för midjemåttet. Mycket gott där :-)

    SvaraRadera
  8. ÅÅåh, vad de ser goda ut, och vad snygga de blev, inte alls som vanliga maränger! Tack för tipset =D

    SvaraRadera
  9. Visst är de härliga, Alexandra!
    Tre gånger så gott med dubbla maränger och chokladen emellan :-)

    SvaraRadera
  10. Oj, så vackra de är! Måste vara bland de finaste marängerna jag har sett =)

    SvaraRadera
  11. Hej Hanna!
    Visst är de ljuvliga! Så fina och den som får dem kan inte annat än känna kärlek, som små konstverk och så "kyssar" :-)

    SvaraRadera
  12. Oj, så gott! Precis i min smak - de här ska jag prova! :)

    SvaraRadera
  13. Rusta dig med lite tålamod bara, Tina! Men de är väl värda mödan :-)

    SvaraRadera