tisdag 15 november 2011

Amerikanska pannkakor med lönnsirap till kvällsmat? Jag är vuxen, har flyttat hemifrån och får bestämma själv - så varför inte :-)


Jag bläddrade i kokboken "Tofvehult - följ med på vår smakresa" av Lena och Peter Göransson i eftermiddags. Var väldigt hungrig och valde ut det första jag kände att jag blev riktigt sugen på som skulle gå ganska fort att laga till (trodde jag i alla fall). Valet föll på amerikanska pannkakor som skulle ätas med lönnsirap, bacon och stekta ägg. Visst, det andas ju mer brunch än kvällsmat men vad då, det gick jättebra. Mättande, gott och uppskattat av Mannen också även om det inte funkade så bra till matlåda.

Det tar sin lilla tid att steka pannkakorna men det är ganska trevligt pyssel i köket och om magen kurrar väldigt högt så är det fullt tillåtet att skicka ner en liten pannkaka eller två i magen under stekningen. Pannkakorna kommer jag att göra fler gånger, gärna på landet till en matig frukost eller som mellanmål. De är lite söta men salt bacon och äggen balanserar det fint. Enligt kokboken går det utmärkt att äta pannkakorna med färska bär och varm lönnsirap också. Det låter inte helt fel det heller!

Det blir många små pannkakor av smeten. Så många att det inte gör något om ett par stycken misslyckas innan du får ordning på värmen i pannan och för provsmakning under tiden. Lycka till!

Pannkakssmet
3 ägg
1 msk smält smör
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker
Smör att steka i

Tillbehör
Krispig bacon, stekta tomatskivor, stekta ägg och lönnsirap

Vispa ihop ägg, smör, mjölk och gräddfil med elvisp. Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i de blöta till en jämn smet utan klumpar. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klicka i smeten så att pannkakorna får ungefär samma storlek som plättar (har du plättlagg så använd den). Stek ca 1 minut på varje sida. Servera med tillbehören.

Smeten gjorde jag först och ställde i kylen medan jag gjorde i ordning tillbehören som jag höll varma i ugnen (inte lönnsirapen dårå). Pannkakorna vill man äta så fort som möjligt så det är bra om det andra är klart i förväg.

Pannkakorna fluffar upp sig lite grand och får fina kanter. Det osar inget som när man steker vanliga pannkakor och de smakar verkligen supergott. Jag petade i mig två stycken direkt från pannan medan jag stekte... Det tar ju sin lilla tid att steka allihop så vad ska man göra för att inte svimma av hunger innan det är dags att äta :-)

Jag har ingen plättlagg i sta'n, den är på landet, så jag fick klicka smeten i pannan. De blev lite ojämna och olika stora men det gör väl inget.

Stekta tomater med lite salt på är jättegott till allt möjligt!

Stekta ägg till pannkakor? Ja, det funkar riktigt bra. Speciellt när det är bacon till också.

Oj, vad gott med lönnsirap! Helt annorlunda mot den vanliga sirapen. Tunnare och mycket godare smak.

Jag gillar ordentligt knaperstekt bacon. Ätes helst med fingrarna till det här. Oj, vad mätta vi blev :-)


9 kommentarer:

  1. Hej :-) Jag åt pankisar till frukost idag, fast inte så lyxigt som du gjorde, fast gott ändå!

    SvaraRadera
  2. You go girl! Så ruskigt gott det där såg ut. Snart är det torsdag och pannkaksdags här. Längtar.
    gonatt! :) Katarina

    SvaraRadera
  3. Hej Moma, visst är det gott! Läste ditt inlägg om frukost. Det där med filmjölk, krossat knäckebröd och lite socker är också en höjdare. Det åt jag ofta när jag var yngre. Fattigmansmüsli, typ. Hur gott som helst.

    Blir det soppa till också, Katarina? Egen ärtsoppa kanske tom? Jag brukar ta det på personalrestaurangen på torsdagar. Traditionen med ärtsoppa och pannkakor är fortfarande stark. Du verkar vara en riktig nattuggla du :-)

    Kram & god morgon!

    SvaraRadera
  4. Receptet kommer precis i tid... vi (2 personer) har fått 20 ägg som "måste" ätas inom de närmaste 10 dagarna. Ikväll blir det nog bara vanliga plättar med socker och kanél som är så gott, men tack för tipset!

    SvaraRadera
  5. Ibland kan det vara riktigt kul att ha något som man MÅSTE använda i maten för att inte behöva slänga. Fantasin får sig en utmaning och det kan bli oväntade grejer av det. "Vanliga" plättar är inte så bara det :-)

    SvaraRadera
  6. Du har rätt, när man går igenom recepten med ägg man har i huvudet kommer man på rätt många faktiskt, t.ex. alla goda pajer med äggstanning, goda mackor med ägg, räkor och kaviar (jag vet, inte du ;-)) osv. Ibland är MÅSTE jättebra och Mannen, dvs. min måste äta det som står på bordet så att säga :-)

    SvaraRadera
  7. Ha ha, du har koll på att fisk och skaldjur är big no no för mig! Nu blir jag sugen på att göra mer mat med ägg fast jag inte ens har några kvar i kylen :-)

    SvaraRadera
  8. Det kan jag intyga, Sofie! Och väldigt väldigt mäktigt. Eller så blev jag lite för mätt pga "mölandet" vid spisen :-)

    SvaraRadera