måndag 19 december 2011

Det borde jag ha förstått...

Först skulle vi bara byta dörr och förstärka golvet i sovstugan, lägga nytt ovanpå den fula plastmattan och måla furupanelen på väggar och i tak vit. Dörren har vi bytt och golvet är fixat och det gick snabbt och smidigt. Sen kom vi fram till att vi inte vill ha den där panelen utan grovt råplan som inne i friggan på väggarna och spåntat tak, allt i vitt. I bilen på väg till landet förrförra helgen drog det iväg...

Vi kom fram till att när vi ändå ska spika upp råplan borde vi passa på att tilläggsisolera. Och så blev det! Jag borde ha förstått att vi inte skulle nöja oss med en quick fix utan som vanligt göra det snyggt och ordentligt :-) Vi ska ju ändå förhoppningsvis tillbringa många timmar i den där sovstugan, både i sovande tillstånd och vaket, och då vill vi trivas. Dessutom skulle stugan läcka värme som ett såll utan isolering, så det är även ett väldigt praktiskt beslut att göra lite mer än vad vi hade tänkt från början. Så här såg det ut för två helger sedan:


Vi började med golvet. Det nya är lagt och reglarna är på plats. Isoleringen har börjat... Även om vi hade vitmålat furupanelen så hade vi fått bekymmer och en massa jobb med blödande kvistar. Jag googlade massor på hur man borde göra. Shellack eller inte. Spärrfärg eller inte. Nästan oavsett hur andra har gjort så har kvistarna förr eller senare tagit sig igenom, trots otaliga lager färg. Därför kom vi fram till att nya ytskikt var det bästa. Råplan fick det bli!

I skrivande stund är elen dragen (tack snälla pappa!), alla väggar och tak är reglade, alla väggar är isolerade och plastade. Två av väggarna har råplan uppsatt. Återstår att spika upp råplan på de två återstående väggarna, isolera och plasta taket och sedan sätta spånt i taket. Å sen att måla allt vitt. SEN kan vi ställa in en säng och sova där. Småfixet med foder gör vi efter att vi har "flyttat in". Sovstugan har blivit lite mindre i och med isoleringen men det är fortfarande gott om plats på drygt tio kvadrat för en säng, byrå, nån stol och plats att hänga kläder. Vad mer behöver man?

Jag är helt ärlig när jag säger att jag tycker det är kul att hålla på. Det tråkigaste är att åka och köpa materialet. På med takräck, till brädgård och hemma-fixar-butiker. Lassa på, surra och sedan surra av och släpa allt från bil till stuga. Särskilt nu när det är mörkt är det allt annat än kul att snubbla fram med en ficklampa i munnen och slira på leriga stigar. Men det går :-) Det roliga är att se allt ta form och gå framåt och under tiden göra färdigt i skallen - hur det ska se ut när det är klart. Även det handgripliga som att spika och hålla på är kul. Vi hjälps åt och gör det tillsammans, och det gör att vi bondar med varandra. Arga snickaren skulle inte ha något underlag för sin programserie här inte!

Så här fint är det nu :-)


Det var väldigt skönt att få plasten på isoleringen. Hatar att hosta glasull ...

Det mesta av vår energi har lagts på sovstugan så det finns varken fredags-, lördags- eller söndagsmiddag att återge. I fredags åt vi pannbiffar som blev över från förra veckan och lördag-söndag blev det enligt BK.Whoppers från Burger King alltså. Äkta byggarkäk. Inte blir det så mycket bättre idag. Jag kan inte påstå att jag blir utvilad efter en helg på landet när vi är igång så här, så efter en arbetsmåndag är varken energi eller lust på topp för matlagning. Det blir pommes och lövbiff i gräddsås :-) Tack för det receptet, pappa. Det har hängt med länge, länge.

Ikväll ska jag lägga mig tidigt... I morgon hoppas jag energin och lusten finns att ställa sig i köket igen. Hoppas vi ses då!8 kommentarer:

 1. Otroligt arbete ni gör! Hoppas bara att ni inte grälar för mycket under tiden, men det verkar ju inte så - när man hör din version ;-)

  Skämt åsido, har försök att förklara för mina kollegor (arkitekter (men inte jag!)) vad en friggebod är. Svårt... "så litet??", men när jag visar bilder på nätet vad man kan göra så tycker dom det är helt ok och att det finns mycket bra planlösningar.

  Här i Tyskland finns det ofta "skåpsängar" i semestervåningar osv. Har ni funderat på det? Mitt försök att länka slopar jag... kolla google med "schrankbetten" och sen "visa bilder", då vet du vad jag menar - om inte förr. Blir ju lite mer plats över att röra sig på när bäddarna/sängarna är i skåpet...

  SvaraRadera
 2. Nej, då. Det går bra utan gräl. Lite små diskussioner ibland bara om olika lösningar men vi kommer alltid överens till slut. Annars skulle det nog inte vara så roligt...

  Ha, jag förstår att det är knepigt att förklara grejen med friggebod. Det fina på landet är att vi har en frigga med kök och vardagsrum med plats för allt som behövs. 15 kvm är ju tillåtet här i Sverige nu, det kommer man ganska långt på. Och så har vi sovstugan separat på drygt 10 kvm. Två rum och kök, alltså. Plus allt utrymme utomhus när det är säsong. Frigga och sovstuga kommer att bindas ihop med trädäck så det blir lätt att ta sig de få metrarna emellan.

  Vi vill helst slippa sovlösning som inte är permanent, som nu när vi sover i bäddsoffa i friggan som ska bäddas upp och ner. Hellre då en rejäl och skön säng som alltid står redo i vår sovstuga. Snart i alla fall :-)

  SvaraRadera
 3. Spännande att se slutresultatet! :)

  SvaraRadera
 4. Yes, Hanna. Det kommer!

  Går det som vi vill borde det vara hyfsat klart efter nyårshelgen. Då ska vi inte bara dricka champagne :-)

  SvaraRadera
 5. Vilket jobb ni gör! Jisses så duktiga ni är. Varmt kommer det bli, och fint. Håll oss uppdaterade.
  kramkram Katarina

  SvaraRadera
 6. Tack, Katarina!

  Lovar att uppdatera. Förhoppningsvis rullar det på bra så att det finns framsteg att visa upp snart :-)

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Skaffa pannlampa. Det är utmärkt att ha då man behöver ta sig runt i mörkret och samtidigt bära något (eller fixa med något).
  Finns på Clas Ohlsson till vettigt pris.

  SvaraRadera
 8. Tanken har faktiskt slagit mig mer än en gång... Tack för tipset om Clas Ohlsson. Ska kolla!

  SvaraRadera