torsdag 9 februari 2012

Just a little something, something med potatis, skinka, lök och tomat - det har man väl nästan alltid hemma?


Lite käk på torsdagskvällen för en person vid bordet (hrm, i soffan framför TV:n snarare, men ändå) ... Då blev det en skapelse på det som fanns hemma, som nästan alltid finns hemma. Små potatiskakor med lite hackad lök, bräckt rökt skinka och stekta tomater. Jisses vad gott! Det var länge sedan jag bräckte rökt skinka. Gott blir det. En annan dimension på smaken när skivorna får lite färg i stekpannan. Och stekt potatis är ju bara så gott. Tillsammans med mina älsklingar tomaterna, stekta den här gången, så fick jag ihop en läcker liten måltid till mig själv. Enkel mat så det dånar om det men som min bloggpolare Andy säger, man kan ändå göra det med stil!

Till en portion med stil
3 mjöliga potatisar, rivna i tre högar
1 liten gul lök, finhackad
Några skivor rökt skinka
1 stor tomat i tjocka skivor
Salt
Smör och / eller olivolja att steka i

Stek tre stycken små potatiskakor av de tre rivna potatisarna - i smör tillsammans med den hackade löken. Salta. Bräck skinkskivorna i het panna utan något fett tills de börjar bubbla sig och får lite färg. Stek tomatskivorna i smör eller olivolja. Salta lite grand. Varva på tallrik och hugg in!


Enkelt och gott med två av mina favoriter; potatis och tomater!
Använd riktigt god rökt skinka att bräcka. Jag har fastnat för de norrländska sorterna som de kallar typ samiskt rökt skinka och lavrökt skinka. Tunna, fina och mycket smak. Blev jättegott att bräcka!


Idag konstaterade jag på jobbet på eftermiddagen att det inte är så fasligt mörkt längre när det börjar bli dags att dra sig hemåt. Och vilken energikick jag fick! Det kommer faktiskt en vår här om inte alldeles för länge.

Visst, det är snö och massa minus nu men eftersom vi inte har haft någon ordentlig vinter förrän nu så har i alla fall inte jag hunnit ledsna utan kan ta det ett tag till. Dessutom är det riktigt skönt med mössa! Inget utrymme för någon fåfänga här inte... Ser inte riktigt klok ut men jag bryr mig faktiskt inte ett dugg. Men jag kan förstå fasan jag kände när jag var tonåring över att behöva ha mössa på mig och vara totalt ocool.. Helt andra tider idag. ALLA har mössa typ, året runt!

I morgon går gräsänkan tillbaka till att vara bara gräs igen. Ingen änka. Ska bli skönt att få hem Mannen igen (även om det är skönt med extra space i bingen)! Go'kväll!




22 kommentarer:

  1. Bräckt skinka är gott det. Brukar vara det bästa med julskinkan, när man får bräcka upp det sista. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det! Förstår inte varför jag tappat bort det så länge... Ordningen återställd :-)

      Radera
  2. Detsamma! Jag följer också dig, via bloglovin.
    Detta är mat helt i min smak. Till kvällsmat eller lunch. Det är mycket så blir lite godare av att få lite stekyta.
    Alltså det här med mössa... Jag stoppade min i skolväskan och plockade aldrig upp den igen. Pinsamt fåfängt jag vet. Men lite också för jag tycker huvudet kliar efter en stund. Lite det ;-) Luva måste därför alla mina jackor ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul :-)
      Jag har en väldigt oavancerad frisyr som jag tror spelar in på mössbärandet. Kortklippt och platt just nu, så det funkar. Men du har rätt, det kliar efter ett tag men jag har den bara på ganska korta stunder. Förståndigt nog med luva i alla fall :-) Trevlig helg!

      Radera
  3. Man kan göra god mat av enkla saker. Det behövs inte så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att glömma bort det enkla när man gärna botaniserar bland recept med tusen och en ingredienser. Back to basic ibland är inte dumt.

      Radera
  4. Tack för reklamen!

    Jag har följt din blogg sedan ett par månader tillbaka och har provlagat en hel del av det du visat! Mycket härlig matglädje!

    Jag heter Malin och jobbar på Ridderheims och falbygdens, det är vi som säljer skinkorna som du nämnde här ovan!

    Tack för det och insperationen!
    TREVLIG HELG!
    Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!
      Vad kul att du hittat hit och gillar det jag bjuder på, och
      vilket sammanträffande med skinkan där :-) Riktigt god rökt skinka är det. Mannens favorit på frukostmackan också.

      Trevlig helg!

      Radera
  5. Bräckt skinka är ju jättegott, måste bli det snart igen. Här i Tyskland köper jag förpackat pålägg - kassler eller kaiserbraten kallas det. Jag "vräker" på paprikapulver på båda sidorna och bräcker sen i omgångar. En 3:a grädde rörs i och såsen har en underbar färg och smak utan andra kryddor! Skinkan kan puttra med lite i såsen. Kokt potatis är gott till.

    Här snöar det oavbrutet sen igår... hoppas ni får en bättre helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter ju jättegott! Att krydda skinkan och sedan gå vidare och göra sås med grädde. Och just kokt potatis till, gärna mjölig då, låter jättegott! Tack för tipset.

      Ingen snö här men VÄLDIGT kallt. Vaknade till 16 minusgrader... Så visst det är klart och fint väder men jäkligt kallt. Man kan visst inte få allt :-)

      Trevlig helg till dig!

      Radera
    2. Glömde nämna att det räcker ungefär med 100 g !! skinka per person eftersom det är många (tunna) skivor. Äter annars en bit kött på 200-250 g, men den mängden är omöjlig med den goda såsen och den mosade potatisen ;-)

      Är alltså även ganska billig mat faktiskt!

      Radera
    3. Skinka, sås och potatis. Heaven :-)

      Radera
  6. Gud vad gott det ser ut! Typiskt en sån sak som jag glömt helt! Receptet med paprikapulver i kommentarerna här ovan lät oxå gott. Något till nästa grabbkväll.
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt att man glömmer det enkla och goda. Perfekt till grabbkväll eller som rejäl frukost! Trevlig helg i Kålltorp också!

      Radera
  7. Ja, varför är det ofta så att det enkla och goda glöms till förmån för allt det däringa snofset? Mer lättlagat och gott till folket!
    Det är lovat vår om bara några få veckor av SMHI, och dom tror vi stenhårt på eller hur?

    Ha en riktigt skön helg i makens sällskap, även om det blir lite trängre:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lättlagat och gott, mer sånt!

      Vi får hoppas att SMHI har rätt, åtminstone den här gången. De kan ju inte ha fel jämt :-)

      Ja, nu trängs vi i bäddsoffan på landet under helgen. Riktigt mysigt. Trevlig helg!

      Radera
  8. Potatiskaka är ju så gott!!

    Hm, jag har svårt att navigera runt på din sida, det laggar, och ibland händer ingenting och så stängs allt ner. Är det bara jag eller andra som råkar ut för samma?

    Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Moma!
      Jag har inga problem att klicka runt när jag surfar här på landet och jag har bett brorsan testa sidan också. Inga problem... Om det är någon mer som det strular för, kommentera gärna så får jag kolla om det är något knas. Hoppas det löser sig!

      Trevlig helg!

      Radera
  9. Halloj! Du hinner visst bara komma hem från en resa , så är det visst dax igen för nästa ! Jag vill också till New York igen. Andreas föreslog att vi kanske kan åka dit om 10 år!!!! När V är större . Men jag vill inte åka dit med ett barn/ tonåring och göra saker som roar barn. Nej, jag vill dit nu helst med ett gäng trevliga bloggvänner , som jag tycker så mycket om . Och då ska vi helst bara göra saker som barn inte tycker om!

    Lotta , jag är jätteglad för din skull. Så bra att du kan få en guide nu av Britta!

    Kram Carina

    SvaraRadera
  10. Visst är det väldigt metropolitiskt eller vad det heter :-) Vi pratade om det tidigare i vintras och nu har vi bestämt oss, vi ska dit!

    Håller med dig om att NY inte känns som ett resmål med barn i bagaget. Bör upplevas från vuxenperspektivet, och inte ska det ta några tio år!

    Jag har mailat Britta. Verkligen kanon att få lite tips från någon som kan stan.

    Vi hörs och ses snart!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  11. Ser smarrigt ut! Perfekt "snabbmat" som lunch åt mig eller när det ska gå snabbt på kvällen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen perfekt att slänga ihop till en person. Gott och mättande!

      Radera