måndag 26 mars 2012

Choklad- och jordnötsgott med rostade pinjenötter och kokos


Förra veckan när rörde jag mig utanför min vanliga bekvämlighetszon bland grytor och pannor testade jag även att göra en enkel kaka med choklad, jordnötssmör, pinjenötter och kokos. Om jag ser jordnötssmör i ett recept får det extra uppmärksamhet av mig. Det är ju jättegott! Det här hittade jag på Allt om Mat:s webb som ett recept "så enkelt att barnen själva kan tillverka". Då kan jag ju inte misslyckas tänkte jag och satte igång. Jag gick dock inte loss på samma sätt med toppingen som förordade silverkulor, strössel och russin. Jag nöjde mig med rostade pinjenötter och lade till kokosflingor.

Det här var riktigt enkelt att göra och smakade gott! Men jag skulle ha gjort dem som små munsbitar istället för tårta eftersom kakan är extremt mäktig. Mannen tog en snibb och fick "äta den i omgångar" :-) Om du vill göra kakan till små godisbitar, gör den då i form med fyra kanter så blir det lättare att skära upp i lagom bitar.

Till ett antal tårtbitar eller många fler som små godisbitar
8 digestivekex
50 g smält smör
50 g pinjenötter
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 70 %
3/4 dl jordnötssmör
Kokosflingor

Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en liten fyrkantig form (ca 15 x 20 cm) eller i en springform, klädd med bakplåtspapper. Rosta pinjenötterna i torr panna.Värm grädden i en kastrull och lägg i choklad och jordnötssmör. Smält blandningen på svag värme under omrörning. Häll chokladblandningen i formen och strö över pinjenötter och kokosflingor. Låt kallna och skär i bitar med vass kniv.



Trevligt att få användning för min fina (och tunga) mortel. Att krossa digestivekexen i den var en barnlek!



Inget fel på mitt ögonmått inte! På vågen måttade jag upp smöret på känn och landade på 51 g på första försöket :-) Ett enda gram hit eller dit spelar verkligen ingen roll, inte ens i bakning - eller?


Jag är inte överförtjust i riktigt mörk choklad, hade gärna känt mer smak av jordnötssmöret men det går ju att anpassa. Pinjenötterna på kakan passar jättebra även om det kändes lite avigt för mig som brukar använda dem i mat.

Så. Nu har jag nog bakat och kladdat färdigt på ett tag. Middagsplaneringen för veckan är i full gång och jag är sugen på allt möjligt. När gör du din middagsplanering, på tom eller full mage? Visst blir förutsättningarna lite olika när man ska bestämma maten beroende på om du är mätt eller väldigt hungrig :-) För mig brukar det i alla fall tendera att bli något mer "onyttig" mat när jag planerar på tom mage.

Vi ses i veckan!

13 kommentarer:

  1. Mmmm min typ av tårta. Behövs säkert inte en motorsåg heller för att ta sig igenom botten!

    Tom mage här med just nu...proppar i mig vika bröd med smör innan middag.

    Lycka till med matplaneringen.

    ( jag slipper nu alldeles snart planera mat en tid framöver på arbetstid. Jippi!!!)

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Nej, det gick lätt att skära - och äta :-)

    Du måste berätta mer, kommer du att jobba med något helt annat framöver? Vad spännande det låter, du verkar ju nöjd med det också, tänker på "Jippi!!!" Vad skönt för dig!

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Hej Lotta, det står bara smör i receptet, är det jordnötssmöret du menar då? Gjorde förövrigt dina köttfärsbiffar med bacon och gräddig tomatsås i går, såååå gott!
    Hälsningar
    Gunnel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunnel och tack för vaksamma ögon!
      Jag glömde ju skriva in det gottaste :-) 3/4 dl jordnötssmör ska det vara - det andra smöret är vanligt smör som ska smältas och blandas med kexkrosset. Nu är receptet komplett!

      Radera
    2. Och kul att du gillade biffarna med gräddig tomatsås :-)

      Radera
  4. Svar
    1. Tack, Hanna!
      Mannen sitter precis och petar i sig en bit efter middagen nu :-) Han håller med!

      Radera
  5. Lindha Johansson27 mars, 2012

    Jag som inte gillar pinjenötter (eller att tugga på kokosflingor, blä!) funderar på jordnötter istället? Borde det inte ta upp smaken av jordnötssmör också? Men kakan verkar himla god i vilket fall som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det blir perfekt med salta jordnötter! Lite sälta till choklad är ju jättegott! Man kan slänga på vad man vill :-)

      Radera
  6. Vilken smaskig kaka, den bokmärkes direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Den är godast om den får stå framme en stund om den har förvarats i kylen vilket den lär göra eftersom den är så mäktig - man orkar inte äta mycket varje gång!

      Radera
  7. Mmm... Små munsbitar på påskbordet kanske. Ser grymt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en mycket bra och god idé!

      Radera