söndag 4 mars 2012

Grönpepparbiff med gräddig sås och råstekt potatis


Grönpeppar är riktigt gott men det är sällan jag använder det. Att klappa in en köttbit med krossad grönpeppar, steka på lite lätt och sedan låta puttra färdigt i grädde som får ta smak av grönpepparen - det blev en hit i fredags. Särskilt med ett av mina favorittillbehör, råstekt potatis! Är det långhelg på landet kan man unna sig att köttbiten blir oxfilé, en vardag kan det bli färsbiffar som får samma behandling. Eller tvärtom!

Grönpepparbiffar med oxfilé och gräddsås
Låt köttbitarna stå framme i rumstemperatur en stund innan de ska ner i pannan. Krossa torkad grönpeppar i mortel eller på annat kreativt sätt. Vänd runt köttet i krosset och klappa in så att det verkligen sätter sig. Hetta upp en stekpanna och smält smör. Stek köttet i ca tre minuter (beroende på storlek och tjocklek) på varje sida så att det får fin färg utan att brännas. Salta och svartpeppra på båda sidor. Ta ur köttet och häll i ett par dl grädde som får koka ihop tills den blir lite simmig. Lägg tillbaka köttet i pannan med grädden och låt sjuda i såsen ett par minuter. Smaksätt eventuellt såsen med lite extra krossad grönpeppar.

Servera med råstekt potatis och något grönt (eller rött) till. Ugnsbakade tomater till exempel! Istället för att steka potatisen i panna som kräver tid och mer smör, så steker jag i långpanna. Skiva potatisen ganska tunt och lägg lite omlott i en smord långpanna. Fördela några klickar smör över potatisen och stek på 225 grader i ungefär 25 minuter. Potatisen närmast kanterna blir så gott som nästan alltid liiite för knaprig men använd gärna bakpotatis för större skivor och skiva de yttersta lite tjockare så är det lättare att få jämn tillagning på all potatis i pannan. Salta och svartpeppra den när den har stekt färdigt.


Jag har ingen mortel på landet (ännu) men grönpeppar är lätt att krossa mot skärbrädan med en skål eller något annat hårt. Annars är ju mortel att föredra...

Klappa in köttet ordentligt med krossad grönpeppar. Grönpeppar är milt i smaken så det är bara att ösa på. Gör man grönpepparbiff ska det ju smaka grönpeppar!

Råstekt potatis i långpanna är jättegott till biffen och det är smidigt att låta den sköta sig själv i ugnen.

Såsen får smak av steksky och grönpeppar. Enklast möjliga. Bara grädde som får koka ihop efter stekningen.

Köttet blev jättegott och jag är sugen på att testa samma procedur med färsbiffar. Nå'n som har provat?

Solen är för tillfället blockad av vitt dis men enligt prognosen ska det lätta och solen komma fram igen. Men vilka härliga soliga dagar det blev den här helgen! Och så har vi bjudit brorsan med sambo på middag. Det var liksom vår tur efter alla goda middagar som de har bjudit på. Mer om den middagen lite senare. Jag försöker spara på min arm som verkar ha drabbats av tennisarmbåge efter allt slit här på landet med spika, skruva och måla. Repetitiva rörelser som kan mosa vilken armbåge som helst. Det hjälper ju inte heller att jobbet är vid en dator liksom hobbyn, att matblogga. Därför har jag försökt hålla mig från datorn några dagar och lagt lite tid på att piffa i sovstugan i stället. Nu finns det bildbevis också som jag får återkomma till. Förhoppningsvis släpper smärtan i armbågen med lite Voltaren. Laga mat går bra i alla fall :-)

Önskar en fin avslutning på helgen!


16 kommentarer:

  1. Mmm..vilken jättegod mat och fina bilder. Ser fram emot bildbevisen och recept från middagen när du känner dig i bättre form i armbågen. Ha det så gott i solen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Pular lite försiktigt med bild och text. Det är svårt att hålla sig från datorn en längre tid. Det här är ju så roligt :-)

      Radera
  2. Fy rackarns va gött det ser ut! Verkligen mat i min smak. Själv är jag så uppspelt för min nya kattunge som kommer att utöka vår familj om ett par veckor att jag knappt hinner uppdatera bloggen. Ha de gött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här - mat i min smak, verkligen. Jag är så avis på det du har framför dig med kattunge. Vad roligt att det blir av! De är helt underbara. Just nu har jag Boris, drygt ett år bredvid mig i soffan på landet. Inte så liten längre. En riktig bjässe till hankatt blev det av honom. De växer så fort! Njut av lille-tiden när den är så söt som bara kattungar kan vara. Tiden kommer nog gå väldigt långsamt nu ett par veckor :-) Lycka till!

      Radera
  3. Ja, varför använder man så lite grönpeppar? Tycker också det är väldigt gott. Råstekt potatis är en favorit här också. Smart att laga den i ugnen! Det ska jag testa nästa gång.
    Hoppas armbågen snart känns bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart underskattad krydda, i alla fall hos mig. Enda minuset med råstekt i ugnen är att det blir lite bränt i kanterna och att man inte kan ha i så mycket. Med flera lager smälter potatisskivorna ihop och det blir mer som en kaka, typ Pommes Anna. Men det är ju inte dumt det heller!

      Radera
  4. Kött, sås och potatis, bättre kan det inte bli - och därför gillar jag dina recept och prövar dom gärna! Fast lite beror det kanske också på att du inte snålar med smör och grädde ;-) Grönpeppar tror jag aldrig jag haft hemma, det måste ändras snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa smakbärarna är det ju också, smör och grädde :-)

      Radera
  5. Hoppsan, glömde fråga hur köttet är efter din beskrivning och hur tjockt det var. Gillar mer well done än medium och kör t.ex. en argentinsk höftstek (heter det så på svenska?) kort på båda sidor för att få färg och sen 3-4 minuter per sida under lock med svag värme. Det motsvarar kanske din tid i såsen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också well done normalt men just när det är oxfilé kan jag tänka mig lite rosa i mitten. Våra köttbitar var ganska små, ca 8 cm i diameter och ungefär 3 cm tjocka. För att få well done behöver köttet några minuter i såsen också. Jag lät min puttra lite längre än Mannens och hans blev lite röd i mitten, som han gärna vill ha det.

      Radera
  6. Grönpeppar = underbar krydda som man allt som oftast glömmer bort!

    SvaraRadera
  7. Eller hur! Har du några tips på fler användningsområden, kanske?

    SvaraRadera
  8. Riktigt snyggt och inspirerande.
    Grönpepparn är ju lite bortglömd tyvärr så den är nog dags att damma av och göra något gott med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är inte ofta den dyker upp i alla recept som florerar. Hoppas du kommer på något riktigt gott att använda den till så att jag kan apa efter :-)

      Radera
  9. Tack för tipset, ska verkligen prova såsen och biffen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Grönpepparn funkar verkligen, det blir jättegott!

      Radera