onsdag 28 mars 2012

Köttfärs- och champinjonpaj + sallad med pepparrotsdressing


Eftersom jag inte är särskilt förtjust i bakning är det ju lätt att räkna ut att pajer inte är någon megafavorit heller. Både p.g.a. bakinslagen men även för att jag tycker att pajskal brukar smaka så där (och inte bara när jag gör dem!). Men med kesella i pajdegen blir det bättre och även jag kan uppskatta en hederlig paj emellanåt. Det går ju ganska snabbt att få ihop degen men det är momentet att trycka ut den i formen som jag inte gillar så värst mycket. Trots allt, en köttfärspaj som den här är inte alls dumt. Med en enkel sallad och om möjligt en ännu enklare dressing med pepparrot till är jag riktigt nöjd.

Jag gjorde en pepparrotsdressing till grönsakerna när jag ändå hade en tub hemma, annars är väl färskriven pepparrot att föredra. Att utgå från gräddfil till en dressing är gott och enkelt. Se'n är det bara att blanda i det man känner för, tycker om och som passar till. Pepparrotsdressingen smakade fantastiskt gott och fräscht till grönsakerna. Gott som grönsaksdipp också!

Pajdeg till en normalstor paj (ca 26 cm i diameter)
1 dl kesella
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk vatten

Hacka samman smör, mjöl och salt tills smöret är finfördelat. Tillsätt kesella och vatten och knåda ihop till en slät deg. Ställ degen i kylen 20-30 minuter. Tryck ut pajen i pajform och förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i 200 grader.

Fyllning och topping
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3 dl riven ost (gärna lite lagrad - jag tog västerbotten)
400 gram nötfärs
1 gul lök, finhackad
Ca 15 champinjoner, grovhackade
Smör
1 dl tomatpuré
Körsbärstomater, halverade (eller skivade stora tomater)
Salt
Svartpeppar
Riven ost till gratinering
Färsk oregano till garnering

Fräs färsen i smör. Lägg sedan i löken och fräs lite till. Blanda ner tomatpurén. Låt fräsa ihop ett par minuter på svag värme under omrörning. Fräs champinjonerna i smör och blanda med färsröran. Krydda med salt och peppar efter smak. Låt svalna.

Vispa ihop ägg, mjölk (eller grädde) och riven ost. Blanda äggstanningen med färsröran och fyll pajskalet med blandningen. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Kolla så att stanningen stannat (!) i mitten av pajen. Täck med folie eller lock om pajen får för mycket färg innan den är färdiggräddad. Ta ut pajen när det återstår ca tio minuter och lägg på tomater och överst riven ost. Grädda vidare tills osten får fin färg. Garnera med färsk oregano. Servera med sallad och dressing - eller utan...

Pepparrotsdressing (till kött, fisk och grönsaker)
2 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
1 krm salt

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt en stund så mognar smakerna som det så fint heter. Smaka av efter en stund och fyll ev på med lite mer pepparrot och salt.

Andra sorters dressingar med gräddfil - med helt olika karaktär, blanda 2 dl gräddfil med:
  • 1-2 torkad och krossad rosépeppar + lite salt - till kyckling
  • 1/2 dl finhackade salta jordnötter - till kyckling-, ost- och grönsaksrätter
  • 50 g mosad ädelost


Champinjoner i köttfärsröran ger en mustig och god smak men kan uteslutas om man inte gillar det.



Köttfärsröran är klar; färs, lök, tomatpuré och champinjoner.



På toppen tomater och ost, när pajen börjar bli klar - inte hela tiden i ugnen. Då skulle det inte bli mycket kvar av tomaterna...



Här har jag plockat ut pajen som har fått fin mörk färg för att toppa med tomaterna, peta ner dem lite grand i fyllningen innan du strör över osten och sen tillbaka in i ugnen igen.



Jag gillar "rustik" sallad, d.v.s. grova bitar av grönsakerna. Vi brukar använda isbergssallad, tomat, gurka, paprika och purjolök. En enkel dressing lyfter vilken sallad som helst. Prova med pepparrot!



Det var inte kul ALLS att fota pajen. Färgen är ju så där lagom kul och en köttfärsröra är vad det är, det går inte att trolla bort. Inte kan jag det i alla fall. Så här såg det ut på tallriken helt enkelt. Pajen smakade jättegott med mycket smak på köttfärsröran tillsammans med äggstanningen och den starka smaken på osten. En fräsch sallad till är nästan ett måste. Inte lika kul med paj i matlåda dagen efter men Mannen klagar inte. Han är världens mest tacksamma att laga mat till, min bästa och ärliga kritiker. Säger han att det är gott så är det så. Och så sa han ikväll.

För övrigt är dagens mest osexiga ord "ergonomi". Jag vet att det är viktigt att tänka på, speciellt med tennisarmbåge som jag har dragit på mig. Men rehab-övningar och reglerad arbetsställning på jobbet är så himla tråkigt. Tror jag går till doktorn så får han ge mig en kortisonspruta i stället. SEN kan jag tänka på ergonomin, bara smärtan försvinner :-)

Ikväll nattar jag en pippi i saltlake så får den sova tills efter jobbet i morgon då det är dags att väcka den för transfer in i ugnen. Ska bli spännande att laga rimmad kyckling för första gången!

God kväll denna lill-lördag!


9 kommentarer:

  1. Later jättegott och jag skulle nog nästan kunna äta paj (med köpt deg = snabbt och mindre "kladd") varje dag. Med jämna mellanrum blir det köttfärspaj här - originalreceptet är fran hemkunskapen i 8:an eller 9:an ;-)

    Idag funderade vi allvarligt pa att äta din carbonara igen för 2:a gangen denna vecka - ett toppbetyg alltsa! Men, men... sambon har omplanerat och ska ut och fiska sa jag far hitta pa nagot själv - ärtsoppa pa burk eller sa ;-)

    SvaraRadera
  2. Det bidde ingen ärtsoppa utan carbonara till 1 (ok, nästan 2) personer - och jag at upp allt själv ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland blir man "hooked" på en viss maträtt och kan äta det om och om igen. Carbonara kvalar lätt in där :-)

      Radera
  3. Jag är inte heller något fan av pajskal. Har testat lite olika varianter, en del bättre än andra, men jag äter sällan upp allt. Men det känns så tråkigt att göra paj utan skal. Pepparrotsdressing låter gott. Gillar lite sting såser. Hade samma bekymmer med fotandet när jag gjorde paj med färs och kantareller för ett tag sedan. Men den blev god, dock inte så fotogenique.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om fyllningen är det gottaste i en paj så vill man ju ändå ha ett schysst skal som håller ihop det, men det blir inte ofta paj inte...

      Pepparrotsdressingen var verkligen en fullträff. Fräsch och ändå med lite sting. Bara att ösa på med pepparroten och med färskriven lär det bli ännu bättre.

      Verkligen ingen tacksam fotomodell, jag får inte till det i alla fall...

      Radera
  4. Ser mycket inbjudande ut =)
    Kram denna fredag!

    SvaraRadera
  5. Vi gör inte heller pajig mat så fasansfullt ofta, så många olika moment och precis som bakningen så hinner man oftast tröttna efter bara en grej är avklarad... Men det händer att vi då och då (typ 1 eller 2 gånger om året) gör vår absoluta favoritpaj med räkfyllning. Den är helt klart värt allt jobb!

    Så tradigt med onda kroppsdelar, hoppas du inte behöver dras med skräpet så länge till...
    Och att pippin blev god och omtyckt hoppas vi också, lite oroligt när det testas "våra" recept:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske är så att man ska hålla sig till ett par favoriter och bara göra paj lika många gånger om året, ett par alltså. Så pass borde man ju orka med i alla fall.

      Riktigt surt med onda armen och det drar verkligen ihop sig till seriöst läkarbesök. Det onda ska väck! Jag VET att pippin kommer att bli god, testlagat och klart av Mårtenssons ju :-) Den vilar i kylen i sta'n över helgen.

      Radera