söndag 18 mars 2012

Saftiga och riktigt lyxiga järpar fyllda med cambozola


Färs lämpar sig inte bara till vardagsmatens köttbullar, köttfärslimpa och -sås utan är alldeles förträffligt att lyxa till och göra t.ex. de här järparna med. I färssmeten har jag haft i två äggulor och två dl vispgrädde förutom salt och peppar. Sedan är det bara att forma dem till järpar i handen, trycka till en ficka och fylla med cambozola innan man steker dem. De blir väldigt saftiga och smakar så gott med den smälta osten inuti. Jag gjorde ratatouille (utan vitlök) som tillbehör plus kokt potatis. Den som vill hålla kolhydratintaget nere hoppar över potatisen.

Den franska grönsaksröran är riktigt god och passar till mycket.
Senast gjorde jag den till min födelsedagsmiddag och serverade till halloumi- och basilikapanerad kyckling och potatistårta. Men nu handlar det inte om gammal skåpmat, utan om lördagsmiddagens järpar! Gör dem med nöt-, kalv-, lamm- eller fläskfärs. Bara en så'n sak :-)

Färsjärpar fyllda med cambozola (8 st)
400 g nötfärs
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Ca 150 g cambozola
Smör

Blanda färsen med äggulorna, salt och svartpeppar. Blanda sedan ner grädden. Låt gärna färsen stå en stund i kylen så blir den lite fastare och lättare att hantera. Skär bort det vita höljet på osten och skär den i åtta bitar. Forma åtta järpar (rullar med något avsmalnande ändar). När du fyller järparna med osten, lägg en järpe i ena handflatan, tryck till med fingrarna så att det bildas en ficka i mitten. Lägg ostbiten i fickan och vik sedan över färssmeten och jämna till. Stek järparna i smör runt om till fin färg i 5-7 minuter tills de är klara. Mot slutet kommer den härliga osten att börja sippra ut.

Servera med ratatouille och kokt potatis. Ett saftigt potatismos tror jag också skulle passa bra till!

Härliga grönsaker i röran som man fräser i olivolja; aubergine, squash, paprika, lök och tomater.

Färsk timjan och lagerblad sätter krydda på grönsaksröran. En klick sambal oelek är gott att blanda i också. Receptet hittar du via länk i inledningen av detta inlägg.

Cambozola är milt och gott. Passar jättebra här men prova gärna med någon annan lite kaxigare ost!

En bit ost i varje järpe. Försök att lägga dem så mycket som möjligt i mitten av järpen så att färsen skyddar under stekningen.

Osten börjar rymma ur järparna - nu är de klara!

De saftiga järparna passar väldigt bra ihop med grönsaksröran. Jag som inte brukar äta så mycket kött tog en extra järpe på bekostnad av potatisen. Det säger en hel del när det handlar om en potatisälskare. Så goda var de!

Solen gluttade fram i en halvtimme idag och det blev genast varmt och skönt. Jag tog med mig kameran och försökte fota änderna som har sitt favorihak längs iskanten nere i viken. Men de ville inte vara med på bild. Inga närbilder alltså...  Isen håller sig kvar fast inte så länge till. Svågern är hurtig och har nästan alltid projekt på gång utomhus. Idag stod hugga ved på agendan. Jag nöjde mig med kamerapromenaden innan jag smet in i stugvärmen igen.


Hej birdies! Sitt kvar där så ska jag fota lite! Smile :-)


Nähä. Skit i't då :-( 


Ved till vedspisen och brorsans eldfat.


Snart dags att återvända till storsta'n och vi är utvilade och laddade för en ny vecka. Bastun igår kväll gjorde nog susen tillsammans med sovmorgnar och lite frisk luft.

Vi ses nästa vecka - tills dess - ha en skön söndagskväll!

14 kommentarer:

  1. Cambozola är så gott. Lite lagom kraftig smak på den. Mumsigt att låta den smälta i ett par fina järpar. Rataouille var det länge sedan vi åt. Tack för den påminnelsen!
    Skönt att komma tillbaka efter helgen och känna sig utvilad och med ny energi. Vi ses definitivt i veckan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite lagom studs i cambozola för min smak, passade jättefint i järparna. Ratatouille blev det över som frystes in. Gott att ta fram till en köttbit eller kyckling en annan gång. Att göra mycket av det när man ändå håller på är en så'n där husmorstråkig präktig sak men det är ju faktiskt himla smart :-)

      Radera
  2. Köttfärs kan ju varieras i det oändliga och jag äter det mycket gärna! Ser riktigt gott och krämigt ut ;-)

    Hade nog inte ätit järpar sedan skoltiden förrän i slutet av februari när det var premiär för mina egna. Det blev en sort med knaperstekt bacon och ost och den klassiska varianten med katrinplommon.

    Önskar er också ett trevligt slut på söndagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färs är underbart på det sättet - man kan göra nästan vad som helst med det. Mammas persiljejärpar med massor av smör och gräddsås, t.ex. Mums!

      Radera
  3. Du hade oss helt fast vis cambozolan, vilken ljuvlig fyllning och helt klart en plats i festmaten har järparna fått då:)

    Bastubad och frisk luft i massor och så grovarbete på det, rena rama sömnpillret till en härlig sömn.

    Ha en fin söndagskväll på er också, så ses vi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den typen av ost funkar så bra i mat. Mer så'nt ska det bli, ett lätt sätt att piffa till maten!

      Ja, nu är vi tillbaka i sta'n och aningen gäspiga. Det blir inga problem att sova inte...

      Radera
  4. Det ser vansinnigt gott ut *dreggel*!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi dreglade verkligen på riktigt igår och det var inte bara för att vi var så hungriga för det blev sen middag (som vanligt)...

      Radera
  5. Festligt gott! Järpar får det bli någon dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen gott! Smeten i sig gör järparna saftiga och med ostfyllningen blir det ännu bättre. Jag ska prova med andra sorters ost också.

      Radera
  6. Färsjärpar är gott. Jag fyller de också gäran med fetaost. Det är också gott. Älskar också grönsaksröror. Bra vårbilder har du också fått. Mina är tagna med ett macro-objektiv vilket innebär att jag kan få ganska nära bilder trots att jag står en bit bort. Svårigheten är dock att få bra bildkvalitet.

    SvaraRadera
  7. Nästa gång ska jag kamofluera mig och åla mig fram i buskagen för att komma närmare. Eller skaffa ett bättre objektiv eller använda digitalkameran nästa gång :-)

    SvaraRadera
  8. Mums, ska verkligen testa järparna med ratatouille till. Tror inte potatisen behövs ens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, potatisen känns faktiskt lite överflödig men jag har svårt att utesluta den helt. Sitter i generna, tror jag!

      Radera