fredag 23 mars 2012

Tonfisksnittar med kapris och pepparrot


Tonfisk och pepparrot, funkar det? Ja! Som gräsänka passade jag på att svänga ihop något med pepparrot som Mannen inte gillar. Inte vill han ha kapris heller så det passade jag också på att använda. Jag brukar inte vilja "laga stort" när det bara är till mig själv så jag nöjde mig med att göra snittar med tonfiskröra. Små fina munsbitar bara till mig! För inspiration googlade jag på pepparrot och recept. Jag tror 99 % av träffarna var recept på laxrullar med pepparrot! Lite mer fantasi please :-) Man kan väl göra mycket mer med pepparrot!

Jag köpte riven pepparrot på tub. Färskriven pepparrot använder jag helst som topping och när det handlar om röra tycker jag att tubvarianten passar utmärkt. Vilken doft! Det sticker så härligt i näsan av pepparrot och ögonen tåras nästan. Tonfisksnittarna mår bra av att stå ett tag, precis som smörgåstårta, så att brödet hinner suga upp lite grand av fyllningen. Använd vitt eller fullkornsbröd. Blanda i hackad persilja också, det står i receptet men jag missade att få det med mig från affären och så skulle det vara sallad på bröden men det glömde jag också köpa... Men det blev gott ändå!

16 snittar
2 burkar tonfisk i vatten
2 dl majonnäs
1/2 st röd lök, finhackad
2 msk kapris
1 msk riven pepparrot
Rivet skal av 1 citron
2 hårdkokta ägg, hackade
1 kruka hackad persilja
Nymalen svartpeppar
Smör
Krispsallad
12 skivor formfranska

Blanda tonfisken med majonnäs, lök, kapris, pepparrot, citronskal, ägghack och persilja. Smaka av med svartpeppar. Lägg ut fyra bröd och bred på lite smör och lägg sedan på salladsblad. Bred på fyllningen och lägg ett bröd ovanpå. Upprepa med smör, sallad och fyllning och lägg sedan på ett tredje bröd. Det ska alltså vara tre bröd och två lager fyllning. Tryck till lite grand och ställ svalt en stund. Vid servering, skär bort kanterna om du vill vara "fin i kanten" ha ha, och dela varje smörgås i fyra delar - som trekanter eller fyrkanter.



Gott med kapris! Jag tyckte inte om det förut men nu tycker jag det är jättegott. Extra goda är de riktigt stora som jag kallar cocktailkapris.

I helgen har jag lust att göra något annorlunda i köket. Baka kanske! Jag lär ju aldrig bli bättre på det om jag inte praktiserar. Måste hitta lusten och tycka att det är kul också. Det hänger naturligtvis ihop med vad man bakar så jag måste hitta något som jag klarar av och som lockar att tugga i sig också. Vi får se vad det blir!

Våren är här nu. På riktigt. På söndag gäller sommartid. Riktigt najs även om det kostar en timme!

Ha en underbar vårhelg!

PS
Tonfisk på burk är ju inte "riktig fisk" så det äter jag :-)

10 kommentarer:

  1. Fösta tanken var faktiskt, men hon äter väl inte fisk...? :)
    Hur som haver så tycker vi absolut att det låter som en höjdare, kapris, majo och pepparrot (och fisk!) what's not to like?

    Klart man kan göra mycket annat gott med pepparrot, vi har faktiskt en mycket god sås med roten i dagens inlägg. Sammanträffande?

    Ha en underbar helg, och lycka till med baket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fuskfisk funkar :-) Då måste jag absolut kolla in er sås till nästa gång jag inte behöver ta hänsyn till andras smaklökar.

      Ha det gott ni också. Kram på er!

      Radera
  2. Verkar riktigt bra! Skönt att bara tänka på sig själv ibland!
    //Lottzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lottzy! Absolut, lite egotajm är skönt ibland. Tror att man blir en bättre människa med andra då. Lite spejs för sig själv är grejen :-)

      Radera
  3. Är det inte konstigt, jag äter och gillar fisk mycket, men inte tonfisk pa burk eller stekt - däremot gärna ra som sushi ;-) Kapris tycker jag om - när den är hel sa att jag kan pilla bort den ;-) Denna vecka hade vi inte manga "träffar" men jag tittar in i morgon igen... skam den som ger sig *lol*

    Ha en bra helg med nära och kära!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så det kan bli :-) Tack detsamma!

      Radera
  4. Jag gillar burktonfisk om den kryddas ordentligt. Annars är det lite blek i smaken (för lite fisksmak kanske ha ha). Men dina snittar hade jag lugnt mumsat i mig!
    Testa även Philadelphiaost, tänad mango, persilja och pepparrot. Eller dessa http://remsansbistro.blogspot.se/2011/09/mingel-med-lingon.html
    Ha en trevlig helg! Kram kram.

    SvaraRadera
  5. Burktonfisken är verkligen väldigt feg utan kryddor, så absolut. Tack för båda tipsen, låter jättegott! Snittarna med tunnbröd är verkligen för mig men då kör jag hamburgerkött och byter ut chêvreosten mot brie - det borde väl funka?

    Nu är det lördagsmorgon så jag önskar dig en bra lördag på jobb och hemma!

    Kram

    SvaraRadera
  6. Mums så gott, men till middag? Jag hade svalt ihjäl! :-)

    SvaraRadera