onsdag 7 mars 2012

Varm tomatsallad caprese, lite guldkant kan man väl få ha på köttfärsåsen och spagettin i alla fall...


Ikväll satte jag lite guldkant på en av Sveriges vanligaste vardagsrätter, spagetti och köttfärssås. En variant på caprese med varma tomater som rostas i ugnen smakade finfint som tillbehör. Tomatsalladen görs parallellt med att köttfärssåsen puttrar och pastan kokar. Jag har snott delar av ett annat recept till det här, brödsalladen panzanella som jag gärna gör på sommaren och äter som ensamrätt eller tillbehör till grillat. Har bara struntat i brödet och dressingen, annars samma sak.

Ca 4 portioner
6 plommontomater
Flingsalt och svartpeppar
Olivolja
1-2 klumpar mozzarella (beroende på hur mycket du vill ha)
Färsk basilika

Dela varje tomat i fyra klyftor. Lägg på ugnssäkert fat. Flinga över salt och svartpeppra. Ringla över olivolja. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Lyft över tomaterna på ett serveringsfat. Släng inte tomatskyn som har bildats! Lägg upp rivna mozzarellabitar med tomaterna på fatet. Häll över tomatskyn och eventuellt lite extra olivolja. Garnera med färsk basilika.

Servera som tillbehör till en pastarätt. Till spagetti och köttfärssås gick det alldeles utmärkt!

Tomaterna är klyftade och ska in i ugnen med flingsalt, svartpeppar och rikligt med olivolja.

När Jamie Oliver var ny i TV-rutan sa han med väldigt bestämd röst att man inte ska skiva mozzarella, utan riva den. Så OK då. Då gör jag väl så... Fast inte alltid! Ibland blir det snyggare med jämna skivor.

Himmel så gott det doftar om färsk basilika! Hela bilen fylldes på vägen hem från mataffären...

Tomaterna smakar ljuvligt gott och blir så fina i ugnen, tycker jag.

Här är det tillbehöret som är i förgrunden. Spagetti och köttfärssås gör du bäst på ditt eget sätt.


22 kommentarer:

  1. Hoppandes Jesus vad gott det där ser ut!!

    SvaraRadera
  2. Mmmmmm... Exakt beskrivet! Men panzanellan är faktiskt strået vassare om jag får säga det själv.

    SvaraRadera
  3. morgondagens lunch avgjord :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Hoppas det smakar, Yvonne!

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. (stavar ju som en kratta och därför raderade jag inlägget) Det var supergott och att jag hade salladen till kyckling som jag gjorde i lergryta - en perfekt kombination

      Radera
  4. Jag har lite svårt för mozzarella när den ser ut som mozzarella så detta är ju ett underbart alternativ ;-) Ugnsbakade tomater smakar nog bra till nästan allting och det ser verkligen gott ut!

    Kan man använda (överblivna) tomater som börjar kännas lite mjuka/tråkiga, eller ska det absolut vara fasta, fina, färska...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du kan leva med att tomaterna blir väldigt mjuka så absolut, ett perfekt sätt att ta tillvara på de som börjar tappa stinget. Formen håller ju bättre med fastare tomater men om jag hade ett gäng mjuka skulle jag köra dem ändå och sedan mosa ihop det till en grov tomatsås efter ugnen och äta till mozzarellan. Blir ju inte lika snyggt men gott!

      Radera
  5. Ååå....ugnsbakade tomater är ju himmel! Ugnsrostade skivad tomat en gång och hade i hamburgare. Sååå gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du vilket toppentips till burgaren! Det har jag aldrig testat. Tack, det ska jag prova. Alltid välkommet med variationer på burgare. Ibland stekt lök, ibland rå, ibland både och. Ibland färsk tomat, ibland ugnsrostad :-)

      Radera
    2. ja, det är jättegott med ungrostade tomatskivor till burgare... gärna viltburgare eller lammburgare men kan även tänka mig att det passar vegetariskabugare också om man så vill

      Radera
    3. Det är alltså fler som har testat detta? Varför har inte jag gjort det. Bot & bättring!

      Radera
  6. Så gott! Jag toppade lax med caprese som jag hade lagt i smörpapper och tillagad i ugn. Lyfte laxen också, som om man kan misslyckas med dessa ingredienser. Ska absolut göra det samma näst gång vi äter spagetti och köttfärssås!

    Har suttit och lekt med olika bloggmallar,men blir inte riktigt nöjd. Eller så är jag feg helt enkelt. Men till slut ska det väl bli vårfint i bistron ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, lax blir kyckling för mig så kan jag testa samma tillagningssätt - capresen snurrar vidare :-)

      Jag sitter också och fnular och testar men håller med, det är svårt att bli nöjd när man försöker göra om. Kanske ska jag lägga tiden på att vårputsa mina fönster i stället :-)

      Radera
  7. VARM caprese, smart så här års! Att ugnsbaka tomaterna ger dem lite mer koncentrerad smak och sötma också. Bra när man inte har tillgång till "sommartomater"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa sättet att hantera tomaterna så här års, in i ugnen med dem :-)

      Radera
  8. Verkligen, jag brukar smörsteka körsbärstomater, blir jättegott!
    Du tar verkligen fina bilder (:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carolina!
      Ännu ett bra tips, tack! Och tack för komplimangen. Det är himla kul i alla fall :-)

      Radera
  9. Caprese har jag gjort många många gånger . Men inte varm. Det var ett intressant tips. Du skriver att man kan ha det som tillbehö till pasta. Menar du att du också använder den istället för någon annan sås eller något annat i/till pastan eller menar du bara som tillbehör vid sidan om.Undrar en nyfiken. Tant Gul :-)

    P.S. Fina bilder du har fått på rätten. D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med caprese, jag gör det ofta på det varmare halvåret. Som tillbehör menar jag i stället för grönsaker i annan form, lite beroende på vad det är för pastarätt förstås. Att piffa till den vanliga köttfärssåsen med spagetti var helt rätt. Även andra pastarätter med såser tycker jag att det kan passa till.

      P.S. Tack!

      Radera
  10. Mycket gott sätt att hotta upp tomaterna vid denna tiden på året, de behöver all hjälp de kan få! Ser så vansinnigt gott ut.
    Visst är det härligt med doften av färska örter, i vårt köksfönster står det en rosmarinplanta och sprider väldoft. Ikväll har det hamnat lite av den i en ost, mycket spännande!

    Ha en skön helg, kanske lite spikande och målande även denna?
    Kram,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, rosmarin som doftar så gott! Vi har precis kommit till landet och fredagslagningen ska börja. Har med mig just rosmarin och timjan. Det fanns i lilla butiken!

      Armarna får vila den här helgen, vi ska njuta lite av milstolpen att vi kan bruka sovstugan nu. Fast ett litet projekt blir det ändå som har med vattenförbrukningen att göra.

      Ha en riktigt fin helg och kram tillbaks till er båda!

      Radera