torsdag 12 april 2012

Kokosmaränger gigantum med passionscurd, färska hallon och vaniljglass


Han har gjort det igen min man. En helt fantastisk dessert till påsk. Det är old news med påskrecept nu men det här går att göra när som helst och gärna ofta :-) Den knallgula passionscurden passar förstås högtiden och just passionsfrukt verkar ha varit poppis i många påskdesserter har jag sett.

Receptet är för tio maränger men med sex personer vid påskbordet så gjorde Mannen sex stycken modell gigantum. De blev sagolikt knapriga utanpå och svårt-att-beskriva-sega inuti. Så där perfekt att det blev en "kärna" kvar när man tuggade i sig marängen. Portionerna såg enorma ut på tallrikarna men det är mycket luft i och maränger är inte mättande så det var inga som helst problem att få i sig, inte ens efter god förrätt med fyllda ägg och blomkålssoppa och lika god varmrätt med kalkon.

Passionscurden fick perfekt konsistens och smakade himmelskt. Mannen skedade i sig det som blev över, och det var ganska mycket :-) Det här var faktiskt första gången jag åt curd fast det är så vanligt i många recept, i alla fall lemon curd. En sak är säker, det lär bli fler gånger!

Maräng och curd går att göra klart dagen innan, perfekt om du vill ha mer tid över samma dag som middagen alltså. Just do it!

Maränger, 6 stora eller 10 mindre (fast ändå ganska stora...)
4 st äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kokosflingor

Passionscurd
2 passionsfrukter
1 citron, finrivet skal och saften
50 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor

Tillbehör: färska hallon och vaniljglass

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa ihop ägg­vitor och socker i en bunke. Sätt bunken i vattenbad och värm maräng­smeten till 55 grader under vispning, med elvisp på låg hastighet.

Ta bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den kallnat, med elvisp, på medelhastighet . Vänd i hälften av kokosen. Klicka ut smeten med två skedar till 6 (10) avlånga maränger på en plåt med bakplåtspapper, gärna med lite snygga toppar. Strö över resten av kokosen.  Grädda mitt i ugnen ungefär 1 1/2 timme, marängerna ska vara sega i mitten. Låt kallna på plåten.

Halvera och gröp ur passionsfrukten, spara lite av kärnorna. Blanda fruktköttet, citronskal och citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm under omrörning tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor och blanda ner i kastrullen. Sjud tills det tjocknar under omrörning. Sila curden och tillsätt de sparade kärnorna.

Lägg upp marängerna på tallrikar, skeda över curden lite snyggt och lägg på hallon och glass. Klart! Puuh...

Curd som blir över (när du inte har en curdgalen man som slickar skålen ren) kan du hälla upp i en liten skål så att man ta för sig mer om man vill under tiden man äter marängen.



"Marängbåtar" med kokosflingor i smeten och strödda ovanpå. Som kokosälskare är jag frälst. Om du inte gillar kokos är det bara att utesluta flingorna.

Marängerna är i ugnen och curden är på gång. När det gäller att hålla undan i köket vartefter man jobbar så skiljer vi oss åt, Mannen och jag. Jag är faktiskt rätt duktig på att hålla rent och snyggt.

När Mannen är klar ligger oftast varenda pryl och skål som han har använt kvar... Jag har lättare att ha koll på vad jag pysslar med om jag rensar och diskar av. Men organiserat kaos har ju sin ordning det också och det funkar ju för honom. Alla sätt är bra utom de som inte funkar.


Marängerna spricker upp lite grand och ser hur läckra ut som helst! Jag vill sätta tänderna i dem igen när jag ser dem på bild...



Kunde inte låta bli en riktig närbild på härligheten...



På med passionscurd vid serveringen och komplettera med färska hallon och vaniljglass. Maräng ihop med glass är alltid lyckat.



Svågern gjorde fyllda ägg, äggröra med parmesan och spenat toppat med räkor och färsk grön sparris. Till det en liten kopp med ljuvlig blomkålssoppa. En riktigt bra kombination som sköljdes ner med bubblig Cava.



Mamma gjorde sin goda kalkon med mamma-god sås. Till det kokt potatis och brysselkål. Med Mannens maränger till dessert fick vi alla en påskmiddag att minnas. Tack alla för maten och sällskapet!


Jag har inte gjort en släng i köket på hela veckan. Det har varit helvetiska dagar med feberkurva på steroider som har tagit knäcken på mig totalt. Den är nere på mänsklig nivå nu men har inte släppt greppet riktigt ännu. Bröstet skallrar av hosta och snoret rinner kring fnasig och röd näsa. En riktigt oskön syn för vem som helst. Att Mannen står ut, det är tecken på äkta kärlek det :-) Jag har smitit ut på soffan några gånger för att inte hålla honom vaken på natten men har blivit beordrad tillbaka till sängen. Nu ser jag ljuset och matlagningslustan i slutet av tunneln men jag ska ta det lugnt. Vis av erfarenhet vet jag hur mycket stryk kroppen har tagit och det behövs lite tid till återhämtning innan man kan köra på som vanligt igen. Baby steps...

Nog om elände, ta och testa marängerna! Bara minnet av dem piggar upp mig :-)

14 kommentarer:

  1. Men du , de där marängerna skall nog få ingå i min sista måltid!

    En kram till dig som du sen får ge till din snälle man - så där ja , nu gjorde jag två flugor på smällen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfect way to go, knaprandes på gudagoda maränger :-)

      Kram tillbaks från mig - lovar att krama Mannen vidare :-)

      Radera
  2. Men vad gott passioncurd måste bara prova denna efterrätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var helt ljuvlig! Får en att fundera vidare på vilka andra frukter man skulle kunna göra curd med. Persikocurd? Kiwicurd? Jag har ingen aning då desserter inte är mitt område men det triggar fantasin lite ändå :-)

      Radera
  3. Far nog ta och spara äggvitorna nästa gang det blir carbonara här och göra maränger, för det ser jättegott ut!

    Skönt att du mar bättre, lat det nu ta den tid det tar... stressa inte för ingen av oss läsare här har hunnit pröva alla goda recept du ställt in tidigare sa ialla fall jag väntar gärna och "rotar runt i skafferiet" nu och da ;-)

    SvaraRadera
  4. Då blir det det bästa av två världar :-)

    Ja, det är verkligen en befrielse att känna sig mer som människa igen och fungera lite grand i alla fall. Vill ju vara i mina kök men det är bara att ta det lugnt.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Baby steps låter hur bra som helst, ta det bara lugnt - vi kan suga på dessa bilderna länge!
    Vilken efterrätt, curden låter ju "to die for"! Maränger... nja inte vår starka sida faktiskt, vi är väldigt förtjusta i det båda men har misslyckats flera gånger med att få dom så där härligt sega i mitten! Kanske du kan tänka dej att låna ut mannen till vårt kök så han kan ha en liten kurs...

    Pst.. Hur gör du med träffen, kommer vi att få träffa även dej där?

    Fortsätt nu att krya på dej,
    kramar från vårt kök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, han skulle rodna och vara så blygsam så. Alltför blygsam i mina ögon, men det är ganska klädsamt. Hellre så än tvärtom :-)

      Jag ska göra allt för att vara på plats till träffen, det om något vore "to die for"!!!

      Tack ska ni ha, underbart med all omtanke över köksgränserna :-)

      Kramar tillbaka till er!

      Radera
  6. Men Åh varför gick jag in och tittade i din blogg. Nu blev jag ju såå sugen på något gott. Gärna marängdessert med passioncurd och glass. Ser jättegott ut!! Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju det som är meningen - att bli sugen på något gott ;-) Då har jag lyckats!

      Tack, Tant Gul!

      Radera
  7. Hur gott ser inte detta ut på en skala?! Grymt!
    Kalkon är något som jag ännu inte vågat mig på att tillaga själv, utan jag gör som du ser till att bli bjuden på kalkon istället. Såsen som serveras till brukar vara sååå god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grym snubbe som ligger bakom också :-)

      Vissa rätter får man helt enkelt överlåta till andra och bara njuta av själv. Tills man tar steget själv och testar nå'n gång. Kanske... :-)

      Radera
  8. Oj vilket fantastiskt läcker efterrrätt! Känns fräsch också med lemoncurden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går ju inte att komma ifrån att marängen är söt så curden med passionsfrukt och citron lättar upp perfekt!

      Radera