söndag 29 april 2012

Parmesanbiffar, potatisgratäng, två grönsakstillbehör och bortglömt citron- och vitlökssmör


Igår efter brasa nr 1 lagade jag och bjöd på middag. Våra gäster var grannarna broder med respektive. Färsbiffar tycker jag väldigt mycket om. Både att göra och äta. Det är så lätt att variera smakerna och man kan äta dem med nästan vad som helst. Den här gången blandade jag ner riven parmesan och lite grädde i färssmeten. De blev väldigt saftiga och goda. Till biffarna en klassisk potatisgratäng med massor av purjolök och så haricot verts med krispig halloumi till svågern som undviker kolhydrater. För att göra även brorsan nöjd gjorde jag en tomat- och löksallad till också.

Färsbiffarna skulle egentligen ha krönts av ett hemmagjort citron- och vitlökssmör som skulle ha smält lite läckert och gett dem ännu mer smak. Men smöret som skulle tillbringa minst två timmar i frysen och tas fram någon kvart innan det skulle läggas på glömdes bort! Så det ligger kvar i frysen och väntar på att få göra sitt på något annat kött en annan dag. Surt... Men det blev gott ändå så jag gråter inte blod. Gästerna blev väldigt nöjda och det är ju huvudsaken.

Min potatisgratäng med purjolök och västerbottenost, ca fyra portioner
8-10 potatisar, tunt skivade
1 stor purjolök, grovt strimlad
3 dl vispgrädde + 3 dl standardmjölk
Smör till formen
Salt och grovmalen svartpeppar
150 g riven västerbottenost

Smörj en ugnsform och lägg potatisskivor omlott i botten. Salta och svartpeppra. Lägg på hälften av purjolöken. Ett lager potatis till, salt, svartpeppar och resten av purjolöken. Ett sista lager potatis, salt och svartpeppar. Häll över gräddmjölken och strö över osten. In i ugnen på 225 grader i 45 minuter. Täck över gratängen med folie när den har fått tillräckligt med färg.

Färsbiffar med parmesan, 8 st
400 nötfärs
1 ägg
Salt och grovmalen svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesan
Smör
1 dl vatten
1 krm vitpeppar
En skvätt soja

Blanda färs, ägg, grädde och parmesan. Krydda med lite salt och svartpeppar. Forma smeten till biffar och stek dem i smör till fin färg runt om på hög värme. Lägg upp biffarna på ett fat och låt eftersteka i ugnen tillsammans med gratängen i ungefär fem minuter. Vispa ihop en sky i stekpannan direkt efter stekningen med vatten, vitpeppar och lite soja. Häll skyn över biffarna vid servering.

Tomat- och löksallad
Blanda halverade körsbärstomater (eller skivade tomater) med skuren gul eller röd lök. Ringla över olivolja och en skvätt vitvinsvinäger. Strö över lite flingsalt och grovmalen svartpeppar. Blanda och låt stå en stund i rumstemperatur innan de serveras.



Jag gör som mamma och har massor av purjolök i potatisgratängen. Att bara använda grädde tycker jag blir lite för stabbigt, så jag blandar med mjölk och det blir riktigt gott och krämigt ändå.




Biffarna blev väldigt saftiga och goda med grädde och parmesan. Att steka färdigt i ugnen gör nog sitt till för saftigheten också. Det är verkligen svårt att misslyckas med färsbiffarna om man steker dem så.



Enkel men dödsgod tomat- och löksallad. Passar till det mesta!



Citron- och vitlökssmöret får jag återkomma till när vi har smakat så att jag kan säga något om slutresultatet också. Även bönorna med krispig halloumi och vitlöksstinn dressing tar jag separat. De förtjänar verkligen ett eget inlägg som tillbehörsrecept. Men det duger väl fint att börja med parmesanbiffar, potatisgratäng och löktomater!

I morgon blir det brasa nr 2. Det var bra det för idag när lilla boden rensades ut så hittade vi en hel del som gärna får sluta sina dagar genom att gå upp i rök. Det som var mindre bra var att hitta husbock i några av de stubbar vi har förvarat i boden som pappa hämtade idag för att klyva till ved. Jag hoppas att de inte ger sig på vår lilla bod och äter upp den, eller ännu värre att de hittar vägen till friggan eller sovstugan. Trädäcket tror jag får vara ifred i alla fall. Impregnerat virke är nog inget vidare gott att tugga i sig. Jag som tyckte att det räckte med att ha fladdermöss i boden...

Ha nu en riktigt skön avslutning på söndagskvällen - med eller utan måndagsångest. Det beror väl lite på om man ska jobba i morgon eller inte... Vi har laddat med plockgodis och ska kolla film. Lediga måndag och tisdag också. En riktigt härlig bonus nu när våren visar sig på riktigt!

12 kommentarer:

  1. Det man inte har i huvudet får man ha i frysen...? Eller är det inte så det gamla talesättet går?

    Du hittar säkert något gott att servera smöret till, kanske en av de där bockarna kanske? Hoppas verkligen att resten av träet får vara ifred från dom, kan man inte få bort dom på något vis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om inte så bestämmer vi att det är ett nytt talesätt från och med nu :-) Nästa gång vi steker på kött ska jag komma ihåg att ta fram det där smöret...

      Jag tror att bockarna föredrar träd och inte byggmaterial men jag är inte säker. Får googla lite för säkerhets skull. Björk var de inte sugna på, utan det var tallstubbarna de förskansat sig i.

      Radera
  2. Låter smarrigt värre, tror du man kan ta västerbottenost i pannbiffen i stället för parmesanost? Hälsningar Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Fast då skulle jag göra ett litet hål i biffarna och fylla med riven ost, alternativt bitar om du skär från hel västerbottenost. Ungefär som när man fyller med bitar av fetaost. Lycka till!

      Radera
  3. Det där har hänt mig både en och två gånger att man kommer på efteråt att man har något stående i kylen/frysen. En jul så hittade vi revbenen i micron runt ris a la malta-timmen...

    Tomat-och löksallad, det var länge sedan, tack för påminnelsen!
    Jag är också ledig idag och imorgon - SWEET

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, underbart att hitta middagsmaten vid efterrättsdags :-) Anar att det fanns en massa annat gott på bordet så att revbenen inte saknades.

      Så enkelt och gott med tomater och lök, en mix jag ofta tar till när jag inte orkar eller har lust att lägga så mycket tid på grönsakstillbehör. Vilket är ofta :-)

      Nu njuter vi av dessa bonusdagar! Verkligen SWEET!

      Radera
  4. Håller med om att köttfärsbiffar är bra mat som man kan variera mycket. Riven parmesan har jag dock inte provat vad jag kommer i håg i alla fall. Ser gott ut. Och den klassiska tomatsalalden var länge sedan jag såg. Var länge en favorit hemma hos oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en favorit för mig, bara att prova på med olika fyllningar och smaker! Tomat- och löksallad äter jag nog minst en gång i månaden i alla fall, ett jättebra tillbehör tycker jag.

      PS
      Din kommentar hamnade i skräpposten hos mig så jag fick publicera den i efterhand. Det har ju inte hänt förut? Kanske du kommenterade från något annat ställe än du brukar... Skumt i alla fall.

      Radera
  5. Attans, ibland blir det så... har hänt mig också att man glömt något och oftast går det bra att klara sig utan det faktiskt!

    Potatisgratängen ser så god ut, måste testa med parmesanost i. Lök- och tomatsalladen brukar vi också göra hemma när andan faller på, riktigt god. Önskar dig en en trevlig valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gick ju att få ner biffarna ändå och gästerna var nöjda ändå. Som tur är håller sig ju smöret ett tag i alla fall så att jag kan använda det till något annat och slippa slänga.

      En riktigt bra sallad med lök och tomater. Snabbt, gott, enkelt. Så mycket mer kan man inte begära!

      Samma till dig och familjen, trevlig Valborg!

      Radera
  6. Varför ger du inte ut en lite bok "Lottas läckra färsbiffar"... Jag skulle köpa den direkt ;-) Har allt hemma utom purjon och västerbottensosten till potatisgratängen, men lite prästost finns det kvar sen Martenssons var här. Dom andra grönsakerna hoppar jag ocksa gärna över, men visst ser det fint ut när man fotar ;-)

    Kollade efter risoni i en mycket *välsorterad* affär idag men det fanns tyvärr inte. Men när jag sag spagettin sa drog direkt iväg till kyldisken och laddade förradet med bacon och parmesan om vi skulle fa lust att göra carbonara - igen... men det kanske blir bacon- och parmesanfärsbiffar av det hela. Vad skönt det är sen jag började läsa särskilt din magblogg, jag vagar plösligt testa och experimentera, plocka idéer här och där och vips sa har jag nagot nytt och mycket gott pa tallriken!

    *God fortsättning* fast det inte är jul ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du - varför inte :-) Den skulle jag nog vilja ha på hyllan, jag också! Risoni, om det finns, borde stå bland pastasorterna och inte vid rishyllan där jag letade första gången.

      Har man det lilla som behövs till en carbonara så kan man simma lugnt. Blir aldrig fel. Det är verkligen en av mina favoriter också. Visst är det kul att bli inspirerad, och ta till sig av det man själv gillar och göra om lite grand. Det är verkligen underbart med alla matbloggar och matnördar där ute :-)

      Tack detsamma, Kajomida!

      Radera