måndag 14 maj 2012

Chilimarinerad och grillad antrekå - hett och rökigt!


Jag grillade antrekå, eller entrecôte om vi ska vara noga, för första gången i mitt ganska långa liv den gångna lördagen. Och jag kommer definitivt göra det fler gånger för det var riktigt gott! Äntligen har jag tagit till mig alla tips och råd jag har sett, läst, hört om att just kött med mycket fett passar så bra att grilla. Fettet smälter och ger smak till köttet och det blir inte torrt. Som det annars lätt blir på grillen. Vem har inte lyckats göra kolbitar av kycklingspettet t.ex? Tuppen ja, säger jag! Antingen använder du skivad entrecôte eller hel i bit. Om den ska grillas hel behövs en timme på grillen, indirekt värme och med lock. Men det har jag inte vågat mig på ännu och kan inte säga något om hur det blir. Vi grillade rejäla skivor som bara behövde ett par minuter på varje sida. Ingen sås behövdes utan vi serverade köttet med mango chutney som passade perfekt till.

Att dessutom ge köttet tid för att marinera gav en enorm skillnad. Mina skivor låg i sin marinad i fyra timmar och skillnaden i konsistens från det omarinerade tillståndet till det marinerade var mycket påtaglig. Det kändes nästan tillagat till viss del redan efter marineringen. Det lite hårda och studsiga i köttet var borta och det kändes mört och fint. Att få slänga dessa köttbitar på det fräsande grillgallret och känna dofterna sprida sig var en riktig upplevelse. Mannen blev extra kär i mig för att jag valde det här köttet och såg fram emot att få använda kött och sky som blev över i dagens matlåda. Till kokta makaroner :-)

Jag hade tänkt dra nytta av grillen lite mer än att bara grilla köttet och hade stora planer på grillad persika som skulle fyllas med kokos och choklad. Men det fanns inga persikor i hyllorna - inte ens i stadens största matbutik. Varför locka och pocka med recept där persikor ingår om de inte ens har hunnit ut till butikerna? När är det egentligen säsong för persikor? Det kanske (högst troligt) är jag som inte har koll och inte borde ha satsat på persikor överhuvudtaget. Vi klarade oss bra ändå, mätta och belåtna på det grillade köttet, rostad potatis med taleggio och hasselnötter samt sallad med fetaost. Recept på det supergoda potatistillbehöret kommer separat!

4 personer
4 rejäla skivor entrecôte

Marinad
2 msk rapsolja
2 msk sambal oelek
1 msk kinesisk soja
1 msk rörsocker
1 tsk salt

Mango chutney som tillbehör

Blanda ihop marinaden i en plastpåse och lägg i det avtorkade köttet. Gnugga in marinaden i köttskivorna. Lägg i kylskåp, gärna ca fyra timmar före grillning. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat medan grillen görs redo. Torka av köttet innan det ska grillas så slipper du dropp och eldslågor. Grilla köttet ett par minuter på varje sida, beroende på hur du vill ha ditt kött och hur tjocka skivorna är. Låt det vila ungefär tio minuter och skär sedan upp köttet i strimlor (eller servera hela som de är). Servera med mango chutney och andra tillbehör som du gillar till grillat.

 

Marinaden med hetta från sambal oelek och mycket färg från soja. Experimentera vidare med smakerna! Tillsätt vitlök, citronskal, bbq-krydda osv osv...



Färdiggrillat! Jag låter alltid köttet vila några minuter i folie så att inte köttsaften rinner ur som den gärna gör om man skär i det för tidigt. Synd om allt det saftiga ska hamna på skärbrädan...



Till kött och en klick mango chutney blev det rostade potatishalvor med stinkande taleggio och hasselnötter. Smaken var inte i närheten av hur osten luktade - så bli inte avskräckt :-) En fräsch enkel sallad med blandade blad, tomat, gurka, paprika och röd lök var också gott till.



Och så finns det visst gul snackspaprika nu också! Eller har den funnits länge kanske...



Kristi Himmelfärd den här veckan ger några extra dagar på landet. Det tackar vi inte nej till :-) Men firar man egentligen denna röda helgdag på något särskilt sätt? Vi gör det inte i alla fall. Och så ska jag äntligen få träffa min bästa kompis också. Det var länge sen sist så vi har massor att prata ifatt. Jag tycker det är skönt med vänner som man kan träffa glest men ändå bara "spinna vidare på tråden" med och ta vid där man slutade sist utan några problem. Så är det med oss och det ska bli så skoj att träffa mitt sprudlande energiknippe till vän.

Ha nu en bra vecka - kort eller lång på jobbet!


 

18 kommentarer:

  1. kajomida14 maj, 2012

    Chilimarinerad antrekå utan chili i receptet lyckas inte många med men din ser god ut ;-) Inte för att jag vill vara näsvis, men masserar man inte in marinaden? Gnugga låter ungefär som när man tvättade för hand förr *lol*

    Köttet ser så där extra gott ut och kanske vi testar när vi har vår fisketräff i pingsten där det blir grillat morgon/middag/kväll ungefär.

    Har som du en kompis det funkar med jämt, det kvittar hur länge det dröjt mellan samtalen osv. Visst är det härligt!

    För att följa upp ett thema vi hade här i dagarna... idag är jag särskilt glad att jag har en dator igen som kan skriva å och Å - man ska glädja sig över småsaker här i livet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor av chili i kryddpastan sambal oelek :-)

      Massera, gnugga, krama, joxa... bara marinaden trycks in ordentligt i köttet så kalla det vad du vill. Köttet blev verkligen supergott.

      Grattis till det kompletta alfabetet!

      Radera
  2. kajomida14 maj, 2012

    Okej, du *vinner*... tänkte inte på vad sambal oelek innehåller, har bara använt det en gång tror jag *skäms*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen tävling ju :-) Sambal är riktigt hett av chili och jättebra att blanda i alla möjliga såser och röror för just chilisting. Perfekt i marinader!

      Radera
  3. Ingefära i din marinad, sedan är den komplett! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa! Att jag inte tänkte på det... Men man måste ju börja någonstans :-) Visste väl att jag skulle få bra tips när jag kastade ut frågan. Tack!

      Radera
  4. Ja hur firar man egentligen flygardagen? Tar man sig en flygtur kanske? Vi äter i alla fall gott och kanske det kan bli gott i glasen för oss båda också, vem vet? Misstänker att det ser ungefär lika ut hos er:)

    Lördagen ägnar vi åt grillning i ett annat kök, då är det faktiskt tänkt att det ska bli just antrecotte på gallret, mums är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, kallas det flygardagen också. Fyndigt :-) Ja, klart det blir dubbelt gott att äta och dricka. På landet :-) Inte dumt med en ledig klämdag på fredagen.

      Vad härligt att bli bjudna på grillkväll! Jag är glad att jag äntligen provade entrecôte, klart man ska lägga det på grillen!

      Radera
  5. Sådana vänner växer faktiskt inte på träd, men de är guld värda! Hoppas ni får en fin helg på landet.

    Grillar sällan helt kött sådär rätt upp och ner, men blev sjukt sugen när du beskrev det. Snålvattnet rinner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de gör ju inte det. Hon är en riktig guldklimp :-)

      Jag vågade ju inte köra köttet i bit utan tog i skivor men är jättesugen på att grilla en rejäl bit på indirekt värme. Grillsmaken borde ju då verkligen komma fram! Helgrillad kyckling borde man testa själv på grillen...

      Radera
  6. Grillad kött är gott. Blev extra förtjust i din marinad samt potatisen. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir verkligen en härlig speciell smak som inte går att uppbringa i en stekpanna. Potatisen är också god så det receptet kommer också förstås!

      Radera
  7. Jag trodde det var karré du aldrig hade tillagat. Eller kanske både och. Hur som helst gillar jag att grilla entrecote också. Det är just som du säger med fettet mitt i som gör det extra gott.
    Det där med att möra till köttet i marinaden brukar jag göra med lövbiff. Den får inte ligga för länge i marinaden. Jag lägger den skivad i marinad, skär den före grillning i strimlor och "veckar" upp dem på spett och grilla snabbt.

    Visst är det skönt med vänner som man inte behöver känna varken stress eller press om man intpålande ses på ett tag. Allt känns helt naturligt när man väl träffas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte karré heller :-) Jag har massor kvar att upptäcka fast jag lagat och lagar så mycket mat, underbart!

      Du, vilket superbratips där med lövbiffen! Skulle aldrig komma på att grilla lövbiff annars som är så magert. Men med marinering och snabbgrillning på spett... Ja, det måste jag testa! Du ser, ännu mer att upptäcka!

      Underbart med avslappnad kravlös vänskap!

      Radera
  8. Entrecotr är helt klart bland det godaste man kan grilla. Din marinad lät supergod och de där potatisarna, mums. Men snacka om att osten luktat. En gång köpte jag en hel talleggio på nätet tillsammans med några kollegor. Kom på den eminenta iden att lägga den i bilen över natten..... Behöver jag berätta att jag fick köra till jobbet med mössa, vantar och TVÄRDRAG!! smart... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en ny favorit för mig, tänk vad trevligt att få nya favoriter fast man inte är purung längre :-)

      Ha ha, oj vad jag fattar att det måste ha luktat i bilen :-) Tur att den smakar tusen gånger bättre!

      Radera
  9. GOTT! Entrecôte är mitt bästa grillkött, det blir alltid saftigt och fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och nu har jag fattat det också! Sent ska polletten trilla ner eller bättre sent än aldrig :-)

      Radera