Gammal skåpmat är icke att förakta. Jag har grävt fram ett inlägg från förra sommaren om premiären för brorsans murrikka, precis efter midsommarhelgen. Mina tankar och drömmar om egen murrikka och utekök börjar få mer och mer näring vartefter vi närmar oss ett färdigt trädäck och en fungerande trädgård här på landet. Jag hittade det här inlägget och nu är jag om möjligt ännu mer sugen på att bli klar. Ni som har hängt med länge kanske känner igen det men ibland är det skönt att inte jaga efter nytt hela tiden. Och självklart har vi ett recept med här också, brorsans goda lövbiffsgryta till pasta.
När lillbrorsan fyllde 40 år förra sommaren fick han ett utekök snickrat till sig i present av sin T. Bara det är ju hur härligt som helst, men utöver det förärades han även med en murrikka med stekhäll och på det ett antal andra kokkärl i gjutjärn som passar att använda på murrikkan. Jisses.... Utekök och murrikka invigdes samtidigt och det var verkligen fantastiskt att ta del av matlagningen i det fria. Jag vet inte om det var den friska luften som var den bästa kryddan men maten smakade så gott!
Lövbiffsgryta, ca 8 portioner
800 g lövbiff i strimlor
2 paket tärnad bacon
3 skivade gula lökar
2 röda och 2 gröna paprikor i stora bitar
400 g champinjoner
5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
Salt och svartpeppar
Smör
Så här gör du om du använder murrikka:
- Hetta upp murrikkan.
- Smält en rejäl klick smör på stekhällen och tillsätt bacon. Fräs en stund och rör om. Lyft över bacon till en stor gjutjärnsgryta som går att använda till murrikkan.
- Mer smör på hällen - fräs lövbiffen. Krydda med salt och svartpeppar och lägg över i grytan.
- Fräs löken för sig och lägg sedan över i grytan.
- Fräs paprika och champinjoner och lägg över i grytan.
- Tillsätt grädde och eventuellt lite vatten om du vill ha mer vätska men tänk på att grönsakerna kommer att avge en del - avvakta hellre lite och se...
- Ställ grytan på murrikkan (ta bort stekhällen) och låt koka försiktigt under lock, totalt ca 30 minuter.
- Smaksätt med soja, salt och svartpeppar.
- Servera förslagsvis med tagliatelle, bröd och sallad.
Svågernt T förbereder grönsakerna medan köttet fräser på murrikkan. |
En kall öl i väntan på maten hemma hos grannarna, brorsan och svågern. Gott! |
Här har en del av köttet redan lyfts bort från stekhällen. Det var mycket mer kött än så här i grytan... |
Brorsan fräser på löken... |
Ner med bacon, lövbiff och lök i grytan som snart ska tillbaka på murrikkan och puttra. |
Två sorters paprika och champinjoner fräser på stekhällen och det doftar ljuvligt! |
Kött och grönsaker är på plats i grytan. Nu ska tillsättas grädde innan den ställs på murrikkan för att sjuda och bli färdig medan pastan kokar. |
Koka pastan. Smaksätt grytan med soja, salt och svartpeppar. |
Salladen är klar, tallrik och bestick står på bordet. Snart ska vi få äta! |
Bröd till passade bra, hembakat av T. |
Receptet går att laga till även utan murrikka. Då använder du vanlig stekpanna i stället och får dela upp allt fräsande i omgångar. Det häftiga just med en stor stekhäll är ju att det får plats så mycket på en gång och så känner man sig lite som Per Morberg in action. Och så är det faktiskt skönt att kunna laga mat ute utan att det ska grillas varje gång. Men jag får nöja mig ett tag med att grilla, och det är ju inte fy skam det heller. Man kan laga till mycket på grillen också, speciellt med en klotgrill. Det blir nog något på grillen igen redan ikväll!
Ha det gott!
Vilket härligt recept och vilka fina bilder! Jag känner hur gott det luktar och smakar... kanske jag kan testa pingsten när vi har vår träff på stranden, då har vi en jättestor paellapanna (som det brukar stekas fisk i) och det borde funka.
SvaraRaderaMin långhelg är extra lång och varar till den 4:e juni ;-) Semester!!!
Ha en skön långhelg med dina ♥
En paellapanna borde göra tricket, minst lika bra som en murrikka. Låter härligt!
RaderaDet var ingen dålig ledighet, njut för fulla muggar med dina nära och kära!
Det är verkligen något extra gott med att äta mat som lagats till ute. Undrar just var hyresvärden och grannarna sagt om vi slängde upp en fet murrikka på vår minibalkong? Hade kanske blivit mer populärt än man kan ana... speciellt om vi bjudit dom på så här god mat:)
SvaraRaderaOch nej, du ska nog inte behöva ta med parlör till vår träff, vi ska göra vårt bästa med att artikulera och prata så du förstår. Vi ligger i hårdträning och har plockat fram dialekten från barndomslekarna!
Ha en skön helg Lotta,
kram från oss båda!
Med gott mat och smicker kommer man långt, prova :-)
RaderaAh, vad skönt. Då är jag lugn, vill ju inte missa konversationen, hi hi...
Detsamma till er och kram tebaks!
Mat utomhus smakar ju gudomligt! Och att dessutom kunna tillaga den utomhus:-) Härligt med friluftsliv!
SvaraRaderaönskar en underbar helg!
Förutom hungern är nog friska luften den bästa kryddan :-)
RaderaTack detsamma!
Ja ett utekök borde alla ha. Gud så härligt att kunna laga mat med vinden i håret!
SvaraRaderaVilken frihet! Utekök till folket :-)
RaderaLotta, din underrubrik blir nu "Tre små kök"!
SvaraRaderaOm två veckor är vi hemma från mat- och äventyret Spanien och regionen Andalucien. Vid nästa häxmöte lovar jag att inspireras av dessa influenser.
Kramar Eva
Jamen det har du ju rätt i :-) Eller 2 1/2 kök :-)
RaderaLåter underbart med Spanien, älskar spanska köket! Ser verkligen fram emot att få äta mat med influenser från er resa.
Ha det underbart så ses vi snart!
Kram Lotta
Ser ju bara helt underbart ut!! Så mysigt. Men som du själv skriver grilla är inte helt fel det heller. Ha en bra helg!
SvaraRaderaGrilla räcker långt, och det är ganska trevligt att ha något att drömma om också. Uteköket blir ett eget litet projekt för sig.
RaderaTack detsamma!
Oj vad det såg härligt ut! Vilka bilder, vilket underbart utekök, vilken mat. Klart du också ska ha det så. Jag vill också. :)
SvaraRaderaTänk att nu blev jag hungrig igen, som alltid när jag tittat in här. KRAM till dig och ha en härlig helg!
Härlig premiär för grannarna från förra året som verkligen triggar igång mitt "ha-begär". Snart så...:-)
RaderaFår se till att släpa hit dig och C när det är klart, vilken afton det skulle bli med matlagning i det fria och massor av snack!
Tack, detsamma - njut av helgen!
KRAM!!!
Jag har läst om murikka vid ett flertal tillfällen. Maten ser riktigt fin ut måste jag säga. Vill vi inte alla vara som Per Morberg in action? Med svetten drypandes, haha ;) Underbara bilder som alltid, kram!
SvaraRaderaSom Per Morberg fast kanske minus svetten då, eller i alla fall lite mindre mängder :-)
RaderaTack, Amy och kram till dig! Trevlig helg - den fortsätter ju lite till :-)
Det ser så härligt ut. Jag har sett att några lottat ut murrikka, men jag har då inte tävlat för jag funderade på om jag skulle använda den. Men det gör man kanske om man har en murrikka. Mysigt sätt att ljuga mat på.
SvaraRaderaLaga mat så klart! Älskar när stavningskontrollen hittar på egna ord...
SvaraRaderaJag hade nog inte känt någon längtan efter en murrikka direkt om jag inte hade sett den in acton hos brorsan. Man kan ju ha ett utekök med en liten platta och så köra grillen men det är verkligen praktiskt att kunna brassa på i en stor murrikkapanna. Och så kan man baka bröd och allt möjligt. Och det gör ju jag så gärna som bekant :-) Men ändå, det går om man vill! Framför allt är det som du säger, så himla mysigt att ljuga mat på. Jag menar laga mat på :-)
RaderaTur att det inte blev något annat knas som snuskiga ord genom stavningskontrollen. Så'nt har ju hänt när det helst inte bör hända :-)
Vilken härlig bildkavalkad, jag vill flytta ut och bo utomhus när jag ser dina bilder!
SvaraRaderaVisst vore det härligt? Fast inte året runt :-)
Raderagillar du Muurikka... kolla in denna sida...hon e grym.. www.kryddburken.se
SvaraRaderaannica
http://lilyofthewalley.weebly.com
Laga mat utomhus är helt ljuvligt.
SvaraRadera