tisdag 15 maj 2012

Rostade potatishalvor med taleggio och hasselnötter, variant på ännu ett potatistillbehör


Potatistillbehör går väl inte att få för många av? I alla fall inte när man som jag älskar potatis i så gott som alla smakformer och skepnader! Det här åt vi till chilimarinerad och grillad entrecôte och trots stor misstänksamhet från två av gästerna medan potatisen var i ugnen (det luktade skunk, eller fotsvett tror jag någon sa...) så gillades den skarpt! Hur gott som helst ihop med potatisen och knapriga hasselnötter. Lustigt med taleggio som är så snäll i doften naturell, men när den blir varm så sprider sig en minst sagt speciell doft som man antingen uppskattar eller rynkar på näsan åt. Vid vårt middagsbord blev det 2-2.

Jag använde små delikatesspotatisar men använd större om du vill, det är bara att anpassa tillagningstiden i ugnen. Potatisen fick behålla skalet på, det blir lite matigare och mer smak då. En stor lättnad var att inte behöva rosta och skala hasselnötterna - en syssla som jag verkligen inte uppskattar i köket utan gärna delegerar :-) Man använder nötterna grovhackade som de är, med skal och allt och det blir verkligen gott med lite knaprighet på potatisarna.

Det händer att jag har gäster som undviker kolhydrater, då är det bra att utgå från samma sallad som de andra äter av och så komplettera den med färdigmarinerad fetaost, typ Apetina. Så blir salladen matigare och marinaden kan alla använda som dressing.

4 portioner
1 kg potatis
Rapsolja
Salt och svartpeppar
175 g taleggio
100 g hasselnötter, grovhackade
Krasse eller färska örter att garnera med

Skölj potatisen och torka av. Skär bort eventuella fulheter och dela dem på mitten. Lägg potatishalvorna på ugnssäkert fat och droppa över olja. Salta och svartpeppra. Rosta i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter tills de är nästan klara och har fått fin färg. Skär taleggion i bitar och fördela ovanpå potatishalvorna. In i ugnen igen i ca tio minuter tills osten har smält och fått fin färg. Ta ut potatisen och strö över grovhackade hasselnötter och garnera med krasse eller färska örter, t.ex. timjan och/eller oregano. Servera dem varma direkt från ugnen eller lite ljumma. Hur som helst så smakar de urgott!


Två omgångar i ugnen blir det för potatisen. Först en med olja, salt och svartpeppar i ungefär 30 minuter, sedan en sista sväng i tio minuter med osten på.



Hasselnötter och potatis smakar jättegott ihop. Skönt att slippa skala de små liven. Jag har gjort hasselnötspotatis tidigare, lite annorlunda än här och då skulle de rostas och skalas. Puuh...



Taleggioost är verkligen supergott! Att äta som den är, snäll i doften, eller som stinkbomb, smält ovanpå potatis! Testa att lägga över grönsaker i ugnen också!



Ju mer ost på potatisen, desto mer smak! Den smälter verkligen fint och gör potatisen gyllene på bara tio minuter i ugnen.



Hasselnötter för crunch och krasse för ögat. Gott och vackert!

 
Igår när jag skulle komma på något att göra till middag skrek kroppen efter köttbullar! Lustiga cravings man kan få. Det var bara att inhandla ingredienserna och bege sig hemåt och trilla bullar hur trött jag än var efter jobbet. 32 stycken blev det och vi åt dem med spagetti. Barnsligt gott var det! Det är faktiskt inte så jobbigt att göra köttbullar själv och jag skulle ändå aldrig köpa (och har aldrig någonsin köpt) färdiga köttbullar, hur hög kötthalt det än står att det är i dem. Det blir aldrig samma sak. Så är det bara tycker jag...
 
 

22 kommentarer:

  1. Låter klart spännande!
    Och köttbullar är inte dumt det heller....:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ny trevlig bekantskap förutom doften kanske för vissa :-) Köttbullar kommer jag aldrig tröttna på :-)

      Radera
  2. kajomida15 maj, 2012

    Förr avskydde jag lukten och smaken av smält ost, ju äldre jag har blivit har jag vant mig och det ÄR gott ;-) Ska hasselnötterna bli småvarma och fastna lite i osten innan det serveras, eller smakar det lika bra att servera dom separat?

    Så, så, det blev Dinner à la Lady och Lufsen hos er igår... men inte åt ni väl 32 köttbullar?!? När jag var 13-14 kallades jag *köttbullen* av klasskompisar ibland (ingen mobbing utan på skoj) för att jag alltid åt mest köttbullar i matan... men du kanske slår mej ;-)

    Tills jag gjorde dina baconfärsbiffar hade jag nog aldrig provat att göra något annat recept än mitt köttbullrecept (från mamma). När det ibland skulle smaka helt annorlunda, t.ex. med championjonsås och pommes så har jag faktiskt ibland köpt färdiga köttfärsbiffar. Jag kunde bara inte tänka mej mina med annat än god kokt potatis och sås så det var enda *alternativet*. Har försökt förklara här nere i Tyskland att *alla* svenskar har ett eget köttbullrecept och att det absolut inte har något med IKEAs att göra ;-)

    SvaraRadera
  3. Hasselnötterna strös på potatisen när den tas ur ugnen och lägger sig fint ovanpå!

    Ha! Nej vi åt inte upp alla köttbullar igår. Det blev både matlåda o en omgång över till Mannen att äta i morgon kväll när jag busar med bästa väninnan :-)

    SvaraRadera
  4. När man får sådana cravings, då kan man bara göra en sak: ge efter! :)

    Och nej, man kan aldrig få för många potatistips. Speciellt inte när de innefattar ost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt. Tur att det inte va konstigare craving än efter köttbullar i alla fall :-) Åh, då har jag en själsfrände! Potatis och ost, any time...

      Radera
  5. Hittade till din fantastiskt fina blogg via Remsans bistro. Vilka bilder du tar och jag gillar verkligen färg och form på bloggen :) Potatsien ska jag absolut prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christer och tack snälla för uppskattande ord, blir hur glad som helst! Bara att köra på i samma stil då :-)

      Potatisen är verkligen värd att prova!

      Välkommen hit :-)

      Radera
  6. Dom där potatisarna ser verkligen vansinnigt goda ut. Tror min icke köttätande "fru" hade älskat dom, kan bli en bra överaskning nu i dagarna! Tack för tipset! Njae....färdiga köttbullar!? Det är inget för oss, håller med. Skulle inte ens ge hunden det, blir ledsen när jag står i ica kön och ser mammor köpa det till sina barn. Nu ska jag fritera lite kyckling här, memphis style. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och stanken, jag menar doften, av osten pallar ju ni och kan uppskatta i ert matvana kök - så inga problem där :-) Nä, fy tusan vilken icke-mat. Kan förstå genvägar pga stress och trötthet men man kan ju passa på när man har tid och ork och rulla massor av köttbullar och frysa in. Det är inte dumt att ha på lut i frysen.

      Åh, friterad kyckling har jag aldrig provat att göra själv. Det ska jag kolla in hos dig. Nu har du ju fått mig att våga tillaga entrecôte för första gången, så det är väl bara att gå vidare!

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Mums så gott, bokmärker detta recept precis som fler tidigare. När ska jag hinna laga alla dessa goda recept Lotta?! Får definitivt bli efter den 3:e juni ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, vad kul att du uppskattar några recept hos mig i alla fall! Vad menar du? Har du något speciellt för dig i stället för att laga min mat eller ;-)

      Radera
  8. Jag tar emot alla tips på potatisrätter! Jag är en riktig potatisälskare och osttokig, så dessa låter underbara. Vi fick en smördegsinbakad potatiskaka på bröllopet som de skurit i skivor och sedan låtit taleggioost smälta på. Sååå goda :-)
    Jag köpte för ett tag sedan färdiga köttbullar med nästan 100 % nötfärs från Gotland, men de var helt hemska - ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du inte skaka fram det receptet?! Det låter ju helt magiskt gott!

      Nej, du ser. Inte ens nästan bara nötfärs och från Gotland får det att funka... Bara att fortsätta rulla själv :-)

      På allvar, receptet på smördegsinbakad potatiskaka, tack :-)

      Radera
  9. Sak det vara färdigköpta kydabolar så ska de vara gjorda på GeMa-Livs i Köpingebro, så är det bara:) Tydligen har de någon där i charken som är en hejare på just det...

    Och hur man kan avstå kolhydrater när de serveras i denna formen är för oss helt otroligt... Måste ju bara provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, undrar just vem det kan vara :-) Oj, oj, Kydabolar. Ska man behöva ha med sig en parlör där i juni för att förstå och göra sig förstådd, hi hi..

      Potatis, potäter, päron!!!

      Radera
  10. Håller med Christer om att du tar fantastiskt fina bilder och hela ditt koncept på din blogg är mycket tilltalande... denna potatisanrättning måste testast redan i kväll till rådjurssteken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Yvonne! Jag blir så glad att få höra att det jag gör här uppskattas. Det inspirerar mig verkligen.

      Åh, vad gott med rådjursstek och så en massa sås förstås. Jag tror potatisen passar perfekt till det. Smaklig måltid!

      Radera
  11. Så gott det ser ut - ska absolut testa detta. Älskar taleggio!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången jag åt varm taleggio, minst lika god som på ostbrickan!

      Radera
  12. nääääääääääää usch kallt ska´re va

    SvaraRadera
  13. skoja baa den var jättegod varm!!

    SvaraRadera