måndag 11 juni 2012

Dillfritters - frasiga potatisstrimlor till (grillat) kött eller firren


Allt måste ju inte grillas nu även om man kan tro det när man läser mattidningar, men dessa dillfritters smakar väldigt bra till just en grillad köttbit. De som gillar fisk (har hört talas om att det finns såna) kan nog ana att potatis med dill smakar väldigt gott till firren också. Frittarna gjordes klara i ugnen medan marinerad ryggbiff fick sitt på grillen. Behåll skalen på potatisarna så blir de frasigare och godare, men av bara farten åkte potatisskalaren fram och mina tillagades nakna utan kläder. Men gott nog ändå! Väldigt gott till och med. Även pappa som vi bjöd in till grillmiddag tyckte att det var gott. "Faktiskt"!...

På ungefär en halvtimme har du dillfritters för fyra personer med det här:
800 g fast potatis
1/2 dl hackad dill + lite att garnera med
2 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Tvätta potatisen och skär den i strimlor. Jag missade att behålla skalet :-( Lägg strimlorna i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Skvätt över olivoljan, smula över flingsalt och svartpeppra. Blanda noga och stek i övre delen av ugnen på 225 grader i totalt ca 20 minuter. Vänd då och då för fin färg runt om men vänta minst tio minuter innan du vänder första gången. Lägg upp i skål och garnera med dillkvistar. Jag glömde garnera men det gick bra ändå!


Jag förberedde potatisen genom att ha den strimlad och klar i en kastrull med vatten. När det var dags att lägga den på plåten hällde jag av vattnet och torkade av dem med hushållspapper. Att bli av med lite av stärkelsen genom ett "vattenbad" gör att potatisen blir lite frasigare.



Vackert. Gott. Och dill doftar ju så gott!



Potatisen är klar och alldeles gyllene! Dillsmaken tar inte över utan anas perfekt och matchar potatisen så himla bra.




Vi grillade marinerad ryggbiff som vi åt med dillfritters och chunky salsa med tomater, äpple, röd lök och basilika. Och så en rumstempererad bea, Erik Lallerstedts på burk som är riktigt god. Har fortfarande inte gjort bea själv. Skämmes!

Marinad till ryggbiffen, ca 700 g kött
1 tsk dijonsenap
1 msk worcestershiresås
4 msk olivolja
1 msk finhackad färsk timjan
Flingsalt och svartpeppar

Blanda ihop marinaden och lägg med köttet i en påse. Gnid in marinaden och förvara i kylen minst en timme. Ta fram i god tid innan grillning så att köttet är rumstemperarat när det ska grillas. Innan grillning, pensla köttet med en blandning av smält smör olivolja. Grilla ungefär tre minuter på varje sida.

Egentligen skulle jag ha grillat hel ryggbiff men det fanns inte att få tag på i lilla stadens ICA-butik. Då hade jag grillat köttet först på den hetaste delen runt om till fin färg, ca 8 minuter. Sedan hade jag petat kolen åt sidorna och grillat indirekt med lock i 10 till 15 minuter. Även med indirekt grillning ska köttet vändas då och då så att det inte bränns. Köttet penslas med smör/olivolja även efter grillningen och får vila en stund innan det skärs i tunna skivor. Det hade varit najsigare!

Dillfrittarna blev en favorit för mig som jag kommer att göra fler gånger. Fast då ska jag komma ihåg att lämna skalet på så att potäterna slipper frysa om baken.

24 kommentarer:

  1. Lindha Johansson11 juni, 2012

    Så gott det ser ut, jag älskar dill! Detta ska jag testa nästa gång, men det blir väl med fryst dill, finns aldrig färsk i affärerna (bara vissen och ful).
    Jag brukar även koka mina potatisklyftor några minuter och låta dom svalna något innan ugnen. Det blir godast och då krymper inte hälften bort i ugnsvärmen. Tycker du att det blir skillnad el har du inte testat kokning innan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med dill! Om du inte hittar dill i en sån där försluten plastförpackning som gör att den håller bättre, ta de vissna kvastarna, skär av stjälkarna längst ner och lägg rubbet i kallt vatten en stund. Det gör underverk!

      Jag kokar potatisen innan när jag ska fritera och ibland även när jag gör dem i ugnen. Det blir helt klart skillnad. Just de här frittarna blev jättebra utan att koka innan men jag tror att det beror på potatissorten man använder också.

      Lycka till med dillen!

      Radera
  2. Dillfrittar låter jättegott och är säker mycket *nyttigar* än vanlig fritterad pommes som jag gärna gör (ofta). OK, dill är ju lite svårt här men jag (man) kan ju göra två sorter i en långpanna, sambon får då med chiliflakes eller så, då har vi båda våra älsklingssorter av chips ;-)

    Off topic: Fattar man som svensk i Sverige egentligen hur jobbigt det är att man i utlandet (här i Tyskland) bara får tag på dillchips på Ikea??? Just nu skulle jag vara tvungen att köra ca. 9 mil för en påse... och ostbågar finns det inte heller :-( Särskilt nu när det är EM och jag måste hålla både på Tyskland och Sverige så behöver jag lite som lugnar nerverna ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja! Nu börjar Ryggbiffarna komma fram! Stor glädje i Kålltorp! Dock hoppar jag Dillfrittarna då just dill inte något jag är överförtjust i, även om du med dina fantastiska foton näääästan lyckades övertyga mig. Tack för ännu ett inspirerande inlägg! Keep it up!

      Radera
    2. Kajomida, två pannor låter bra. Fast jag skulle nog äta från båda. Med chili flakes låter jättegott!

      Dill är ju väldigt svenskt så jag förstår att det inte finns som chipssmak. Man hittar ju alla möjliga smaker utomlands, från räksmak till alger men dill?! Nej... Jag lider med dig!

      Radera
    3. Andy, jag lyckades till och med få biffarna lite röda i mitten och det var gott :-) Mer sånt blir det! Asch då, att bilderna inte räckte till. Men blanda ner andra örter, kanske rosmarin eller timjan skulle funka? Fast naturella med bara salt är ju inte kattskit heller...

      Tack - ska göra vad jag kan och detsamma!

      Radera
  3. Åh jäklars vad gott det ser ut. Kommer inte vilja äta vanliga pommes på länge efter den där bilden. Ibland glömmer jag av att dill finns, trist. Men desto roligare när man blir påmind igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott var det. När jag besöker gatukök vilket händer ibland så älskar jag "moset" med piffi och dill på. Underbart skräpigt och gott! Kul att kunna göra något mer med dillen och inte bara koka potatisen med några kvistar. För att inte tala om dillpesto!

      Radera
  4. Mums! Skall absolut testa det där med att låta lite av stärkelsen sköljas bort, tack för det tipset!

    SvaraRadera
  5. Skölja bort stärkelsen... det gör jag med basmatiris, vilket bra tips med frittsen och sen dill på det... kan det bli bättre nom nom ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, är det därför man ska skölja riset? Det visste inte jag även om jag alltid gör det också :-) Nu vet jag!

      Riktigt gott med dill och potatis på detta sätt!

      Radera
  6. Dillfrittar, alltså bara namnet gör att jag vill äta dem. Kan inte vara annat än gott. Jag kan tycka att det är gott att grilla hela middagen, men det är inte lätt att få plats med allt.
    Undra om inte marinaden var liknande den Picki-Tina använt. Jag skulle testat den idag om jag bara hade hittat fint nötkött. Den låter jättegod. Nu blev det ingen grillning alls för oss även att jag förberett för det. Det regnade för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Jag går också igång på ett sånt namn :-) Nej, det är ett bekymmer det där med att grilla allt. Ibland när jag ska planera och försöka få ihop allt så inser jag att det behövs en BBQ à la Flintstones för att få rum. Ganska skönt att ha ett huvudnummer på grillen och tillbehör på annat sätt, men att avsluta med att grilla dessert när glöden ändå fortfarande är varm - det är toppen!

      Vi hade regn igår - idag jättebra väder - så det är verkligen spridda skurar i landet. Go kväll o kram!

      Radera
  7. Så fina! Och dill, det är jag dålig på att använda i köket. Det här var en toppenidé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nästa gång ska jag ha mer dill, det blev verkligen supergott!

      Radera
  8. Det låter ju supergott med dill i frittarna! Jag brukar bara köra min gamla vanliga timjan. Blev grymt sugen på grillad köttbit nu så frågan är om min planerade fisk inte ska få vänta till imorgon. Solen skiner, kött på grillen <3 eller?? och du MÅSTE testa att grilla revben!! så gott men de ska koka lääänge så de nästan faller av benen. Har nog eett recept eller två inne hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt med solsken! Klart det ska grillas :-)

      Ja, jag måste nog grilla revben. Ska spana hos dig när det blir dags!

      Radera
  9. Dill, det är helt klart underskattat. Och nu förstår vi vad du menade hos oss igår:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, precis! Kanske detta kan passa till någon av era fina fiskrätter :-)

      Radera
  10. Det här var riktigt, riktigt gott! I morgon ska jag testa samma princip men med rosmarin och citronskal som smaksättning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Låter jättegott med rosmarin och citron - det vill jag också testa!

      Radera
  11. Det här är det godaste jag har ätit eller iallafall ett av det godaste!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra, tack! Visst blir det vansinnigt gott!!! Nu blev jag sugen på att göra det igen :-)

      Radera