tisdag 26 juni 2012

Tonfiskwrap med ägg och tomater - snabblagad och mättande "arbetarlunch"


Att få i sig mat snabbt när man jobbar med trädäck på landet har hög prioritet. Vi kan ju inte ta till burgare från BK varje gång... Då är det snabblagat, mättande och gott att fylla tunnbröd med currykryddad tonfiskröra, hårdkokt ägg, tomat och wrappa det hela. Går fort att äta också med rumpan parkerad på något sittvänligt utomhus. Solen var faktiskt med oss några gånger under helgen som gick men regnet var tyvärr en flitigare besökare. Vi kom inte alls så långt som vi hade hoppats med trädäcket men det är inte så mycket att göra åt. Mañana....

Curry är riktigt gott! Förstår inte varför jag använder det så sällan... Om man inte gillar curry kan man utesluta det, det blir jättegott ändå och det går lika bra att fylla baguette eller tortilla i stället för tunnbröd. Jag har inte använt så mycket majonnäs och gräddfil, bara tillräckligt för att binda ihop röran men det är fritt fram att öka på mängden om man gillar när det är lite (eller mycket) geggigt. När du ändå håller på, gör lite extra röra - gott till bakad potatis också som kanske blir tillbehör till något grillat på kvällen!

Om du skulle få för dig att göra en utflykt till stranden eller ha en picknick i vårt härliga sommarväder (!) är det lätt att ta med sig maten om du hackar ner äggen i röran och lägger i en burk. Bröd, tomat och sallad separat så är det bara att montera ihop när du blir hungrig.

Till två tunnbröd
1 burk tonfisk i vatten eller olja
2 msk majonnäs, med eller utan citronsmak
2 msk gräddfil
1/2 finhackad rödlök
Ev 1/2 röd lök i tunna skivor
1 tsk curry
Salt och svartpeppar efter smak
Två skivade hårdkokta ägg
Sallad och skivade tomater

Blanda tonfisk, majonnäs, gräddfil, lök, curry, salt och svartpeppar i en skål. Röran är klar! "Grunda" tunnbröden med några salladsblad. Lägg på tonfiskröran, ägg, tomat och eventuellt extra rödlök i skivor. Vik ihop och tunnbröden är klara att äta.



Det går inte åt särskilt mycket majo hemma hos oss men en liten mängd då och då till röror blir det allt.



Enkla smaker som jag gillar. Sallad, tomat, lagom krämig tonfiskröra med rödlök och hårdkokt ägg. Hårdkokta ägg kan jag peta i mig ett par stycken av som det perfekta mellanmålet, precis som de är med lite salt. Fast skalade förstås...


Trädäcket som syns i bakgrunden är inte det vi jobbar med nu. Det här är färdigt för länge sen och ligger hos mamma och pappa på landet. Att det har legat ett tag kan man se på springorna mellan brädorna, det glipar en del. Vi lägger våra brädor dikt an nu. Snart tog torkar de ihop och springorna visar sig. För många år sen när vi la trädäck såg vi till att lägga dem med ett litet mellanrum, en bit masonitskivas tjocklek och hade springor från början. Gissa om de springorna drog iväg och till slut blev breda som tumstockar. Man lär sig med åren :-)

I morgon ska jag laga mat igen i mitt kök i sta'n. Det har fått stå putsat och skinande rent två kvällar i rad nu maa lägenhetsvisning. Nu är det över för den här gången fast vi hoppas ju på att det inte ska behöva upprepas. Vi får se i morgon vad som händer. Nu är jag sugen på att hitta på något nytt i morgon kväll så jag ska ta fram lite kokböcker att bläddra i och inspireras av. Och så kan jag ju kolla in en del schyssta matbloggar också!

13 kommentarer:

  1. Enkel och god mat, helt min melodi. Mycket mat går lika snabbt att svänga ihop som att åka till BK. Om är dessutom grymt mycket godare. Tonfiskröra var ett tag sedan nu. För att inte tala om bakad potatis. Får nog bli både och snart.
    Vem behöver kokböcker nu för tiden? Alla dessa matbloggare är de bästa testlagarna av alla recept :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, mycket godare än BK och en skönare mättnad. Ja, det är inte klokt så mycket gott och fint som finns att välja på hos alla matbloggare. Och det ökar hela tiden. Gott om inspiration att hämta!

      Hoppas ditt semesterväder börjar rycka upp sig lite...

      Kram Lotta

      Radera
  2. Ser jättegott ut! Bra tips inför alla dessa stranddagar som komma skall. För visst kommer väl solen snart?

    Är så tacksam för alla matbloggar, vilken inspiration alltså!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns fräscht och "lätt" men ändå blir man ordentligt mätt. Och självklart, solen kommer!

      Ja, vad gjorde man innan alla matbloggar?!

      Kram till dig

      Radera
  3. Ja, vad gjorde man innan alla matbloggar...? Lagade samma gamla recept om och om igen antar jag, men vi har väl alla våra favoritrecept som vi gärna återkommer till... Frågan är nog mer hur överlevde man utan internet ;-)

    Prova att ha i lite (överbliven) kyckling i strimlor istället för tonfisk, det är också jättegott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant!

      Japp, kyckling går lika bra att blanda i röran. Då skulle jag dra på lite mer med curryn...

      Radera
  4. Så glada blir vi över ett recept på burkad tonfisk! Tänk att man kan bli det:) Men det är ju sånt som alltid finns i skafferiet (iaf i vårt) och som man inte riktigt har några bar idéer på vad man ska göra mer än att lägga på en macka med majo...

    Och ja, matbloggar rules:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. At your service :-) Överraskade? Fast burkad tonfisk räknas väl knappast som fisk?

      Helt sjukt att jag gillar tonfisk på burk men har svårt för färsk fisk... Något står inte riktigt rätt till :-)

      Yeeaah!

      Radera
  5. Kan bara hålla med alla andra, mina kokböcker ligger mest och ser fina ut... Alla fina matbloggspriset gör ett fantastiskt jobb! :)

    Tonfisk är go-o-ott! I wraps, i sallader, i krispiga brödgratänger...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Matbloggare* såklart, iPaden skriver lite vad den själv känner för ;)

      Trevlig helg! :)

      Radera
    2. Visst är det så! Skyll på iPaden bara. SBS säger jag :-)

      Det där med tonfisk i krispiga brödgratänger får du gärna utveckla, nu blir jag nyfiken!

      Tack detsamma!

      Radera
    3. Egentligen ska det vara med räkor, men det är jag inte något fan av så jag gör den med tonfisk istället. Du varvar kokt, hackat ägg, dillig stuvning på tonfisk samt brödtärningar. Avsluta med brödtärningar och lite smör och skjutsa in i ugnen. Det blir sådär krämigt inuti och krispigt och härligt ovanpå!

      Det låter lite konstigt kanske, men är väldigt gott!

      Hittade receptet på min gamla sida som egentligen är nedsläckt. Här hittar du det: http://www.testwebben.se/6031/rakgratang-brodtacke.html

      Radera
    4. Det låter ju riktigt gott! Och med lite ost på toppen också kanske :-) Tack, jag kollar in länken och sparar!

      Trevlig helg!

      Radera