tisdag 17 juli 2012

Croque Madame - snabbt, gott och mättande till lunch eller mellis - en riktig diet buster!


Croque Madame är makan till Croque Monsieur, varm ost- och skinkmacka, med stekt ägg ovanpå. Riktigt mättande med mycket energi och snabbt lagat till lunch eller mellis. Perfekt för oss mitt på dagen när orken måste fyllas på snabbt under pågående projekt på landet (som pågår när det inte regnar alltså..). Det skadar ju inte heller att det smakar riktigt riktigt gott med dessa enkla ingredienser.

Croque betyder typ frasig och det borde ju logiskt sett vara kopplat till att brödet blir frasigt när det steks (eller grillas). Man kan använda smörgåsgrill men jag steker hellre i panna på spisen med en tallrik som tyngd ovanpå för lagom "ihoptryck". Jag hittade inte gruyèreost som ska användas om man vill vara originalet trogen. Det blev en Västgöta Kloster i tjocka skivor i stället och det funkade fint. Det smakar gott med en fräsch sallad till men om det är snabbheten du vill åt så kan du hoppa över det och bara ta några klyftade tomater till.

Det här behövs till två smörgåsar
4 formfranska, lantbröd eller liknande ljust bröd
Smör
4 skivor rökt skinka
Dijonsenap
Svartpeppar
4 skivor ost, gruyère eller annan ost som håller ihop när den smälter
4 tomatskivor
2 ägg
Salt

Bred smör på två av bröden. Lägg på skinkskivorna och bred på senap. Svartpeppra lätt. Lägg två tomatskivor på varje bröd. Lägg två ostskivor ovanpå och avsluta med ett bröd till. Tryck till lite lätt. Värm upp en stekpanna som rymmer båda mackorna. Smält smör och lägg i bröden. Stek på hög värme med en tallrik ovanpå som trycker ihop mackorna lite lätt. Lyft ur mackorna efter ungefär två minuter, lägg i mer smör och stek andra sidan på samma sätt.

Lyft pannan från värmen men låt tallriken ligga kvar ovanpå så mackorna hålls varma medan du steker äggen. Stek äggen som du vill ha dem, vändstekta eller sunny side up, men med hel gula. Lägg upp mackorna på fat med äggen överst. Peta sönder gulan så att den rinner ut så där härligt...



Vanlig formfranska går bra, t.ex. "Äntligen" som jag tycker är jättegott att äta med smör och ost på till ett glas kall mjölk! Eller så tar du lant- eller surdegsbröd.


Skinka, senap, tomat och TJOCK ostskiva!



En sallad till mättar lite extra, här enkelt blandat med sallad, tomater, majs, gurka, purjolök och röd paprika. Dressing behövs inte. Låt grönsakerna smaka som sig själva...



Oj, vad gott... Och mättande även om det inte ser så mycket ut. En äkta diet buster men så står man sig länge också :-)


Jag säger inget om vädret idag. Det blir så tjatigt. Bara att solen skiner nu när helgen är över och vi jobbar igen. Men mer än så säger jag inte... Bara som Tony Rickardsson. "Jag är inte bitter."

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Visst är det härligt med "energirika" mackor :-)

      Radera
  2. Ser supergott ut! Själv åt jag precis en fralla med ägg och falukorv på. Och jag fuskade. Jag köpte den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Man får ju faktiskt köpa också :-) Låter lite som en "parisare", macka med falukorv och ägg. Den gillar jag också!

      Radera
  3. Klart maken ska ha en maka! ;)
    Visst blir det lite tjatigt med vädret men det är ju så det är... ingen kommentar.

    Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makan kan lätt bli vegetarisk också, bort med skinkan bara och ändå en mättande och god macka!

      Exakt. Ingen kommentar :-)

      Kram!

      Radera
  4. Jag älskar mackor med ägg, varma eller kalla (som matsäck) spelar ingen roll...

    Jag var flera gånger i Disney Paris och precis utanför finns/fanns det de bästa baguetter jag någonsin ätit. 20-25 cm baguette var fylld med stekt ägg, nästan som äggröra men samtidigt även med hackat hårdkokt ägg i och sen lätt knaperstekt bacon, strimlad isbergsallad tror jag också, kanske tomat (det är länge sedan...) Sen var den fyllda baguetten hårt lindad i *bakplåtspapper* för att inget skulle sippra ut är när man tog ett bett... Det var såå gott - fast det var ljummet eller kallt!!

    Nu måste jag nog testa det själv när jag kom på det igen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ägg hör verkligen hemma med mackor! Parismackan låter hur god som helst. Hoppas att du lyckas återskapa den :-)

      Radera