fredag 27 juli 2012

Läckert röd camparibål med jordgubbar - läskande beska! Och heta tilltugg. Och liten rapport från grillfesten. Sen är det bra...


Man bara måste gilla campari och den beska smaken för att gilla det här. Om du inte är förtjust i den så sätter vi punkt här, ingen idé att läsa vidare :-) Jag älskar den! Kan dricka campari som det är med en massa is i eller en skvätt apelsinjuice. Att gommen och tungan krullar sig är en del av upplevelsen!

8-10 personer - beroende på hur stora glas du använder
500 g jordgubbar, snoppade och skurna i kvartar
4 1/2 dl campari
1 1/2 liter Schweppes Tropical Fusion (röd med smak av bland annat grapefrukt)
Isbitar

Blanda campari och Schweppes Tropical, gärna i en stor kanna/karaff. Lägg i jordgubbar och isbitar.

Servera med något gott och salt tillbehör, gärna med lite hetta. Jag slängde ihop mina favoriter, tunnbrödssnittar med crème fraiche, prosciuotto, parmesan och sambal oelek.



Tunnbrödssnittarna gör jag nästan alltid när det är fest och jag vill ha något gott och snabbt fixat att bjuda på till välkomstdrickat.

Med festen blev det en del pyssel men helt självförvållat och ett rent nöje, nästan allt i alla fall. Det blev ett hemsnickrat buffébord, inhandlade blommor i låda, plockade blommor i emaljkärl, dukning, matlagning och det mindre roliga inslaget att fixa regnskydd. Matlagningen blev extra rolig med två superduktiga hjälpredor i köket, min bästa kompis två döttrar. Tack snälla Fanny och Julia för att ni hjälpte mig få allt klart!

Vi hade hyfsad tur med vädret ända till det att vi alla stod med välkomstglasen i händerna och smaskade på tunnbrödssnittarna. Då kom dagens tredje skur... Med gemensamma krafter fick vi upp en presenning modell större som fästes i både frigga, bod och träd uppe i skogen. En del hål i den fick lappas med gaffatejp (vad gjorde man utan gaffa....).

Att det sedan visade sig vara dagens, kvällens och nattens sista skur och presenningen inte fyllde någon mer funktion som regnskydd så intalade vi oss i stället att det ändå var mysigt som tak :-)



Bygg ditt eget buffébord! Jag köpte billiga benbockar på IKEA. Att de är lätta som balsaträ syns ju inte och de fyller sin funktion. På det en bordsskiva som Mannen sågade till och skruvade ihop av överblivet impregnerat virke. Träet kommer att gråna och bli vackert med tiden. Tänk bara på att inte lägga mat på utan något under. Impregneringen är giftig... När bordet inte används är det bara att ställa undan bockarna och luta bordsskivan mot en bodvägg eller nåt.



Bordet är förberett med egenplockade blommor, glas, bestick, servetter, tallrikar och lite annat fint. Här ställdes all mat när den var klar men det blev ingen bild. Vid det laget hängde presenningen över och det hade blivit mörkt ute...




En bricka med kanter är mycket bra att ha när man ska transportera glas...



Lådan köpte jag förra sommaren på Granit men inte förrän till grillfesten kom den fram och fylldes med hortensia och lavendel.



På bordet endast plats för fin duk och en rad med värmeljus. Som synes har det gjorts framsteg med trädäcket. "Snart" klart :-) Men det som fanns räckte till gott och väl för oss att trampa runt på. Att det tar sin tid beror både på att det har förekommit detaljarbete som hack i berg och figursågning men mest för att Mannen är VÄLDIGT noggrann med finishen...




Ett par av mina gäster sliter med presenningen. Övriga gäster hjälper också till men de syns inte i bild. När presenningen var på plats lyftes allt tillbaka igen, duk, dukning, sittdynor och våra rumpor. Vad säger man, är det svensk sommar så är det. Bara att gilla läget :-)

Mannens bidrag till det här inlägget handlar som vanligt om djur... Den som är känslig för fladdermöss tittar inte längre ner, det är nämligen en sådan han har fångat på bild. Den här liraren tyckte väl att det var för varmt eller trångt med resten av kolonin under bodtaket så han hängde ut sig under taknocken och tog en lur där istället, mitt på dagen men det gick visst bra. Där var det skugga och lite mörkt.



På kvällen när det mörknade var det full fart på de små liven ovanför våra huvuden. Något som fascinerade våra gäster och inte skrämde dem tack och lov. Ni vet väl att fladdermöss sätter i sig 4 000-7 000 mygg på en kväll/natt? Speciellt när mammorna diar sina ungar och de gör de för fullt nu. Så vad ska vi med myggspiral till?

Ett gigantiskt tack till alla vänner som förgyllde eftermiddag/kväll/natt/morgon med er närvaro. Tänk att vi fick livemusik också som strömmade till oss över Mälaren, självaste Kent spelade i sin hemstad på Sundbyholm. Så mycket som det lät hos oss x antal mil därifrån så undrar jag verkligen om några öron var intakta överhuvudtaget på konsertdeltagarna :-) Fast det är klart, det är ju något med ljud och dess väg över vattnet...


13 kommentarer:

  1. Camparibål... ska jag lägga på minnet minsann, ser himla gott och fräscht ut. Tilltuggen likaså, får jag komma hem och bo hos er i några veckor? ;)

    Den där fladdermusen ser då inte lika snygg ut som Batman på tv:n... hmm.

    Soliga kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen! Men du får laga maten :-) Det är bra synd att våra bats inte ser ut som Batman :-) Kram till dig o trevlig helg

      Radera
  2. Vilken skjudundrandes grillfest du ordnat, jättefint! Hur du lyckades ro i land det mitt i flytt är mer än imponerande! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett par extra semesterdagar fick det bli. Annars hade det aldrig gått... Hoppas du har det bra! Kram

      Radera
  3. Campari-orange dracks här mycket förr. Visst är det härligt när den beska camparin och "sötsura" juicen kommer ihop och man känner den "syrliga" smaken nästan ända ut till öronen ;-)

    Med dina/era fina förberedelse kan det ju bara ha varit en bra fest! En parasoll eller presenning kan göra att det känns "ombonat" när det blir sent och lite kyligare - och vill man titta på en stjärnklar himmel kan man ju resa på sig och gå två-tre steg åtsidan ;-)

    Ha en bra - varm och solig - helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ber att få byta ut "syrlig" mot "sträv", då passar det nog bättre ;-)

      Radera
  4. Sträv är nog ett bättre ord för att beskriva Campari :-) Så läskande o gott! Just det. Ombonat kan vi kalla det med presenningen! Det var det faktiskt oxå. Trevlig helg tillbaks!

    SvaraRadera
  5. Vilken grillfest ni har haft! Tunnbrödssnittarna har jag en stark känsla av att jag skulle kunna sätta i mig några stycken! Allt ser väldigt gott ut. Utom fladdermusen :) Vi fick in en fladdermus i mina föräldars hus en gång för många år sen, stackarn hade lite svårt att hitta till dörren och hängde sig för att vila i en gardinstång istället... Inga söta rackare det där! Men hellre fladdermöss än myggor ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev riktigt lyckat på alla sätt och jag tycker att det är så roligt att få laga och bjuda på en massa mat!

      Ibland flyger batsen lite vilse trots att de ska navigera så bra. Riktigt effektiva myggjagare faktiskt. Så de får gärna bo hos oss :-)

      Radera
  6. Så fint ni fixade! Åh, jag älskar att alla sommarfester blir extra fina. Passar mig som är kass på att dekorera för på sommaren är det enklare. Jag kanske borde ge Campari en ny chans. Har inte testat på flera år, men då kände jag inte att mitt hjärta klappade för drycken direkt.
    Ett par fladdermöss får gärna flytta hem till oss. Vi har mygg i trädgården även när solen skiner mitt på dagen :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - på sommaren utomhus har man ju hela naturen som dekor, så jag håller med! Campari är ju lite speciellt med sin enorma beska, men kanske även dina smaklökar har ändrats lite sen du provade sist. Kan vara värt att testa, hitt på nån Remsandrink med det!

      Myggjä... mitt på dagen, i solen! Tyvärr jagar ju inte fladdermössen på dagtid så då är det väl roll-on och spray som gäller :-(

      Radera
  7. Lindha Johansson28 juli, 2012

    Så snyggt med dukning och dekor!
    Vilken tur att ni har små söta fladdermöss, jag skulle också vilja ha några. Vi som aldrig har mygg på den lilla uteplatsen blev uppätna igår så att vi knappt hann grilla klart. Jag är allergisk mot myggbett, inget allvarligt, men betten svullnar upp och bli gigantiska och kliar i flera veckor... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, du är den första som säger söta! Då blir Mannen glad :-) Då är du som brorsan, han får stora blaffor av myggbett för att inte tala om av fästingar. Där lider jag verkligen med er. Rolla på MYGGA!

      Radera