fredag 31 augusti 2012

När inspirationen tryter, tänk färsbiffar... Gärna gratinerade med kantarellstuvning och ost!

  
Det är inte alltid uppfinningslustan och inspirationen ligger på topp när det ska lagas mat. Med färs kommer man långt och då tänker jag närmast på färsbiffar. Öppna kylen och se vad som finns där att smaksätta dem med. Till det här receptet hittade jag inlagda röda paprikastrimlor i en burk, såna där som de brukar lägga på pizza när de inte har färsk paprika... De inlagda har en fin lite syrlig smak som jag tänkte borde passa att blanda i färssmeten och jag hade rätt! Lite dijonsenap fick också bidra till smakerna.

Det här blev riktigt lyckade och saftiga färsbiffar som jag toppade med en kantarellstuvning, smakrik ost ovanpå det och in i ugnen med färska tomater. Enkel och rejäl mat där kantarellsmaken kommer fram jättebra trots konkurrens från allt det andra. Tomaterna som gör sällskap i formen bidrar till lite såsighet och passar förvånansvärt bra ihop med stuvningen. Jag serverade med ris men jag tror att pressad potatis skulle kunna vara väldigt gott till också. You decide! Och det gäller förstås även svampen, du kan lika gärna använda champinjoner eller annan svamp till stuvningen.

Det här är mat som är praktisk att förbereda fram till gratineringen. Gör färsbiffarna, svampstuvningen och rigga allt i en form. Sedan kan det vänta tills man känner att det börjar bli dags att äta, då kokar man riset (eller kokar potatisen) och petar in formen i ugnen när det återstår ungefär 10 minuter av riset (eller potatisen).

Till 4 portioner, 8 små biffar
400 g nötfärs
1 ägg
1 msk dijonsenap
0,5 dl mjölk
1 hackad gul lök
1 dl hackad inlagd röd paprika
Salt, svart- och vitpeppar efter egen smak
Smör att steka i
Lite vatten att hälla i stekpannan på slutet
10-12 körsbärstomater, halverade
2 dl riven smakrik ost (jag använde Allerums lagrade prästost)

Blanda alla ingredienser till färssmeten. Forma till lite avlånga biffar. Stek biffarna i smör, först på hög värme på båda sidor till fin färg. Dra sedan ner värmen lite grand och stek färdigt. På slutet skvätter du i lite vatten som biffarna får suga åt sig så blir de lite extra saftiga. Var noga med att biffarna inte steks för torra, de ska ju tåla en liten stund i ugnen för gratineringen också.

Smörj en form och lägg i biffarna.
Gör kantarellstuvningen.

Kantarellstuvning
Ca 200 g kantareller eller annan svamp i grova bitar
2 msk smör (stek gärna i Bregott med havssalt - jättegott!)
1 msk vetemjöl
2,5 dl mellangrädde + 0,5 dl röd mjölk
Salt, svart- och vitpeppar att smaka av med
Några droppar soja

Smält smöret och stek kantarellerna tills all vätska har försvunnit. Pudra över mjölet och rör om noga. Späd med gräddmjölken, rör om och låt sjuda 10-15 minuter tills det blir en lagom tjock stuvning. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar. Droppa i lite soja. Fördela stuvningen över biffarna i formen och överst den rivna osten. Lägg tomaterna runt om och mellan biffarna. Gratinera rubbet i 250 graders ugn i ca 10 minuter - tills det har fått fin färg. Servera med ris eller pressad potatis.



Ett något slitet uttryck när det gäller mat är "kan varieras i det oändliga" men när det gäller färsbiffar så stämmer det verkligen så himla bra. Du kan nästan kasta ner vad som helst i den där färssmeten och steka på och det blir gott. Kolla vad du har hemma, experimentera och tipsa gärna mig om kombinationer - jag älskar färsbiffar!


Kantareller igen. Tur att det finns andra som plockar... Jag varken orkar eller tycker att det är särskilt kul.




Biffarna är stekta och har lagts i formen. På med stuvning och sedan ost och tomater innan ugnen ska göra sitt.

Såsigt och gott blir det:


Nu är det helg mina vänner och vi ska fly vårt lilla boende till ett annat litet boende på landet över helgen. Det ska bli så skönt att få tillgång till ett fungerande kök, att få sova utan att bli väckt av hantverkare och att förhoppningsvis få njuta av en sista skön augustihelg. Det finns hopp om sol och hyfsad värme har jag hört.

Önskar dig en riktigt trevlig och god helg!

18 kommentarer:

  1. Vad gott att gratinera biffarna efteråt också! Ser finfint ut. Satt igår och fnulade på recept till en fest med 60-talstema. Tydligen gillade man att gratinera allt möjligt på 60-talet. Det har vi inte tröttnat på än :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer aldrig tröttna på att gratinera :-) ALLT blir så mycket godare med lite ost i ugnen...

      Radera
  2. Inte bara köttfärsbiffar utan köttfärs i alla former är gott tycker jag! En köttfärslimpa fylld med hårdkokta ägg, eller en (stor) småfralla fylld med god kryddstark stekt färs med champinjoner som sen ostgratineras... Har du provat att äta mimosasallad till "vanliga" köttbullar med gräddsås och potatis? Det är hur gott som helst! Gjorde själv en köttfärspaj med smördeg för ett par dagar sedan som du kan kika in på ;-)

    Trevlig helg med sol och mycket matlagning - och glöm inte att ta med något till landet att frysa in resterna i ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, köttfärs till allt möjligt är toppen. Har inte provat nämnda kombo med mimosa - något annorlunda!

      Tror du inte att jag glömde ta med mig matlådorna från lägenheten?! Jag som har köpt Frozzylådor till Mannen, där man lägger locken i frysen och så fungerar den som kylklabbar till lådan i flera timmar. Får skylla på att jag inte orkade leta bland kartongerna...

      Solen har inte kommit ännu men den ska säger prognosen...

      Trevlig helg!

      Radera
  3. Hå hå, så gott! Fullt tillräcklig hitte-på tycker jag. Ser jättegott ut!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såsigt och riktigt gott är det! Ha en trevlig helg, Malin!

      Kram

      Radera
  4. Svar
    1. Yes! Kantareller till burgare, kan det va nåt?

      Radera
  5. Va? Ännu mer av skogens guld! Vilka lyxbiffar.
    Härligt att fly till stugan och bekvämligheten :-) Vi ska vara hemma och göra ingenting. Till och med så vi ska låsa dörren tror jag om någon tänker hälsa på. Nja, men en lite osocial helg blir det iaf. Tror till och med att vi ska äta kräftor utan att ställa till med en skiva.
    Ha det så trevligt på landet. My roommate, hi hi Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite skogsguld till färsbiffarna och värsta lyxmåltiden :-) Underbart att göra "ingenting", man behöver rå sig själv och familjen emellanåt och bara vara.

      Ha en fin helg roomie :-)

      Kram!

      Radera
  6. Spännande vännen. Förr om åren gjorde jag biffar på veg färs... med detta i skulle det bli yum :) Söndagskramar och hoppas helgen varit fin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde absolut funka med veg biffar också. Jag vill absolut testa att göra såna. Får leta hos dig :-)

      Mycket lugn och rogivande helg. Hoppas din varit fin!

      Kram!

      Radera
  7. Jag håller med du, köttfärs är bra, man kan variera det i det oändliga. Biffarna och tillbehören ser helmums ut, nu kurrar magen i kör här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enda problemet med att läsa matbloggar, man blir ju så hungrig :-) Är en riktig färsoman så det lär bli fler varianter framöver. När jag har ett kök...

      Ha en bra vecka!

      Radera
  8. Absolut gott är det, vi har gjort någon liknande variant någon gång och vi blev hur nöjda som helst!

    Hoppas ni haft en riktigt skön helg i stugan och att matlagningsnerven fått lite stillhet där:) Att få sova ut på riktigt är guld värt, skönt att slippa bankandet...

    Har just slängt iväg rumsfördelningen inför vår helg, snart dags...

    Ha en fin veckan nu,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dumt med färsbiffar alls!

      Det blev en lugn och skön helg på landet men ingen matlagning dessvärre. Jag har borrelia och den kändes av ordentligt. Trött, svag, huvudvärk och feber som kommer och går. Penicillinet har inte riktigt gjort sitt ännu :-( Fick med oss några portioner av pappas lasagne som Mannen kan använda till matlåda i alla fall :-)

      Längtar som en tok till er stad!

      Detsamma till er och kramar!

      Radera
    2. Åh fy, det låter verkligen inte alls bra. Ta det lugnt och ta hand om dej så du kryar på dej snart.

      Krya på dej kramar från oss båda!

      Radera
    3. Ett jäkla skit är det rent ut sagt. Mycket skum sjukdomskänsla men det går äntligen åt rätt håll.

      Tack snälla och kramar tillbaks!

      Radera