söndag 5 augusti 2012

Pannkaksrullar med bär, kesella och honung - saken är dinkel


Riktigt goda och mättande pankisrullar med blandade bär, kesella och honung - perfekt framåt tidig eftermiddag när frukosten har gjort sitt och energidepåerna behöver fyllas på. Det är inte sött så jag skulle inte kalla det dessert utan ett riktigt bra mellanmål eller lättare lunch. Till pannkakssmeten har jag använt siktat dinkelmjöl som jag av någon anledning hade i skafferiet på landet. Men det går lika bra att använda vetemjöl. Saken med dinkel är att det är bra mycket nyttigare och smakar faktiskt bättre också. I alla fall i dessa pannkakor.

Färska bär fanns det inte en skymt av i lilla butiken så jag plockade med mig en påse blandade frysta i stället. Och det är inte så dumt det heller faktiskt. Ställde ut dem på ett fat i solen så att de fick tina och de smakade nästan som färska, riktigt gott i alla fall. Jag använde en blandning med hallon, björnbär, röda vinbär och blåbär men så gott som alla sorters bär passar i rullarna. Som vanligt är det du själv som bestämmer!

Jag gör helst små pannkakor i lilla pannan, både för att de blir frasigare då inbillar jag mig men mest för att jag är så sopig på att vända stora pannkakor i stora pannan. Smeten räcker till ungefär 12 stycken små, beroende på hur många som hamnar i sopkorgen. När jag gräddar är det en regel utan undantag att den första pannkakan alltid blir dålig och åker ut.

Ca 12 st små pannkakor eller ca 8 stora
2 1/2 dl siktat dinkelmjöl/vetemjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
2 tsk neutral olja (t.ex. raps- eller majsolja)
2 ägg
Smör

Blanda det torra. Vispa sedan ihop det torra med hälften av mjölken, gärna med elvisp. Tillsätt resten av mjölken och oljan, vispa. Vispa sist ner äggen. Låt smeten stå i minst tio minuter innan du gräddar pannakorna.

Grädda pannkakorna i smör på ganska hög värme. Använd 3/4 dl smet till små pannkakor och 1 dl till stora. Lägg dem på hög och låt svalna lite innan du fyller och rullar ihop.

Fyllning
Kesella (10 %)
Honung
Färska bär

Bred ut ett tunt lager Kesella på pannkakan, ringla över honung. Lägg på bär och rulla ihop. Ät!



"Färska" bär. I alla fall när de frystes in :-) Smakade nästan som nyplockade efter att ha tinat i solsken.



Smeten vilar lite innan det är dags att grädda. Tusen miljarder insekter som gärna tar sig in i stugan har inget i bunken att göra. På med handduk...



Pannkakshögen börjar växa till sig!



Gräddat, fyllt och klart att äta! Hur gott som helst, fräscht och mättande utan "pannkakskoma" och tung mage.
I morgon börjar semestern. En helt annan känsla att vara på landet så här på söndagskvällen och veta att man inte behöver packa ihop och dra tillbaka till stan. Så skönt! Vi hade tänkt grilla kycklingspett i kväll men det blev väldigt sent mellanmål i form av dessa pannkaksrullar så vi nöjer oss nog med en rejäl bondomelett med lite goa rester och bacon. Så kan vi ju göra spetten i morgon kväll i stället, för som sagt, det är ju semester :-)
 
 

16 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut!
    Den första pannkakan blir dålig för att den är till för provsmakning så klart. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så måste det ju vara :-)

      Radera
  2. Mmm, ljuvligt! Vi brukar äta med turkisk yoghurt och honung. Men det bästa enligt mig är bara socker på...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag äter pannkaka "på riktigt" då har jag bara socker på. Det är det allra bästa tycker jag också! Ibland kan lite smör på pannkakan innan sockret strös på vara gott också.

      Radera
  3. Här nere har jag av barn lärt mig att på pannkakor ska det bara vara socker och kanél - och det är mycket gott även som vuxen ;-) Okej, de små säger inte heller nej om det är Nutella på den varma pannkakan... Gott och nyttigt ser det iallafall ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pannkakor utan fyllning äter jag också med socker, men ingen kanel. Kanske måste provas! Ganska nyttiga pannkaksrullar faktiskt, och ändå smakar de så gott. Det går tydligen att kombinera :-)

      Radera
  4. Måste vara många år sedan jag gjorde pannkakor! Tycker det är grymt gott, men lite lurigt att veta när man ska äta det: är det frukost? mellanmål? efterrätt?
    Fräscht med bär och kesella, så blir det inte lika sliskigt som med sylt. Fast iochförsig, inte mycket slår mammas pannkakor med äpplemos!
    Grattis till semesterstarten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pannkakor kan man göra så mycket med men det är lätt att glömma bort dem rackarna. Funkar ju till alla måltider, bara att anpassa hur man äter dem. Tycker inte heller att det får bli för sliskigt, det är ju så mäktigt ändå. Äter aldrig med sylt, bara lite socker räcker långt.

      Tack, hyfsat väder än så länge!

      Radera
  5. Jag gör också dinkelpankisar på dinkelflingor, ett lite annorlunda recept... sedan så använder jag kesellan som är 1%-ig... ;) dvs när jag ligger i hårdträning! Njuter du av semestern? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser, pannkakor går att göra nyttiga också!

      Inte direkt hårdträning nu kan jag säga :-) Kram till dig!

      Radera
  6. Haha jag är kass på att vända pannkakor... Det har lett till att jag bara gör små plättar stället, så vi slipper gå hungriga ;) Lite kakao i smeten och bananer på är inte fy skam, inte heller att skippa sockret och toppa med någon god kesoblandning med lök, bacon och annat gottigt... Pannkakor kan man äta dagens alla middagar, veckans alla dagar - bara att variera i oändlighet :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett litet helsike när de är så där stora, plättar är helt klart bättre. Blir lättare frasiga då också! Kakao låter gott, det blandade jag ner i en smoothie nyligen och smaken blir jättehäftig! Och sen kan man göra som holländarna och smacka på med matiga grejer och ost överst, sedan gratinera. Urgott!

      Lite club soda i smeten gör dem extra frasiga!

      Radera
  7. Blev lite snabbt tryckt på publicera där, försöker igen:

    Inte igår det var pangkakor i vårt kök inte, av någon anledning så blir det det väldigt sällan. fast nu blev jag (i min ensamhet) sugen på det, fast mjölken är nog i krisläge:)

    Hoppas ni har det riktigt skönt på er ledighet,
    kram/
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan mjölk blir det svårt, annars är det ju lätt att slänga ihop med lite ägg, mjöl och salt. Vi har det bra, tack. Är just nu i stan ett par dagar för att mecka med lägenheten. Fick några toppenfina dagar på landet som semesterstart så vi klagar inte. Mer ska det bli, snart tillbaka på landet igen :-)

      Kram!

      Radera
    2. Pangkakor bidde det, mjölken räckte precis till en en-portioners-laddning! Tack för inspirationen,
      kram Anki

      Radera
    3. Har precis läst om bananvarianten hos er. Jättegott med banan! Det ska jag också göra. Så tack tillbaka, Anki!

      Kram!

      Radera