måndag 17 september 2012

Svamplasagne med pestotäcke


Här har vi en ganska blek lasagne med färs- och svampstuvning. En lasagne utan den vanliga röda köttfärssåsen, men smaken... Oj, oj, oj så gott! Speciellt med ett täcke av pesto och béchamelsås med en massa parmesan i på toppen. Oljan i peston separerar sig från resten av ingredienserna och lägger sig i pölar ovanpå lasagnen. Det kan se lite mycket ut men så är det ju en hel del olja i pesto. Utan olja, ingen pesto!

Lasagnen är väldigt lätt att göra, det är väl såsen som man får ha ett extra öga på så att den inte blir för tunn eller för tjock. Det justerar du med mängden parmesan så se 1 1/2 dl som ett ungefärligt mått. Det här är ganska "tung" mat så en fräsch sallad till vill jag rekommendera. Som vanligt när det är mat som får den sista duvningen i ugn så är det skönt att ha tiden till att röja undan, fixa salladen och sedan bara ställa fram formen när lasagnen är klar. Lasagnen passar förresten jättebra i matlådan också, speciellt om den görs extra såsig!

Gör den med lammfärs om du föredrar det eller med quornfärs om du vill köra vegetariskt.

4 rejäla portioner
400 g färs (nöt, lamm eller quorn)
2 gula lökar, finhackade
700 g champinjoner eller blandad svamp, grovhackat
Smör
Salt och svartpeppr
2 dl vispgrädde
1 dl persilja, hackad
1 dl riven parmesan
9 lasagneplattor
1 dl pesto genovese

Béchamelsås med ost
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl riven parmesan

Förbered allt som går att förbereda. Ugnen ska vara 200 grader varm. 

Fräs champinjonerna i smör tills de krympt färdigt och fått lite färg. Ta ur pannan och lägg åt sidan så länge. Fräs färs och lök i smör. Blanda ner svampen och fräs allt några minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda i grädden och låt det puttra ihop någon minut. Blanda sist ner persilja och parmesan. Ställ åt sidan medan du gör béchamelsåsen.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Späd med mjölken och koka upp löpande. Vispa hela tiden så att såsen inte bränns i botten. Blanda ner buljongtärningen och låt såsen sjuda ca fem minuter.

Smörj en ugnsform och häll lite av béchamelsåsen i botten. Varva sedan lasagneplattor, stuvningen och béchamelsås. Sista lagret lasagneplattor toppas med pesto och béchamelsås. Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Täck över om lasagnen får för mycket färg mot slutet. Om du vill ha lösare lasagne - använd färre plattor.


Vanliga champinjoner denna gång. Använd en mix av olika sorters svamp för ännu mustigare smak.



Hackad persilja!



Mycket parmesan! Det ska vara både i stuvning och sås. Grana Padano går bra som är lite billigare.



Oljigt värre men tusan så gott!



Jag vill gärna ha min lasagne ganska lös. Både för att jag tycker om att det är såsigt men även för att det blir så mycket bättre när man äter dag två, om det mot förmodan blir något över :-)


33 kommentarer:

  1. Åh, det här ser för gott ut! Mums och gott med pesto i! Jag gillar också lösare lasagne! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara nästan för gott :-) Verkligen pricken över i med pesto. Tack detsamma!

      Radera
  2. Som vanligt ser det sjukt gott ut! Där kan man snacka om snygg form! Padanon e den jag också använder mest och jag håller med dig, det SKA va mycket. Annars kan det kvitta! Sköt om er och ha en skön vecka. Hoppas snart få se bilder på ert nya kök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Som hos dig då! Visst är formen fin? Jag har ett helt kit med sex stycken i olika storlekar, från Moderna Museets webshop (otippat!) Padano duger alldeles utmärkt, inget snobberi där inte.

      Tack detsamma - bilder kommer! Det har hänt grejer :-)

      Radera
  3. Åh, då blir man nöjd med sej själv när felköp blir rättköp! Mycket fin känsla det där:)

    Lasagne får absolut vara såsig, torr variant göre sej icke besvär!

    Så bra att kartan dök upp, hoppas den hjälper dej också att dyka upp:) Bara ringa om det är problem.
    Countdown it is!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gillas verkligen och så blev det tyst på Mannen :-)

      Mycket pedagogisk karta det där men jag kommer ändå ha mobilen redo om jag skulle hamna på en parallellgata eller nåt :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Detta ser verkligen jättegott ut, älskar att den är så såsig. Det är ju s:et i såsen som gör det, som Magnus och Brasse skulle sagt.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så som Magnus och Brasse. Det var S som i Sångerska de sjöng va :-) Den blir verkligen såsig och supergod den här lasagnen!

      Kram!

      Radera
  5. Oh så mumsigt. Älskar svamp, egenplockade kantareller OCH köpta vanliga champinjoner. Kul med en ny variant på en gammal fin klassiker som lasagne.

    ..det finns tillfällen då man kanske inte borde säga "vad var det jag sa" men det är ju även då det är så svårt att låta bli ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen kul att lämna den klassiska lite grand även om det kändes lite skumt :-) Det gick över...

      Eller hur? Fast när jag försöker hävda lövblåsens förträfflighet (jag kallar den inte längre lövsug...) så lyckas han på något sätt få det till att det är hans snilleblixt att använda den till att hålla däcket rent. Hmpf!

      Radera
  6. Den här lasagnen verkar jättegod. Fina bilder dessutom!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Kan intyga att den smakade väldigt gott och Mannen njuter i morgon av sin andra matlåda lasagne. Bra betyg kan jag säga! Mycket gott inne hos dig också såg jag :-)

      Radera
  7. Tänk, jag visste redan att det inte behöver vara köttfärssås i en lasagne, man kan nämligen ha i kallrökt lax också, men det gillar ju inte du ;-) Gott ser det ut!

    I förrgår gjorde jag din ugnspannkaka med bacon och spinat, den gillades både av oss och andra som fick ta del av receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det är väl bara jag som är sådan traditionalist när det gäller lasagne men nu är de dagarna förbi!

      Vad roligt att pannkakan gillades! Den måste jag själv göra snart igen. Allt med bacon gillas :-)

      Radera
  8. sån där är ju jag också - tror att lasagne bara ska göras med köttfärssås. Men detta ser ju kanongott!! /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att jag inte varit ensam om det :-) Fram för lasagne i fler former, och gärna i denna. Verkligen jättegott!

      Radera
  9. Jo, tack, det ser väldigt gott ut, ni behöver inte oro er över att behöva sätta i er allt själva. Du vet var jag bor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi hi, jo det vet jag. Men det är liiite längre dit från landet än från där jag bor i sta´n. Så den gubben gick inte :-)

      Radera
  10. Oj så gott!! Den påminner om ett recept från Allt om mat - men då var det inte köttfärs i. Jag såg bilderna på altanernas altan ! Vilken duktig noggrann man du har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, kan vara därifrån inspirationen kommer från början! Visst är han duktig! Ibland blir jag tokig på hur noggrann han är men sen när saker och ting blir klara kan man ju inte bli annat än supernöjd. Altanernas altan. Det ska jag hälsa honom :-)

      Radera
  11. Mm, lasagne! Äter pasta så otroligt sällan, tycker inte att det är så himla spännande men i lasagne är det ju gott ;) Mycket sås ska det vara! Ju såsigare och osnyggare det ser ut på tallriken, desto godare är den, eller hur? Snygga, torra lasagnefyrkanter kan jag vara utan :) Pesto i lasagne är nytt för mig, låter väldigt gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju göra så mycket gott till pasta! Jag tycker t.o.m. pastan är jättegod som den är, t.ex. spagetti med smör, salt och svartpeppar :-)Men så klart, med en massa sås till så blir det ju bara bättre. Exakt, ful tallrik = god mat :-)

      Testa med pesto! Jag ska testa med röd nästa gång, och nästa gång med min egen variant... Mycket att göra och så lite tid!

      Radera
  12. ser jättegott ut och funderar på kantareller o västerbotten i oxå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj! Den kombon kan inte bli fel!

      Radera
  13. Vem bryr sig om små oljepölar när det vankas god mat?! Vad vore en massa god mat utan oljor och smör...
    Hurra, för lövblåsen! Jag tror att jag hade brutit ihop vid det här lagret om vi inte hade haft en och kan blåsa av altanen hela tiden. I början på sommaren är det frömjöl, sedan kommer grenar, löv och frön farandes. Björkarna är ena riktiga skräpnissar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte jag inte! Håller med dig och Mannerström :-)

      Ja, då förstår du precis vad jag menar. Däcket var ju inte klart i våras så det där med frömjöl har vi inte upplevet ännu men då är vi beredda :-) Björkarna är värst!

      Radera
  14. Hurra för att du äter en sådan här icke-knallrödfärslasagne minsann ;)

    Du den här ser verkligen supersmarrig ut, ska testa ditt recept alltså. Du är grym vännen, gillar att kika in hos dig för jag blir alltid sugen oavsett om du lagar kötträtter eller vegetariskt!

    Vi har inget lövblås... tänk dig maken tidigare när vi hade 2 stora ekar på tomten? 30 stora svarta säckar fulla blev det på den tiden... nu är ekarna ett minne blott och bara några få mindre träd på tomten, puuhh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Tack, Amy vad glad jag blir! Det här borde vara lätt att använda t.ex. sojafärs till. Quornfärs kanske blir lite för mycket tårta på tårta med svamp och svamp?

      FY! Vi har också massor av ekar runt omkring oss men de är tillräckligt långt borta för att slippa löven på vår lilla tomt. Men vi ser ju hur mycket de släpper ifrån sig. Förstår att maken är lättad nu :-)

      Kram!

      Radera
  15. Jag föredrar faktiskt lasagner utan tomatsås, bechamelen är ju det godaste :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. You've got a point there! Och tomatköttfärssåsen kan man ju hellre äta till spagetti :-) En helt ny värld öppnar sig!

      Radera