onsdag 17 oktober 2012

Färsspett med fänkål, varm matvetesallad och yoghurtdipp


Jag har ett lite kluvet förhållande till matvete. Å ena sidan vet jag att det är nyttigt och trevligt att ha som variation till bulgur, couscous och andra gryn i maten. Men å andra sidan är jag inte särskilt förtjust i vare sig smaken eller konsistensen... Att blanda det med lättfrästa knapriga grönsaker är ett sätt att få det mer aptitligt, för mig i alla fall.

Den varma matvetesalladen serverar jag till färsspett med fänkål och het yoghurtdipp med några droppar chilisås. Varken bacon, grädde eller ost i det här. Hur går det?! Helt OK, fast lite knaperstekt bacon i matvetesalladen hade inte alls skadat :-) De järpliknande färsbiffarna på spett blir jättegoda med lite fänkål i!

Till åtta spett
400 g nötfärs
1/2 gul finhackad gul lök
2 dl riven fänkål
1 ägg
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Olivolja
Smör
1 dl vatten

Blanda färsen med lök, fänkål, ägg, salt och svartpeppar. Forma till avlånga biffar och stek runt om i olivolja på ganska hög värme tills de har fått fin färg. Släng då en bottenskyla vatten i pannan och stek färdigt biffarna. Kör ett träspett genom biffarna till serveringen.

Yoghurtdipp
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl finhackad gul lök
Några droppar chilisås eller tabasco
2 tsk pressad citronsaft
2 krm salt

Blanda! Smaka av och ställ i kylen tills det är dags att äta.

Varm matvetesallad, 4 portioner
Matvete för 6 portioner enligt paketets anvisningar
Grönsaksbuljong, mängd enligt paketet
1 liten squash - skivad och sedan i kvartar
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 purjolök, strimlad
Olivolja

Koka matvetet i buljongen tills all vätska har sugits upp. Fräs squash och paprika i olivolja några minuter. Tillsätt sedan purjolöken och låt den fräsa med. Blanda med matvetet och servera varmt till spetten med den kalla yoghurtdippen.


Mycket grönsaker i denna måltid. Varsågod kroppen!

Fräs inte grönsakerna för länge, de ska ha kvar lite tuggmotstånd. Purjolöken ska fräsas med på slutet.

Matvete ser ut som kalaspuffar innan det är kokt! Men smaken är långt därifrån... Tyvärr :-)

Matvetet kan blandas med allt möjligt. Kan tänka mig att till exempel svamp och broccoli passar bra.

Du kan naturligtvis hoppa över pinnarna. Men det är ganska trevligt att servera färsbiffarna som spett och då är det lättare att doppa dem i dippen och äta rakt av...

Nyttigt är det som sagt med både matvete och alla grönsaker - därför äter jag gärna den här typen av mat (ibland). Kroppen jublar även om smaklökarna muttrar något :-)

På kvällarna är det fulls ös i lägenheten med allt möjligt. Det är ju liksom först nu vi "flyttar in" på riktigt. Packar upp kartonger, får upp grejer på väggarna och möblerar vartefter kartongerna försvinner. Igår fick vi möbler på plats i köket så att vi har en matplats och så en härlig lampa ovanför. Kände direkt att där vill jag sitta och hänga! Ikväll är planen att köpa garderober så att vi kan packa upp resten av kläderna och ge dem en mer värdig plats. Då blir det nog lättare att hitta vad man har också och få på sig "dagens outfit" :-)

Må väl!


14 kommentarer:

  1. Det låter jättegott tycker jag.
    Beträffande matvete så är det här i huset precis tvärtom. Sönerna tycker inte om couscous, hävdar att bulgur är oätligt, quinoa inte är mat för människor för att inte tala om linser. Matvete däremot, det jublar de över när det ställs på bordet, i synnerhet om det är ordentligt indränkt i vitlöksvinägrette. Vissa saker får man på något vis bara acceptera att man inte begriper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha - vad roligt! Men underbart att det är så olika. Fast jäkligt otippat den mycket yngre generationen skulle föredra matvete framför couscous och bulgur :-) Generation X, och Y är förbi. Här har vi generation MV!

      Håller med, det är bara att asseptera!

      Radera
  2. "Nyttig" mat är inte min starka sida och ibland, när jag sätter in ett recept i ett forum och får frågan om hur många kalorier en portion har brukar jag svara, att när jag inte anger några så är det inga i ;-)

    Fänkål i köttfärs låter jätteintressant! Men lite lite bacon hade du nog också kunnat ha i, det smakar ju underbart i färsbiffar. Om man gör spetten ännu mindre passar de säkert perfekt som canapé (kanske lite annan betydelse på svenska?!?) och även på en "flying buffet". En sak måste jag fråga... varför slänger du på en bottenskyla vatten i pannan och steker färdigt? Det går väl utan också - eller gör du senare lite sås till matlådan?

    Måste vara härligt att öppna en kartong, springa runt med det man packat upp och kolla var den nya riktiga platsen är - eller, att packa in grejen igen och säga, nä, den behöver vi faktiskt inte ;-)

    Idag är onsdag igen, alltså är det bergfest, ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två. Jag har full koll på vad man "borde" laga och sätta i sig och vet att man inte kan ha ost, bacon och potatis i varenda maträtt (även om jag skulle vilja). Men ibland så är det nästan så att kroppen säger åt mig att variera lite...

      Riven fänkål i färssmeten blir gott, saftigt och kryddigt. Bacon är ju aldrig fel, absolut inte men just här så går det bra ändå. Mycket smak! Finger food tror jag skulle passa bra om man gjorde spetten mindre i storlek.

      Bottenskylan med vatten är för att låta biffarna steka färdigt lite "mjukare". Utan mer fett, på lägre värme och med lite extra vätska så blir de klara utan att bli torra eller brända. Litet tricks som mamma lärt mig. Det funkar! Och så använder jag förstås skyn att skopa över - det som blir kvar i pannan.

      Det är verkligen en viss charm med uppackningen. Roligare att nedpackningen. Och visst är det en hel del som förpassas ner till förrådet som man kommer att svära över att man sparade nästa gång det är aktuellt med flytt. Men det dröjer nog!

      Detsamma - ha en fin bergfest!

      Radera
  3. UTAN BACON!!! Och inte ens en liten skiva ost, inte ens den allra tunnaste skivan!!! Är du säker på att du inte tagits över av någon utomjording? Hur som haver så tycker vi ändå att det låter gott och på pinnar vill vi absolut ha de små biffarna, så mycket roligare att ära dom då.

    Vi vill också flytta nu, att packa upp lådor, hänga tavlor och bråka lite om vad som ska stå var låter som ett härligt kvällsnöje... suck...

    Ha det bra i flyttröran och med påklädningen,
    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet.. Nästan en utomjordisk upplevelse :-) Fast min kropp tackar mig för påfyllning av vitaminer och mindre igenkloggande ingredienser i artärerna :-)

      Ni har ju en supermysig lägenhet, på hörnet och allting. Men jag förstår... Det är ändå kul att flytta in i nytt och bo in sig. Gnabbas lite och vinna de "fajter" man väljer att vinna eller förlora. Gäller att vara taktisk där ;-)

      Tack kära vänner och kramar till er!

      Radera
  4. Jag älskar matvete... kika in matvetesalladen jag har inne hos mig så kanske du tänker om? Gott gott och som du även påpekar så nyttigt!

    Jag tycker inte om att bo i flyttlådor så jag brukar snabbt som attan packa upp just kläderna åtminstone... och gärna även matvaror och dylikt så riktigt mat kan lagas. Snart så är ni i hamn...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska absolut kolla, tänker inte ge upp matvete helt ännu... Speciellt som det känns att det måste vara nyttigt :-)

      Nej, att bo i flyttlådor är inte särskilt upphetsande. Det är som att leva med pausknappen intryckt. Men antalet minskar sakta och säkert. Utan garderober att hänga upp kläderna i är det svårt att ha koll så jag kör casual friday varje dag i veckan just nu :-)

      Gissa vilket rum som är så gott som färdiguppackat :-)

      Kram och god natt!

      Radera
    2. Casual friday kör jag också ofta... skärpning måste jag nog säga till mig själv! :)

      Nej, vi har ännu ej köpt en ny kamera men vi har lånat lite olika från vänner och släkt som köpt just för att testa och se vilken som ska köpas till familjen. Dock har jag fått makens gamla så yay, ny kamera för mig! :)

      Radera
    3. Smart att kunna låna kamera och testa sig fram innan man slår till. Hoppas du ska trivas med din alldeles egna "nya" :-)

      Radera
  5. Men alltså, fänkål. Det är ju så gott, så varför är vi så dåliga på att använda det?! En gåta är vad det är.

    Hoppas att ni får en riktigt fin helg! Vi ska till Skåne - igen... - och hälsa på några kompisar den här gången. Hoppas på fint höstväder!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en gåta. Jag var själv länge skeptisk till fänkål eftersom den har ganska dominerande smak. Men vartefter så har jag börjat gilla det mer och mer som smaksättare. Rå i sallad däremot, dit har jag inte kommit riktigt ännu :-)

      Tack detsamma, härligt med Skåne. Igen!!! Hoppas ni får det riktigt kul och trevligt. Rätt ställe att vara på i Sverige nu också enligt väderprognoserna så höstvädret kommer nog att vara med er!

      Kram och hälsa Calle!

      Radera
  6. Jag tror vi har testat hela sortimentet som finns av matgryner och rissorter. Här hemma spretar smakerna åt helt olika håll. Jag gillar bulgur bästa av alla sorter, men då ska det helst vara den jag hittar i bland den importerade maten. Men i storstaden har ni väl riktig bulgur överallt ;-) Jag kommer inte ihåg om det var matvete eller mathavre jag gillade bäst. Resten av familjen ratade det.
    Din middag ser mycket god ut hur dom helst. Sånt här är perfekt lunch tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mathavre har jag inte testat. Det låter nästan för nyttigt för att knna vara gott :-) Håller med om att det här är bra lunchmat, bra energi men inte så tungt så att man blir trött och inte orkar göra mer den dagen.

      Det mesta finns faktiskt i min "kvartersbutik" som är en stor och välsorterad kedjebutik. Ligger på vägen från jobbet också så det passar bra. Bulgur är min favvo också, och då helst fullkornsvarianten. BÅDE gott och nyttigt. Tänka sig!

      Radera