torsdag 8 november 2012

"Feta" dragonbiffar med potatis- och purjohögar


Färsbiffar fyllda med fetaost är väl gammal skåpmat egentligen, men att jag gärna gör det om och om igen beror ju på att det blir så himla gott och saftigt. Och så kan man ju variera dem t.ex. med olika kryddningar. De här "feta" biffarna har jag kryddat med dragon och den kombinationen fungerar mycket bra! Att inte behöva salta färssmeten överhuvudtaget, tack vare fetaostens sälta, är ju knappast något minus heller. Som vanligt har jag låtit biffarna puttra färdigt i lite grädde smaksatt med soja och vitpeppar.

För att ta vara på en massa potatisar som låg och skräpade här hemma gjorde jag ett jättegott och enkelt potatistillbehör. Potatisen fick en omgång på grova sidan av rivjärnet och blandades med purjolök. Sedan stektes allt på en plåt i ugnen. Mycket bekvämt!

Välj fetaost av bra kvalitet, nästan så att det svider i fingrarna när du smular den. Då blir det mycket smak och saftighet på biffarna!

4 portioner
400 g nötfärs
1 ägg
150 g fetaost, smulad
1 tsk torkad dragon
1 kruka färsk dragon, några hela kvistar till garnering - resten grovhackat
Svartpeppar
Smör
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 tsk soja
Vitpeppar

Ca 1 kg potatis, grovriven
1 stor purjolök, strimlad
Salt
Flytande smör/rapsolja (alternativt smörklickar)

Blanda färs, ägg, torkad dragon, färsk hackad dragon och svartpeppar efter smak. Forma till åtta biffar och stek till fin färg i smör tills de är nästan färdiga. Ta biffarna ur pannan och vispa ner grädde. Smaksätt med soja och vitpeppar. Låt puttra upp och lägg biffarna i såsen. Sjud några minuter tills biffarna är helt klara.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela potatis och purjolök i formen. Ringla över smör/rapsolja (alternativt klicka över smör). Salta och blanda runt. Ställ in plåten mitt i ugnen på 250 grader och stek i tio minuter. Ta ut plåten och vänd runt. Ställ in i ugnen igen i tio minuter till. Upprepa proceduren med fem minuters intervall tills potatisen är genomstekt och har fått färg. Akta så att inte purjolöken bränns. Du kan dra ned värmen till 200 grader om det börjar hända...

Om du vill servera potatis och purjo i snygga "högar", packa lämpliga koppar eller små skålar med potatis och purjo. Ta ett fat och lägg som ett lock över kopp/skål. Vänd sedan runt så att potatis och riv hamnar i en hög. Skölj först koppar/skålar i lite vatten så att innehållet släpper lätt. Eller så lägger du upp det direkt från plåten och struntar i potatishögarna.

Servera biffarna med såsen och potatishögarna. Garnera med färsk dragon! Om du önskar mer grönt och nyttigt från växtriket så sätter inte jag några käppar i hjulet för det. Kokt broccoli skulle nog kunna passa bra till exempel...


Ett helt paket fetaost till 400 g färs kan låta mycket men tro mig, det blir så väldigt gott och saftigt med den mängden. Lika bra att ösa på med allt när man ändå har köpt paketet, eller hur?


När du steker biffarna, vänd inte för tidigt utan låt de få lite form och hållbarhet innan du vänder första gången. De ramlar lätt isär annars när det är så mycket fetaost i.


Potatis- och purjohögar gör jag gärna igen som tillbehör. Gott och ett enkelt sätt att piffa upp några av våra vanligaste råvaror och min absoluta favorit - potatisen!


Visst är det skönt att ta en kväll när man egentligen inte gör någonting? Det kanske inte är något för alla men jag behöver det och har förmånen att kunna göra det ibland. Bara tänka på mig själv och göra precis det jag vill göra. Ofta blir det att jag verkligen inte gör någonting. Om man inte ska räkna att hämta andan och samla krafter som ett någonting. Ett varmt bad. Bläddra i en tidning. Under en filt slötitta på TV. Fundera. Filosofera. Äta hårdkokta ägg med fingrarna och inte laga någon mat. En kopp te. Och sedan lägga sig tidigt i ett svalt sovrum med nytvättade krispiga sängkläder. Det låter som en bra plan för torsdagskvällen som gräsänka. Fast vi har ju tvättid... Så ett par vändor ner i tvättstugan får det väl bli också. Men det kan jag leva med :-)

Ha en riktigt skön torsdag (och våga älska november - det har jag lärt mig idag)!


27 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut. Nu gapar mitt kylskåp väldigt tomt, t.o.m frysen är tom. Blir ett dyrt butiksbesök med andra ord. Skickar nog dit Lars ;o)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du inte har haft så mycket tid över till att shoppa mat :-) Bra idé där att skicka mannen istället!

      Kram!

      Radera
  2. Purjolökspotatis, en riktig gammal höjdare som vi minns från flera restaurnagbesök i ungdomens glada dagar! Fats vi bjöds faktiskt på det förra lördagen när vi var på fest, dock inte så tjusigt upplagda som du visar här. Mer i form av "sleva upp på tallriken".

    Sådana kvällar/dagar är vi båda i behov av och som tur är får vi till ganska mycket av sån tid. Då man är ensam hemma, bara skrotar runt och är tillsammans med sej själv. Oerhört skönt faktiskt.

    Ha en härlig kväll på enmanhand,
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De hade koll redan då alltså, i vår ungdom menar jag med purjo och potatis ihop :-) Sleva upp är inte fel det heller...

      Visst är det skönt att skrota! Istället för alla krystade dagar för kladdkaka, fetaost, kanelbulle osv osv borde det införas en skrotardag!

      Tack och kram till er!

      Radera
  3. Härligt gott och feta ost är en höjdare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det och tänk att jag inte gillade fetaost förut!

      Radera
  4. Ser jättegott ut! Framförallt potatisen! Blev jättesugen på det nu, så det får det bli nästa vecka :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatisen blir verkligen toppen och passar förstås till allt möjligt så testa!

      Radera
  5. Färs och biffar är ju smarrigt och med lite fet-piff blir det inte sämre. De där högarna vill jag verkligen resta. Älskar lite andra tillbehör än kokt potatis o ris.
    Varit en riktigt härlig dag idag trots lite regn. 10 grader klagar man inte på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fett goda biffar blir'e :-) Jag kommer definitivt göra högarna fler gånger. Kanske blanda i något annat i dem också när de stekts klart. Lite parmesan kanske som får smälta ihop med potatis och purjo. Byta purjo mot gul lök kanske också kan funka...

      Avundas regn och plusgrader. Hatar när det blir minus och fryser på. Vill inte köra bil då, det är läskigt!

      Radera
  6. Inser att du med "Feta" dijonbiffar ville lura mig att läsa receptet. Jag skulle tro att det är TJOCKA dijonbiffar det handlar om... och jag gick faktiskt på det *lol*

    Potatis + purjo = ♥

    Jag skulle gärna vilja veta om man kan göra små portioner direkt i en *muffinsplåt*. Testa det och berätta, tack ;-)

    Ha en jättebra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - mission completed :-)

      Riktigt bra och klassisk kombo, i en gratäng t.ex. fast här utan grädde och (nästan) lika gott.

      Hm. Jag vet inte riktigt hur tillagningen skulle bli om man packar potatis och purjo rått i formar. Att ha det utbrett på en plåt och vända på allt regelbundet gör ju att allt får lite färg. Det skulle inte bli fallet i små formar och jag tror att det skulle kunna behövas något mer i formarna, lite grädde och ost ovanpå men då är det ju inte längre samma sak. Prova vetja och berätta du :-)

      Tack detsamma - ha en toppenhelg!

      Radera
  7. Vågar väl knappt säga det men jag har aldrig gjort fetaostbiffar. Hoppsan! Inte blivit av. Det ser ju alltid så gudomligt gott ut. Potatisrivet vill jag minnas att du skrivit om tidigare, och att jag även då sa att jag skulle testa det. Ännu inte gjort det än. Hoppsan på det med! Men det finns väl tid... ;)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var nog bara andra gången jag gjort det själv även om "fenomenet" funnits så länge och det är ju aldrig för sent att testa :-) Potatis river jag ofta men det här var första gången jag lagade det i ugnen med purjo, brukar bara steka riven potatis i stekpanna till potatiskaka. Det här blev luftigare och fräschare med purjon, och väldigt smidigt med ugnen. Tid är det enda bekymret när det gäller mat, att hinna med att testa allt man vill!

      Detsamma till dig!

      Radera
  8. Låter som ljuv musik i mina öron... och vilket ögongodis sen... fina foton verkligen! Färsk dragon, varför har jag inte sett dom tidigare i butiken? Märkligt... mycket märkligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Kan hända att jag hade tur, det fanns en kruka fransk dragon kvar i butiken. Kanske inte så vanligt den här tiden på året men den torkade går riktigt bra att använda för att sätta smak även om den blir lite mer "parfymig", fast mest i doften...

      Kram och trevlig helg till dig!

      Radera
  9. Nejhejdu, att älska november har jag inte lärt mig än. Hur gjorde du? Finns det någon kurs man kan gå?

    Gillar särskilt dina potatis- och lökkullar här! Kul med något "nytt" tillbehör.

    Hoppas du fick njutit ordentligt av din gräsänkekväll, som jag har lyxen(?) att ha ganska ofta nuförtiden...
    Även om jag bor själv så värderar man de där hemmakvällarna högt. Inga planer, ingenstans att vara, ingen tid att passa. Bara hare gött. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det är inte lätt men jag börjar med att bearbeta inställningen. Har lagt in några länkar i en kommentar hos dig så kan du kolla hur du kan börja :-)

      Potatis älskar jag att variera. Vet inte hur jag skulle klara mig utan den älskade knölen.

      Det är verkligen skönt att vara själv och jag hade det jättebra. Att bara hare gott är precis vad det handlar om, själv (inte ensam) eller med någon annan...

      Kram!

      Radera
  10. Wahh vilka läckra biffar...och med doft och smak av den härliga purjon..Tack för inspiration och läckra bilder :p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev riktigt gott med dragon, och så saftigt av fetaost. Purjo använder jag mycket, visst är det gott!

      Vassego och tack själv :-)

      Radera
  11. Åh sån potatis gjorde vi på en restaurang jag jobbade på för herrans många år sen, men då stekte vi det så gott det var. Nu måste jag göra det igen nu när jag såg ditt recept!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara en riktigt gammal goding!

      Radera
  12. Gjorde detta receptet igår å jösses va gott! Gjorde dock på ca i kg älgfärs å lade till 1 stor solo-vitlök (finhackad) i färsen. Kommer definitivt att göras igen :-) Tackar för bra tips ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du det låter som en riktigt god variant! Jag hade också gärna haft vitlök i men Mannen min grinar så illa då :-)

      Tack för tips tillbaka - jag får göra med vitlök till mig själv nån gång!

      Radera
  13. Vad mycket gott du lagar, jag behöver inspiration just nu!
    Hör av mig om jag testar något.
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin!

      Vad kul, tack! Hoppas du hittar något som inspirerar tillräckligt mycket. Trevlig helg från en matstörd till en annan :-)

      Radera