tisdag 13 november 2012

Pytt i panna från grunden - det är den värd!


Ibland kan jag bli så vansinnigt sugen på pytt i panna, det är bland det bästa jag vet. Basen är ju stekt potatis så ingen överraskning där :-) Men vad göra när det inte finns några rester att blanda ner i den där pytten? Inte ens några kokta potatisar som ligger och skräpar i kylen... Då gör jag gärna en pytt i panna från grunden. Jag tycker att det är en rätt som förtjänar den uppmärksamheten, varför ska den bara få finnas till när annan mat har blivit över? Nej, just det!

Det tar egentligen inte så lång tid heller. Medan potatisen kokar och kallnar lite steker jag på köttfärs lite grovt, steker korv och skär i bitar, grovhackar och steker gul (eller röd) lök samt fräser strimlad bacon. Allt det kan sedan vänta vid sidan av tills potatisen är klar och äggen ska stekas. Koka gärna potatisen med skalet kvar, då blir den lättare att skala (när den kallnat) eller så behåller du skalet på.

Skär den kokta potatisen i bitar och stek sedan till fin färg i smör. Krydda med salt och svartpeppar. Strö lite socker över medan du steker så får potatisen färg lite lättare och en riktigt fin smak. Allra sist blandar du allt i en stor panna och värmer på allt. Lite hackad persilja över, stekta ägg och skivade rödbetor. Sen var pytten äntligen klar!


Jag låter gärna äggulan vara lite rinnig. Om du vill ha en krämig pytt kan du hälla råa äggulor över och blanda runt medan pytten är riktigt varm. Det blir fint det!

Köttfärs, korv och bacon blev det på proteinsidan, förutom äggen då. Jag valde prinskorvsliknande finsk korv, finnarna är duktiga på korv! Färsen bryner jag så att den håller sig ganska grov och så kryddar jag med lite salt och svartpeppar. Bacon måste jag bara ha i, fräs det gärna samtidigt med löken. Blanda i dina egna favoriter och en vegetarisk variant är ju lätt att få ihop också - det finns massor av grönsaker och annat gott som passar i en pytt i panna.



26 kommentarer:

  1. Pytt är för mig en rätt i påse som nödrätt när det inte finns tid. Men håller med om att den borde uppskattas mer än så. Hemma åt vi det ofta som restkött med "gammal stek", korv, lök och kall kokt potatis. Köttfärs var dock något nytt men gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det händer allt hemma hos oss också att den där påsen åker fram och det är ok, men går ju inte att jämföra med hemmagjord. Överblivet kött från en stekmiddag är perfekt, kompletterat med lite annat gott.

      Köttfärs funkar jättebra!

      Radera
  2. Oh! Det här är verkligen Guldmat! Håller med, gulan ska va lite rinnig. Fint med nytt typsnitt o grejer i Rubriken! Kör hårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, nästan lika fint som snus. Om pytt letar sig in i Mannerströms finsalonger så kan jag också :-)

      Tack, roligt att variera sig lite!

      Radera
  3. Ja hemmagjord pytt är verkligen "lyxig" vardagsmat! Det blir ju så supergott! Jag gillar också när äggulan gör pytten lite krämig sådär. Mums! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det? Så synd om det bara ska lagas av gamla rester. Med ägg och rödbetor är det rena rama husmanshimlen!

      Radera
  4. Pytt är bäst! Brukar göra min i ugnen, mest för att det är bekvämt.
    Men bacon, varför brukar jag inte ha det i? Det verkar så självklart när jag läser det.
    Men ös på persilja och ett rinnigt ägg så är man i pytt-himlen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det var ju väldigt smart att använda ugnen! Fast min beundran för det genidraget minskas något av att du inte brukar använda bacon. What?! Klart det är självklart :-)

      Pytthimlen kan jag gärna komma till när den tiden kommer!

      Radera
  5. I LOVE IT! Det finns inget som är så gott som en *välkomponerad* pytt i panna med ett par stekta ägg med rinniga äggulor och massor av rödbetor...

    Det svåra är just bara att få ihop lite rester när maten du lagar är så förbaskat god och det som hos er är matlåda som gäller ;-) Här får det alltid "fuskas" med precis tillagade ingredienser - sambon småäter varje gång han går ut i köket på kvällen, fast det tvärnekar han på ;-)

    Kycklingrester i är också väldigt gott och jag blandar gärna i en eller två matskedar bostongurka som hänger med sista rundan i stekpannan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag nyss ätit det är jag sugen på det igen, så gott är det!

      Ha, ha. Då får du göra som jag, göra från grunden helt enkelt och välja precis vad du vill ha i pytten. Bra va?

      Kyckling har nog åkt med någon gång men bostongurka var nytt. Skulle nog inte våga blanda allt med det men gärna prova vid sidan av!

      Radera
  6. Ser smarrigt ut! Pytt i panna är en bortglömd rätt i detta hus. Synd. Husmanskost i sitt esse ju! Rödbetor, krämigt ägg och en rejäl näve finhackad persilja så är jag på! Roligt att rätter som mest består av slumpmässiga rester kan bli en klassiker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en klassiskt klassisk husman :-) Och man behöver ju som sagt inte vänta in rester och göra en "hänt-i-veckan"...

      Radera
  7. Ha ha... Ja, hade han inte föredragit din mat hade jag kommit och gett honom smisk! Det här ser så gott ut att jag gärna hade tackat ja till en pyttmiddagsbjudning hos er. Har ni sådana? Så kunde vi skålat i en öl och druckit direkt ur flaskan ;-) Jo, det händer att jag dricker öl. Fast då oftast lättöl och till just denna typen av mat. Gottit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade haft min tillåtelse, att smiska alltså :-) En pyttmiddag med bärs alltså, då är det noterat vad damen önskar när hon kommer på besök!

      Just öl - eller iskall mjölk - är nog den bästa pyttdrycken.

      Radera
  8. Vi brukar alltid göra pytt på överbliven lammstek och de rotfrukter och potatisar som vi haft till, sen öser vi på crème fraiche och smaksätter lite extra. Vips har vi en smarrig ny middag:)

    Och ägg till pytten, så klart det ska vara lösstekt, absolut godast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just rester från stek är ju perfekt i en pytt! Det låter jättegott att "stuva" med crême fraiche, istället för med grädde och senap som jag kan tycka blir lite för stabbigt.

      Den stuvade pytten på en lunchrestaurang en måndag håller jag mig däremot borta ifrån för att slippa magknip :-)

      Radera
  9. Gör nästan aldrig pytt. Däremot finns det färdig (jodå) när kidsen vill ha... att man kunde göra så här har jag inte tänkt på... tack för att du tipsar en som inte tänker till ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad ska man göra när pyttsuget sätter in... Bara att sätta igång och göra från grunden, det går ju det också :-)

      Radera
  10. Jag tackar minsann inte heller nej till en pytt men precis som Mumsfillibaba Sofie så blir der oftast påsen från frysen. Ett av få halvfabrikat som smakar bra tycker jag. men gulan ska rinna och mycket rödbetor ska det va, mums. Åh klagar din gubbe så får han med bloggmaffian att göra ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ärligt blir det ofta från påsen för mig också, men när suget sätter in och orken finns - då är det inte mycket som klår en riktigt fin pytt.

      Ha ha, jag ska hälsa Mannen att han får passa sig :-)

      Radera
  11. Hej Hej....Håller med er :O) Här hemma brukar det bli pytt ganska ofta, brukar göra det är min sambo har jouren på jobbet. Enkelt & smidigt att bara hämta påsen från frysen & laga.

    Tack för en bra blogg :O)

    Häls Edit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Edit! Från påse är det verkligen riktigt bra "på-egen-hand-mat". Finns en favorit och jag tror det är just den som de tjatar om i högtalarna på "mitt" ICA medan man handlar.

      Tack ska du ha Edit, och tack för att du läser :-)

      Bästa hälsningar
      Lotta

      Radera
  12. Svar
    1. Ja, både och! En pytt kan verkligen kännas lyxig.

      Vilka underbara små katter du har inne hos dig. Jag smälter helt och bara åååååååååååååååhhhhhhhhhhhhh men näääääääääääääääääh så gulliga :-)

      Radera
  13. Hemmagjord pytt ska det vara!!! Längesen vi hade det nu!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju faktiskt godast så, och har man tid så!

      Radera