söndag 27 januari 2013

Gul paprikasoppa med chilimarinerade halloumispett



Tänk att gul paprika kan vara så gott! Måste nog erkänna att just den gula sorten har blivit något styvmoderligt behandlad av mig. Favoriten är den gröna men ibland passar den röda bättre. Orange paprika smakar inte mycket men den gula i en soppa, i alla fall den här soppan, riktigt gott! Soppan blir lagom söt och fräsch. Perfekt att äta med de heta halloumispetten. Om du tycker att det blir för lite mat med bara soppa och ost är ju bröd ett självklart tillbehör!

4 portioner
4 gula paprikor i grova bitar (ca 700 g)
1 stor gul lök, grovt hackad
Olivolja
1 liter grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar

Halloumi i grova bitar, ca 4 st per portion
4 msk olivolja
Några nypor torkade chiliflakes efter smak (eller 1 färsk hackad röd chili)
Grillspett, gärna i trä så att de kan kapas till rätt längd

Värm en skvätt olivolja i en rymlig gryta. Fräs paprika och lök i några minuter utan att det tar färg. Häll i grönsaksbuljongen och låt koka tills paprika och lök är mjukt, 15-20 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan rykande varm till halloumispetten:

Blanda olivolja och chiliflakes (eller färsk hackad chili). Använd grillspett som får plats i hela sin längd i en stor stekpanna till när du ska steka osten. Kapa träspett om det behövs, förslagsvis med en avbitartång eller bryt av för hand. Trä upp fyra bitar ost på varje spett. Pensla med chilioljan och lägg på tallrik. Vänd och pensla i omgångar medan soppan kokar. "Återvinn" den olja som rinner av osten och lägger sig på tallriken. Stek ostspetten snabbt på hög värme till fin färg runt om. Servera spetten till soppan.



Ibland är det himla bekvämt med torkad chili. Jag slipper pilla med att hacka en liten chili för hand och så slipper jag bränna läppen av mig när jag byter prilla för att jag glömmer att tvätta händerna efteråt... Eftersom de torkade chiliflagorna vilar en stund i olivoljan så kommer den heta smaken fram rejält. Tänk på att torkat alltid innebär mer/starkare smak så använd det därefter.



Fyra-fem bitar halloumi är lagom på varje spett. Gör inte för små bitar, då går osten lätt sönder...



Gul paprika är ju riktigt gott! Du kan göra soppan med röd paprika också om du föredrar det.



En trägaffel i mammas kök som har hängt med ett tag. 
Varför slänga något som fortfarande fungerar :-)



Glöm inte att upprepa penslingen av osten så att den blir så "marinerad" som möjligt. Samma olja används sedan i pannan under stekningen.


Stek halloumin till riktigt fin färg och ät sedan så fort som möjligt medan osten är sådär mjuk och härlig. Du kan skippa att servera på spett. Stek då i skivor och lägg på ett fat bredvid för var och en att ta för sig av.



Gott och nyttigt inbillar jag mig. Det kändes i alla fall så i både mun och mage!


Det tar ofta lite längre tid att laga mat i någon annans kök. Man får leta lite efter grejerna och det kan ta en stund att bli vän med spisen. Den logik jag har i mitt kök var saker och ting ska finnas är sällan exakt den samma hos någon annan men det gör ju inget att det tar lite längre tid. Dock var det lite trist att det inte fanns någon stavmixer i föräldrarnas kök (!) 

Så när soppan skulle mixas tog jag först fram mammas purépress och mosade ihop paprika och lök så gott det gick. Sedan fick jag ta lite i taget i en pytteliten mixer som rymde ungefär 2 dl totalt. Som alla vet kan man inte fylla en sådan till bredden för då hamnar merparten av innehållet utanför när man börjar mixa. Så att mixa tog också lite längre tid än beräknat men det gick ju och det var värt väntan!

Soppan blev en bra eftermiddagsrätt. Till kvällen lagade jag till en supergod renskavsgryta som jag får lov att återkomma till, lovar att den också är värd att vänta på! Nu har vi gosat klart med vår katt Selma för den här gången och ska tillbringa resten av helgen med att ta det lugnt. Varken skidor, skridskor eller pulkor kommer att brukas. Jag ska bläddra i mat- och inredningstidningar plus att jag har ett par nya kokböcker som har anlänt med posten. Jag brukar sträckläsa kokböcker som jag gör med en bra deckare. Upplagt för matporr resten av den här helgen alltså!

Ha en riktigt skön söndag!


24 kommentarer:

  1. Åh! Nu börjar jag dregla... så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt höjdare och soppa med halloumi lär det bli fler gånger!

      Radera
  2. Det här ser ut som en rätt som jag skulle älska! Nu blev jag väldigt sugen på halloumi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Det är nästan med halloumi som med bacon, allt blir godare med det :-) Är det sältan tro?

      Radera
  3. En liknande trägaffel har jag också ;-)

    Soppan ser god och nyttig ut och är antagligen särskilt bra när man är förkyld och hängig!

    Överraska dina föräldrar med en present - en stavmixer - nästa gång ni träffas... helt oväntade presenter som inte ges vid jul eller födelsedagar är mycket roligare att få ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket charm med en sånt redskap :-)

      Visst är det väl mycket C-vitamin i paprika, det har jag bestämt för mig så säkert nyttigt också, inte bara gott. Soppa värmer så gott i hela kroppen också vilket inte skadar om man mår lite pyton.

      Har redan tänkt på att skaffa en stavmixer till nästa gång vi ses!

      Radera
  4. Gul paprikasoppa var nytt, men varför har jag byte tänkt på det?! Galet! Men röd paprika är nog ändå godast, alla fall i rått tillstånd.

    Gällande chilin så vill jag tipsa om färdighackad, frusen chili. Bra för rätter där färsk chili ändå blir bättre än torkad. Torkad blir ju lite... Rökigare? Bra att slippa hacka i alla fall :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Ganska trevligt med en soppa som inte behöver så många olika ingredienser för att bli så god. Paprika, lök och buljong.

      Jag har hört talas om hackad fryst chili förut men ännu inte sett det i frysdisken. Tycker torkad funkar jättebra när den används läggs "i blöt" i såser, olja eller liknande. Då kommer smakerna fram jättefint men jag ska hålla utkik i frysdisken också!

      Radera
  5. Vilken underbar färg det är på soppan, helt otroligt fin. Chili på halloumi hade vi dille på ett bra tag efter att vi sett Nigella tipsa om det på tv, åt det var och varannan helgfika.

    Vilken härlig läsning du har framför dej, matporr är ju bland det bästa man kan ha på nattduksbordet! Kommer det en liten rapport på nya kokböckerna? Vi är lite nyfikna...

    Ha en riktigt bra vecka nu,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chilimarinerad halloumi är ju old news men till soppa har jag aldrig provat, som sagt så funkade det kanon. Och visst får soppan en härlig färg!

      Jag återkommer absolut om böckerna. Det är ett tag sedan jag unnade mig själv. Tre stycken blev det, bland annat Tex Mex från grunden som är så i ropet nu. Och så en bok till med Allt om Mats Fredagsgourmet. Nu har jag två böcker på det temat. Och så blev det en riktigt tjock engelsk kokbok med 1 001 grytor och soppor. Översatt till svenska. Samtliga bådar gott! Återkommer med mer info.

      Tack detsamma till er och kramar!

      Radera
  6. Du är nog den första jag hört någonsin som föredrar grön paprika. Den passar ju ibland i maten men inte speciellt god rå tycker jag.
    Vilken trevlig soppa. Gjort rostad paprikasoppa på röd paprika en gång som var grymt god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar bettet i den gröna. Några ringar på en ostmacka är super! Rostad paprikasoppa låter gott. Man får nog ut ännu mer smak då!

      Radera
  7. Halloumispett låter ju helt i min smak! Måste testa! Tack för ännu ett gott och smarrigt recept! :)
    ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Och inga mejeriprodukter :-)

      Detsamma till dig och kram!

      Radera
  8. Vilka goda halloumispett! Jag har gjort en liknande variant men halloumirecept kan man ju inte få för många av. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar kanon med den salta hettan till den milda soppan. Och nej, man kan verkligen inte få för många recept med halloumi :-)

      Radera
  9. Men åhhh Lotta, du och jag tänker lika :) Jag har spanat in en rostad paprikasoppa (dock röd paprika) som jag ska göra framöver... den här ser ljuvligt god ut och med halloumi till... jag är såld! Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha :-) Sofie har visst testat rostad röd paprikasoppa skriver hon här ovan. Låter ju ruskigt gott det också! Just att den här soppan är så mild blir kanon ihop med chilihet halloumi som är så salt och god.

      Inte en köttsmula nånstans här men gillades ändå massor av Mannen också!

      Kram till dig!

      Radera
  10. Soppan ser helt ljuvligt god ut! Och halloumi älskar jag :) Kram, önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blev en riktigt härlig måltid!

      Kram och detsamma till dig!

      Radera
  11. Åh... Det här var grejer! Jag äter helst röd snackpaprika och nu har jag hittat en underbar litet minivariant. Problemet är bara att barnen äter upp dem så fort jag handlar hem några :-) Så det är bäst att jag gör din soppa på gul paprika, som de av någon anledning är mer skeptiskt inställda till. Och chilipimpad halloumi låter galetgott!
    Tänk om man kunde hoppa runt och äta middag hos olika bloggare varje dag under åtminstone en vecka, det hade varit grejer det.
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Röd paprika i snacksform gillar jag mycket, speciellt att äta precis som den är! Ha ha, schysst problem för en förälder att barnen äter upp grönsakerna :-)

      Jag har en plan. Nån gång framöver ska jag ta en hel vecka där jag bara lagar mat från olika bloggar. Taget från alla dessa öronmärkningar jag gör. Det vore kul och så blir det kanske av någon gång!

      Kram!

      Radera
  12. Ooh, paprikasoppa är så himla gott! Dock bara gjort röd, brukar göra en variant med kummin i som är så god. Ska prova den här nästa gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad gott det låter med kummin! Det är ju inga spännande kryddor i den här paprikasoppan men just att den är så ren och mild i smaken tillsammans med het halloumi tror jag är grejen. Hoppas du gillar den om du testar den!

      Radera