söndag 6 januari 2013

Köttgryta med potatismos - lite som en "böff" fast inte långkok


En köttgryta med potatismos är hur gott som helst! Grytan är en lite snabbare version av boeuf bourguignon, eller böff som jag för enkelhetens skull brukar kalla det. Både stavning och uttal vrickar ju tungan ur led... Så jättemycket snabbare går det väl inte att laga detta.  Det tar sin lilla tid att tärna morötter fint, skala steklökar, fräsa bacon och göra mos med mera - men det är inget långkok per say. Riktigt god blev grytan till slut i alla fall där köttet steks hastigt till fin färg innan det skivas och blandas med grytan precis på slutet, liksom stekta champinjoner, steklök och syltlök. 

Potatismoset blev jag extra nöjd med den här gången. Ganska fast i konsistensen vilket passar till den goda grytsåsen och så blandade jag det med grädde och smör i stället för mjölk och smör som jag brukar. Det BLIR skillnad med grädde :-) Möjligen skulle man även kunna äta grytan med pasta, förslagsvis tagliatelle men jag tar hellre ett riktigt gött mos alla gånger.

Jag ville använda utskuren biff men det var slut så det blev ryggbiff i stället och inte fanns det några färska champinjoner så det fick bli hela på burk. Det gick fint det också. Mycket bra maträtt att lägga i matlåda intygar Mannen.

4 portioner
600 g utskuren biff i bit
1 gul lök, finhackad
1 morot, smått tärnad
1 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 dl rött (matlagnings)vin
3 persiljekvistar
1 köttbuljongtärning (eller ox- eller typ Fond du Chef Beef)
Smör
Salt och svartpeppar

1 dryg dl syltlök
Ca 12 hela champinjoner
Ca 6 st steklökar
Smör
1 paket bacon, 140 g

Fräs lök och morot i en klick smör ett par minuter. Blanda ner tomatpuré och låt fräsa med någon minut till. Ha sedan i vatten, vin, persiljekvistar och buljongtärning. Koka upp och låt koka försiktigt utan lock i ungefär tio minuter. Smaka av med salt. Ta bort persiljan.

Medan såsen kokar:
Dela champinjonerna på mitten och fräs i lite smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
Skala steklökarna och fräs i smör tills de får färg. Ställ åt sidan.
Fräs baconskivorna lätt knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Dela i mindre bitar.

Stek köttskivorna hastigt på hög värme i smör. Skär i ganska tjocka skivor och häll såsen över. Blanda ner svamp, steklök, bacon och syltlök. Låt puttra ett par minuter. Garnera med persilja och servera med mos.



Basen till grytan fixar du lätt och snabbt!



Svamp och bacon är förberett och klart. Använd helst färska champinjoner till grytan...



Syltlök i grytan ger en pikant och härlig smak - plus lite gott tuggmotstånd!



Snabb gryta men ändå inte fast om du som jag gillar att pula lite i köket så är det bara att köra på!


Helgen spenderas på landet. Här sover vi gott och länge, inga ljud eller ljus som stör. Ganska häftigt att se hur länge man sover utan några störande moment. Det ger en liten hint om hur mycket sömn kroppen egentligen behöver till skillnad från när den tvingas upp av väckarklockan på vardagsmorgnarna. Fascinerande också att se hur "lite" man klarar sig med, att leva ganska spartanskt. Fast jag skulle ljuga om jag sa att jag inte uppskattar den där duschen eller badet när vi kommer tillbaka till sta'n. För även om vi bastar och tvättar av oss genom att hälla uppvärmt vatten från hink över oss efteråt så är det inte riiiiktigt samma sak som när man har rinnande vatten från kran.

Någon söndagsmiddag behöver jag inte laga idag. Pappa bjuder på Hong Kong-gryta vad nu det är för något. Det är taget från ett så'nt där receptkort med väldigt många år på nacken. Pappa har ett gäng sådana som han gärna gör om och om igen. Fast just Hong Kong-grytan har jag glömt vad det är. Ska bli spännande att se och skönt att slippa laga mat i dag faktiskt. Jag har lite tidningar att bläddra igenom och katter att klappa. 

Ha en riktigt skön söndag!


24 kommentarer:

  1. Det är så mysigt med grytor!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har verkligen hög mysfaktor, och mumsfaktor :-)

      Radera
  2. Så mysigt ni verkar ha det på landet... Förstår att ni trivs! Skönt avbrott - att det är just ett avbrott är väl det som gör att du inte hinner tröttna på hinkduschen ;) Efter en sån behöver man väl sig en riktig gryta! Grytan ser väldigt god ut, med lite tuggmotstånd från löken bland annat. Mos till gryta är bäst alla gånger!

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är grymt bra med landet som avbrott precis som du säger. Där kan man andas ordentligt och återhämta sig, det är värt några hinkduschar :-)

      Mos till såsig gryta är bäst!

      Tack detsamma!

      Radera
  3. Potatismos, absolut gärna med grädde, tar vi mycket hellre till böffen, man får med så mycket mer av den goda såsen då ju:)
    Jo tack, det där med att sova tills ögonen slänva väljer att öppnas känns igen, man kan ju verkligen undra hur mycket sömn man behöver egentligen. Fast å andra sidan så har ju timmarna varit ganska sena under dessa veckorna också. Att få sova ut så på landet låter som ljuv musik i våra ögon, bastun lika så. Men vattnet från spannen... nja...

    Hoppas grytan smakade mumma, katterna var mjuka och tidningarna läsvärda,
    ha en finfin vecka,
    kramarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så, mos och gryta med mycket sås ska det va!

      Jaha, då spricker det att bjuda er på en bastu på vintern på landet då om hinken inte lockar. Låter isvak bättre kanske :-)

      Pappas gryta smakade väldigt bra, katterna spann och några fler idéer till mat och inredning har jag fått genom tidningarna!

      Ha en bra vecka nu efter all ledighet!

      Kramar!

      Radera
    2. Det spricker absolut säkert inte, vi överlever säkert både spannavann och isvak om vi bjuds på den njutningen som ert lantboende!

      Radera
  4. Härligt med livet på landet och bastun:)
    Åh vad spännande gryta ni blir bjudna på:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktig lyx fastän något primitiv :-) Vet inte riktigt varför grytan kallades Hongkong men det var ingefära och vitlök i. Det ansågs nog exotiskt när dessa receptkort togs fram av Hemmets Journal för många år sen...

      Radera
  5. en till som tycker om potatismos till gryta. Min man säger att jag är ensam i världen om att vilja ha det :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan du hälsa mannen att vi är många som gillar mos till grytan :-)

      Radera
  6. Biff B är ju en av mina top-five-dishes! Att laga, men framförallt att äta...
    Kul med en ny variant. Detta ska jag försöka komma ihåg när det inte finns tid för långkoket.

    Jag är ju ganska bekväm av mig, men tycker ändå att det där landet-livet låter hemskt trevligt. Men har ju sett så många fina bilder från eran idyll så konstigt vore det väl annars... Men jag tror nog att det är variationen som gör det!

    Ibland uppskattar man verkligen när någon annan lagar mat... speciellt föräldrarna, de brukar ju vara så bra på det. Klappa katterna från mig! Och krama dig själv från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. BB är toppen med hög mysfaktor att laga och äta. Jag är också väldigt bekväm av mig men man kommer liksom in i en annan lunk på landet och sänker ribban för bekvämligheten. Det bästa är variationen. Lika skönt som det är att komma dit, lika skönt är det att komma hem till lägenheten igen, det bästa av två världar!

      Pappas gryta var väldigt god och nästa helg blir det ännu en middag från hans receptkort när han fyller år. Då afrikansk gryta!

      Katterna tackar för de extra klapparna och jag tackar för kramen och kramar tillbaks!

      Radera
  7. Alltså gryta och potatismos är ju galet gott ihop. Iofs kan jag tänka mig potatismos till det mesta. Grytor är verkligen mysmat tycker jag som vi ska gotta oss med ett tag till. Hoppas du hade en skön söndag och att Hong Kong-grytan var god. Pappa brukar också köra på ett gäng säkra kort, men det brukar också vara det vi är sugna på när vi kommer hem.
    Ha en fin vecka. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan lite som bebismat :-) Skulle nog kunna leva på potatismos. Visst finns väl de flesta näringsämnen med där?! Det ska absolut bli fler grytor denna vinter, fattas bara annat.

      Hong Kong-grytan var god. Namnet vet jag inte riktigt var det kommer ifrån. Men det var svamp, soja, ingefära, vitlök och lite andra grönsaker i. Det kanske räcker för att kallas Hong Kong :-)

      Detsamma till dig! Kram!

      Radera
  8. Lindha Johansson07 januari, 2013

    Åh potatismos och köttgryta! Kan du inte skicka lite till mig? ;)
    Det är sant att potatismos blir godare med grädde i, men min syster gjorde det godaste moset på länge häromveckan, med bara bregott och massor av röd mjölk (och kryddor givetvis).

    Det är verkligen viktigt med en god potatis, jag märker skillnad direkt. Ändå köper vi nästan alltid King Edvard till mos, finns inte så mycket annat att välja på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry, det är slut för länge sen :-)

      Jag brukar också köra med Bregott och vanlig röd mjölk och det blir supergott det också. Med grädde blir det lite rundare smak men minst lika gott med mindre fett också, absolut!

      Potatissort och kvalitet är verkligen avgörande. Jag kan äta kokt pressad potatis med sked - lagom saltat och bra potatis - då är jag nöjd!

      Radera
  9. Gott, gott, gott! Det här receptet sparar jag! Perfekt vardagsmat! :)
    ha en toppen måndag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite lagom meck i köket en måndag och gott blir det!

      Detsamma till dig!

      Kram

      Radera
  10. Grytan låter jättegod och har redan sparats!

    Men, alla ni som skriver att gryta och potatismos ihop är gott har aldrig ätit gryta med Klöße/Potatisbollar... inte jag heller, förrän jag flyttade till Tyskland ;-) och det är den perfekta blandningen mellan potatis man mosar själv på tallriken och ett potatismos som saknar "tuggmotstånd".

    Här en översättning av ett recept, om det är någon som vågar och är nyfiken...

    350 g rå potatis
    350 g kokt potatis
    1 ägg
    4 msk ströbröd
    salt

    Koka 350 g potatis med skal ca. 20 min. i saltat vatten.
    Skala den andra råa potatisen och riv den fint. Krama ur vätskan i en handduk och spara den (vätskan, inte handduken alltså…)! Efter ett tag har stärkelsen sjunkit till botten och då hälls vätskan förutom stärkelsen försiktigt bort och stärkelsen blandas med den rårivna potatisen. Blanda i ägg, salt och ströbröd. Låt den nykokta potatisen ånga av, skala den och pressa sen i den till det andra och blanda väl.

    Koka upp vatten med lite salt i en större gryta. Mjöla händerna lätt och forma 6 Klöße/Potatisbollar och lägg i dem. Sänk temperaturen, de ska sjuda ca. 20 minuter. När de kommer upp till ytan så är de färdiga!

    Sök på nätet efter Klösse, bilderna talar för sig själv!

    Något för potatisälskare, som även du Lotta ju är.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler potatisvarianter uppskattas! Tack för tipset :-)

      Radera
  11. Svar
    1. Tack! Verkligen den typen av mat jag gillar.

      Radera