måndag 21 januari 2013

Supersaftiga svamp- och parmesanbakade färsbiffar med ugnspotatis och tomatsallad



Oj, vilka saftiga och supergoda färsbiffar jag fick till i fredags! En liten röra med svamp, crème fraiche, parmesan och persilja läggs ovanpå biffarna efter att de har stekts till lite färg. En stund i ugnen och vips - kanonbiffar som jag serverade med potatis tillagade i ugn med grädde, crème fraiche och ost. En enkel tomat- och löksallad till det och jag kunde nöjd och glad luta mig tillbaka i soffan med händerna knäppta över min mätta mage.

Samma röra att baka med i ugnen går att använda till fläskfilé och oxfilé i skivor. Kanske annat kött också, det är bara att spinna vidare och prova det som faller dig in. Jag föredrar faktiskt en riktigt god färsbiff med schyssta råvaror så gott som alltid före någon annan köttbit. Biffarna formades runda och fina så att de påminde lite om tournedos. Med en klick crème fraiche i färssmeten (det blev ändå över från svampröran) blev just dessa extra saftiga. Inbillar jag mig i alla fall... Alltså crème fraiche i färssmet, svampröra och potatis. En burk med 2 dl går då åt helt och hållet. Sån't gillas!

Ingen sås till detta men det blir inte torrt. Toppingen är saftig så den räcker långt. Det som trillar ner i botten av formen när du bakar biffarna i ugnen skrapar du ihop och lägger på tallriken. Om det inte räcker för dig föreslår jag att du vispar ihop en sky i pannan efter att du stekt biffarna, med vatten eller grädde.

Du som gillar vitlök använder det säkert med fördel i svampröran.

Färsbiffarna, 6 st
400 g nötfärs
2 ägg
1/4 dl crème fraiche
1 tsk soja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör

Blanda ihop och smaksätt med salt, svartpeppar och vitpeppar. Om du vill vara helt säker på att biffarna kommer att smaka som du vill, ta en liten bit och stek i pannan och smaka av. Justera kryddningen om du inte är nöjd. Forma till 6 stycken runda och fina biffar, ett par cm tjocka.

Stek biffarna på hög värme i smör till fin färg runt om. Några minuter per sida. Den grå köttsaften ska börja sippra ur och bli klar i färgen. Då är de lagom stekta. Lägg över på ugnsfat eller i form. Bred svampröran ovanpå (se recept nedan).

Svamp- och parmesanröra
10 (skogs)champinjoner, hackade
1 gul lök, finhackad
(1 vitlöksklyfta, finhackad)
Smörsalt och peppar
3/4 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja

Stek svampen i lite smör tills den släppt vätskan och börjar få lite färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Ställ åt sidan att svalna. Blanda sedan svamp och lök med resten av ingredienserna till en röra.

Ställ in formen med biffarna i 225 graders värme tills röran har fått färg och biffarna är helt klara, det tar ungefär en kvart. Servera med ugnspotatis samt lök- och tomatsallad. Se nedan.

Ugnspotatis med crème fraiche, grädde och ost - 4 portioner
Ca 10 potatisar, skivade
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven (präst)ost
Smör

Smörj en stor ugnsplåt och fördela potatisskivorna i ett lager, lite omlott. Salta och svartpeppra. Vispa ihop grädde och crème fraiche och slå blandningen över potatisen. Strö över den rivna osten. Tillaga i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter tills potatisen har fått fin yta och är genomstekt - det får gärna bli lite knaprigt och småbränt i kanterna :-)

Tomat- och löksallad, 1 portion
Tomater så här års äter jag inte som de är i t.ex. en sallad, men man kan göra mycket med dem ändå som gör att de smakar bättre och kommer till nytta. Jag blandar t.ex. ner grovt tärnade tomater i grytor och såser eller så "gravar" jag dem lite grand som här, med salt och olivolja. Om det bara får stå en liten stund så blir tomaterna mjukare och godare.

2 tomater, skivade
1 liten röd lök, finhackad
2 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger, balsamico eller äppelcidervinäger
Flingsalt och svartpeppar

Lägg tomatskivorna i en skål. Ringla över olivolja och blanda ner vinäger. Salta och svartpeppra. Rör om och låt stå i rumstemperatur, gärna minst en kvart. Rör om lite då och då.

Voíla! Det var alla delar i denna middag. Varsågod, hoppas det ska smaka!



Jag valde skogschampinjoner som jag tycker ger lite mustigare svampsmak än vita champisar...



Stekt svamp och lök blandas med crème fraiche, parmesan, ägg och persilja. God röra!


Biffarna är stekta, riggade med röran och ska in i ugnen för att få färg och steka klart.



Mitt favorittillbehör - enkel tomat- och löksallad!




Mmmmm, helt enkelt. Färsbiffarna passade även till pasta ett par dagar senare om det skulle bli något över.


En riktigt god högrevsragu tillagades på söndagskvällen. Dock hade jag inte riktigt koll på hur länge den skulle stå på spisen för att bli klar. Räknade ut att det skulle bli middag typ halv tio och det var inte läge alls för det. Så det fick bli ovan nämnda rester med pasta till middag och den ljuvliga ragun förpassades direkt till frysen. Skamligt! Å andra sidan är det ju så med grytor att de alltid smakar bättre en annan dag än när de lagas. Den kommer att få vänta typ en vecka i frysen innan den plockas fram. Jag är nämligen gräsänka den här veckan och kommer inte peta i mig grytan helt på egen hand. Den får vänta tills Mannen är hemma igen. Den som väntar på något gott! Läs jag som väntar på Mannen :-)

Ha en fin början på veckan - nu är det väl nästan vår va?!



28 kommentarer:

  1. Gott, gott! helt i min smak! den här röran ska jag spara recept på! Låter verkligen supersmaskigt och mycket användbart! :)
    Ha en toppen måndag!
    kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, röran kan man nog slänga på lite allt möjligt och baka i ugnen. Jättegott!

      Kram

      Radera
  2. Jag suckade redan över det här receptet på middagsrasten där jag satt med min macka... Själv skulle jag nog förr välja en potatis som inte är så knaprig, kanske (gratinerat) potatismos eller kroketter...

    Min enklaste sallad består av tärnad tomat, gul lök, gurka och rädisor. Där behövs ingen olja eller vinäger, det "saftar" ihop sig av sig självt ;-)

    Vår, vaddå vår?!? Vi har snö, ett par grader kallt, men idag blåste det knappt 60 km/h och kylan kändes värre... - men solen sken :-) Vi får nog ta en dag i taget och man märker ju redan, att det blir ljust tidigare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar den här typen av potatisgratäng, men även när det är mer krämigt, och mos förstås!

      Det är bra med enkla sallader som man snabbt blandar ihop.

      Jag är inte vetenskapligt korrekt när jag pratar vår, det är mer en fråga om state of mind, om inställning. Efter -18 grader och bara några minus och sol på söndagen så fick jag faktiskt lite vårkänsla :-) Men jag vet ju att det är låååångt kvar...

      Radera
  3. Vår ja, jag köpte hem svagt rosa tulpaner igår så lite vår är det hos mig nu i alla fall, fast vem sa att det skulle vara vår i januari :-)

    Färsbiffarna lät väldigt goda, och så var det snygga bilder i vanlig ordning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tulpanerna är mina bästa kompisar just nu. Så härligt att ha framme och tjuvstarta våren med redan nu. Klart det inte blir vår i januari, jag låtsas bara :-)

      Men tack!

      Radera
  4. Parmesan är så himla gott. Synd att det ska vara så dyrt bara. Dina biffar ser jättegoda ut:)
    Hoppas du får en fin måndagkväll:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar använda Grana Padano i stället för "äkta" parmesan. Mycket billigare och massor av smak på det också. Så det är ett tips!

      Tack, och detsamma till dig - fast tisdagskväll då :-)

      Radera
  5. Vi gör som Moma och försöker låtsas så gott det går att det är vår med hjälp av tulpaner... går väl så där, speciellt när man tittar ut på snöstormen utanför:)
    Färsbiffar med topping har vi gjort i en liknande variant och gudarns vad det blir gott och saftigt!
    Och tomatsallad, varför har vi inte haft det på länge? Det är ju så gott och smakar sommar!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, inte ens tulpanerna kan väl stå emot snöstorm och inbilla oss att det är vår men det är ett bra försök i alla fall. Det är verkligen härligt att ha en rejäl bukett framme på bordet.

      Toppade färsbiffar är toppen :-) Tomatsalladen är en favorit. Blanda ner lite färsk basilika också så blir det ännu mer sommarkänsla!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  6. Men åh, så gott! Jag ska göra kåldolmar i morgon, det blir spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev jättegott! Älskar nästan allt med köttfärs, en riktigt bra råvara. Kåldolmar är gott, imponerande att fixa såna själv!

      Radera
  7. Låter väldigt gott och något för två av fyra i vår familj. Köttfärs är något som vi alltid har i frysen, så recept på det är alltid uppskattat.

    Tomat är något jag håller på att lära mig äta. De här med lök och vinägrette hade jag helt klart tyckt om.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50 % av familjen är ju inte illa :-) Färs är min favoritråvara. Så mycket gott man kan göra med det.

      Hoppas du tar examen med glans när det gäller tomaterna, för de kan ju smaka himmelskt. Speciellt de solmogna på sommaren men där är vi ju inte riktigt ännu :-)

      Kram!

      Radera
  8. Mmm det låter verkligen gott det där...
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara låter, det ÄR gott :-) Tack!

      Radera
  9. Mmöööh, biffar med RÖRA! Gud så gott! Det får nog bli det här till helgen, alltså. Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes! Så ska det va :-) Tack. Helgmat absolut! Kram tillbaka!

      Radera
  10. Yum yum! Sån här mat är grejer för själen. Ingen i vår familj som skulle tacka nej till en tallrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktig njutmat och så lätt att fixa. Yum yum!

      Radera
  11. Vilka härliga biffar! tror man skulle kunna göra biffar en gång i veckan och variera varje gång. Biff-onsdag kanske?!:)
    Ang Ingelsta kalkon så finns det tydligen en Ingelsta-butik i Sthlm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Absolut minst en gång i veckan. Jag tycker det är urkul och gott att prova olika varianter på färsbiffar. Så gott som omöjligt att misslyckas.

      Aha, ska kolla vidare var den butiken kan finnas. Tack för info!

      Radera
  12. Men åhhh, gillas gillas även om jag inte äter allt :) Dina foton gillas också starkt alltså...

    Vår? Nähä, här har vi fortfarande Narnia-land och våren känns faaar away, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy :-)

      Våren är långt bort, den riktiga i alla fall. Jag jobbar på den inre vårkänslan och det går ju lättare när solen skiner som idag. Riktigt fina vinterdagar vi har nu!

      Kram!

      Radera
  13. Nu liksom dog jag lite av bara tanken på de kombinationerna!
    Gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får vi se till att återuppliva dig igen så att du kan göra och smaka på riktigt :-)

      Radera
  14. Åh, håller med - tomatsallad ÄR verkligen det godaste man kan ha som tillbehör! Äter det typ stup i kvarten till det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad vore (mat)livet utan tomater överhuvudtaget :-)

      Radera