fredag 8 februari 2013

Ölbräserad biff med massor av lök


Biff med lök är ju gott. Med kokt potatis och inlagd gurka. Men det här är också gott, och köttet blir så mört och gott när det får bräsera (koka långsamt och länge i vätska) i öl och en massa lök. Ett ganska löst potatismos passade fint men jag missade gurkan. Det hade varit pricken över i men väldigt gott blev det ändå. Jag använde inte vitlök men släng med några klyftor om du gillar det.

Jag använde en stor bit rostas, en viss herre som är bra på det där med kött har sagt att det är en jättebra köttdel och jag håller med, funkade i alla fall till den här rätten. Med ett löst potatismos dag ett så håller det fortfarande bra konsistens i matlådan dag två, rapporterar Mannen. En rätt som får mycket väl godkänt både direkt på tallriken och i låda alltså!

Det blev några skivor kött och löksky över som vi har fryst in. Tror att det funkar hur bra som helst. Perfekt att plocka fram en annan dag och bara komplettera med lite potatis. Och gurka!

1 kg lök ska skalas och skivas! Om du har något bra knep för att slippa rinnande ögon så föreslår jag att du använder dig av det. Mitt bästa knep är att öppna köksfönstret lite på glänt så att friskluften viftar bort lökångorna.

6 portioner
1 kg biff utskuren i bit - putsad från fett och senor - rumstempererad och avtorkad
Smör
Salt och svartpeppar
1 kg skivad gul lök
(3 vitklöksklyftor, hackade)
Smör och olja
2 tsk brunt farinsocker
1 msk vetemjöl
1/2 liter varm köttbuljong
33 cl mörkt öl
2 lagerblad
1 kruka timjan, grovt hackad
Rivet skal från 1 citron

Smält smöret i en stekpanna och bryn köttet på hög värme till fin färg runt om. Salta och svartpeppra. Lägg åt sidan så länge.

Hetta upp smör och olja i en stekgryta och fräs löken på svag värme tills den är mjuk och glansig. Strö över farinsocker och fräs någon minut. Strö över mjölet och rör om. Häll i buljongen. Koka upp och lägg i köttet. Häll i ölet och blanda ner lagerblad, timjan och citronskal. Sätt ett lock på grytan och ställ in i ugnen på 175 grader i ungefär en timme. Känn efter så att köttet är klart. 

Ta upp köttet och låt vila en stund innan du skär det i skivor. Lägg sedan tillbaka skivorna i grytan med löksåsen. Servera med potatismos (eller kokt mjölig potatis) och inlagd gurka. 



Många lökar blev det men inte en endaste tår! Hur gör du för att slippa lökböla?



1 kg rostas har brynts till fin färg på hög värme.



1 kg gul lök ser galet mycket ut i grytan men mängden krymper så ingen fara!



Mörkt öl fick bli Falcon Bayerskt. En ölsort som jag tyckte om till fest under
gymnasietiden men som jag inte alls tycker om idag. Konstigt...



Riggat och klart i grytan. På med locket och in i ugnen. Under tiden gör jag potatismos!



Jag kokar potatisen i massor av salt. Låter den ånga av lite och pressar sedan.
Blandar med mjölk, lite grädde, smör, salt, vitpeppar och en aning muskot.
Mängden vätska varierar, den här gången mycket så att moset blev löst - mer som en puré.



Köttet är klart och ska skäras upp efter att det har vilat lite. Sen ner i löksåsen igen.



Mycket tråkig tallrik utan gurka och så hade jag ingen timjan kvar att garnera med ens en gång.
Tur att det smakar desto bättre då!


Idag är det fredag och jag har haft en ledig Lotta-dag. En dag bara för mig med besök hos frissan och några butiksbesök. Läsning och varmt bad har jag hunnit med och till kvällen blir det matlagning förstås. Vi håller oss i sta'n denna helg. Mannen har nämligen fått den briljanta idén att köra Vikingarännet på söndag morgon, ett långfärdsskridskolopp på ca åtta mil mellan Uppsala och Stockholm. Om han har tränat inför det? Nä, varför då?! 

Bara fredag-lördag på landet blir lite för kort så det får vänta till nästa helg. Läge att breda ut sig i köket i sta'n alltså. Det lutar åt något med kyckling och så måste jag ha massor av kolhydrater i maten. Så'nt ska man visst ladda med när man ska skrinna över isarna. 

Önskar en riktigt trevlig helg!


16 kommentarer:

  1. Din fråga "Hur gör du för att slippa lökböla?" är mycket enkel att besvara: låt Mannen göra det jobbet ;-) Nej, konstigt nog går skiva bra, bara när jag river lök *bölar* jag. Har för mig att någon sagt att man ska andas genom munnen istället för näsan, men om det stämmer...

    Receptet låter som en god och smidig variant på porterstek, lite *vardagsporter* skulle jag vilja kalla det.

    Ännu smidigare om man vill ha mycket lök i och till köttet är att använda kött till rulader (dela varje rulad i 2-3 bitar). Ta ca. 1 lök per skiva rulad, låt Mannen skiva löken ;-) och stek den gyllengul och ta ur pannan. Fräs på köttet och krydda (lite salt!). I med lökringarna, men spara en del till såsen/serveringen senare. Fyll på med buljong eller bara vatten, täck med lock och låt det puttra minst 30-45 min. Löken har nu kokat sönder och såsen kan smakas av och redas om man vill. Den sparade löken får hoppa i såsen för att värmas lite och sen är det bara att njuta.

    Jag är hopplös med det här att tipsa om liknande recept i mina kommentarer, jag vet ;-)

    Ha en bra helg och kolla redan nu vad kan göra på söndagkväll (och nästa vecka) när Mannen har träningsvärk *g*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé att låta Mannen fixa löken, han är inte alls lika känslig. Lite knepigt bara att få hem honom från jobbet när det är dags för det momentet...

      När jag tänker efter så är det ju många varianter på det här med kött och lök som även har lite koppling till sjömansbiff. Det finns många sätt och alla är bra!

      Tack detsamma, planerar helgens mat för fullt :-)

      Radera
  2. Låter som det skulle falla mig på smaken perfekt.
    Trevlig helg!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Basic, gott och enkelt. Trevlig helg till dig också!

      Radera
  3. Ojoj! Ett tips jag fått höra är att skala löken under kallt vatten... det ska på något sätt påverka så den inte avger så mycket stark bölvänlig "gas".

    Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har provat vattenmetoden också men det hjälper inte. Det enda som hjälper på mig är rörelse av luften bort från mina ögon :-(

      Tack detsamma!

      Radera
  4. Där var det då alltså, det ölbräserade på menyn! Håkan nickar instämmande genom hela receptet och dreglar lite grann... mmmm, men tyvärr är inte Anki någon älskare av löksås så det får väl bli när man är gränsänkling.

    Vi har båda linser i ögonen och det är ett säkert sätt att slippa löktårar har vi märkt. Men att ha tändstickor i munnen, med svavlet utåt, har vi läst ska vara väldigt bra, precis som att ha på cyklop på sej... Att köra löken i en matberedare på rivskiva funkar också väldigt bra om man vill slippa att gråta, testat och rekommenderbart.

    Bräserar gör de för fullt i Masterchef USA har vi märkt, men då i tryckkokare. Nästan så vi har blivit lite sugna på att inhandla en sådan och prova...

    Härligt med ledig fredag och det låter som du riktigt har njutit av ledigheten.
    Hoppas helgen i stan blir kanoners,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, där var det. Och vitlöken ska ju med i Håkans fall förstås. Hur man nu inte kan gilla löksås (tänk en riktigt god löksås med stekt fläsk!) är ju en gåta men var och en har sin smak :-)

      Brorsan som också har linser säger att det är suveränt, han är också jättekänslig annars. Tändstickstricket har jag aldrig hört talas om! Ha ha, kan vara värt att testa. Om inte annat får ju Mannen något att flina åt för det kan nog se ganska lustigt ut...

      Tryckkokare och sous vide-maskiner, lite fusk men en tryckkokare tror jag kan fylla sin plats i vardagskök också. Det var ju väldigt vanligt förr och det kan nog komma tillbaka.

      Nu njuter vi av helgen och låter bli att svära åt mer snö som fallit....

      Kramar!

      Radera
  5. Vad gott det låter! Längesen jag lagade kött på det sättet! Förstår inte varför! Öl ger ju så god och mustig smak! :)
    Tack för ännu ett gott recept!
    Ha en fin helg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar kött på det här viset, som får ta tid på sig och bli mört. Och det blir verkligen mustigt av öl och lök.

      Tack detsamma till dig och kram!

      Radera
  6. Aha, så det var detta goda som all lök jag såg på Instagram skulle användas till! Inte illa, ser verkligen gott ut! Och lyckads du utan en enda tår så ska du ha en applåd! Jag gråter alltid som en tok, av bara en lök eller ett par. Att ha kranen rinnande bredvid hjälper litegrann. Friskluft är väl ännu bättre då :) Tyvärr blir det inte så gott om man river den i matberedaren, det är något med svavlet i löken som inte gillar den hårda behandlingen... Slutresultatet blir mycket bättre om man offrar lite tårar ;)

    Trevlig helg på dig, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte löksoppa den här gången men det är jag också väldigt sugen på. Inte en enda tår, jag lovar. Ett fönster på glänt gör susen. Om det bara var lite tårar vore ju en sak, men det gör ju så förbaskat ont också. Svider och kliar... Krantricket funkar inte på mig.

      Nej, har också hört att löken tar stryk när det gäller smaken om den körs i beredare. Men att riva den på rivjärn ska visst vara bättre, för smaken i alla fall. Tårmässigt vet jag inte...

      Tack detsamma och kram!

      Radera
  7. Linda Johansson09 februari, 2013

    Oj, det där såg gott ut! Synd bara att jag är på min tredje vecka som sjuk i bihåleinflammation och dubbel öroninflammation. Antibiotikakuren avslutades imorse, men den har inte tagit ett dugg... :( Istället blev jag sämre för ett par dagar sedan och inte ens rå lök kunde locka fram mitt luktsinne igår. Jag är så utmattad att jag inte ens orkar bry mig...

    Mitt bästa löktips: så kall lök som möjligt! Kommer den direkt från kylskåpet så luktar det oftast inte så starkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men Linda, fy vad jobbigt det låter! Jag tycker verkligen synd om dig, speciellt som kuren inte har tagit. Förstår känslan att inte bry sig, då är man verkligen inte kry.

      Kall lök kan nog vara nåt!

      Hoppas att du kryar på dig snart och får ork och luktsinne tillbaka.

      Radera
  8. Jag har som Mårtenssons linser och slipper lökböla. Så länge jag inte byter till brillorna för då går det inte. Min bror använder en hederlig månlandare (heter egentligen mouli julienne) enklaste handvevade riv/skrivmanicken. No tears.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske dags för handeln att utveckla en ny produkt, löklinser :-) Det verkar som att det funkar bäst. Inte alla gånger det är så mysigt med öppet fönster mitt i vintern...

      Aha, en sån! Tror jag har sett en i mammas gömmor när jag har pulat i hennes kök. Ska kanske kolla om hon någonsin använder den eller om jag kan få ta över den. Tack för tipset!

      Radera