tisdag 26 februari 2013

Pizzapaj med lök och bacon - genväg till snabb paj/pan pizza


Mera paj - eller kalla det pan pizza om du vill! För den som inte är så förtjust i att göra pajdeg (läs jag till exempel) går det jättebra att använda färdig pizzadeg som läggs i en gjutjärnspanna med fyllning och sedan in i ugnen.

Det här blir mer som pan pizza men ändå "pajigt" eftersom det är ägg i fyllningen. Inte stanning med ägg och mjölk, utan bara äggen. Fyllningen blev hur saftig och god som helst, botten och kanter härligt knapriga. Fritt fram att slänga i den fyllning du gillar men det här är en bra början.

Paj äts ju med fördel tillsammans med grönsaker, i en sallad t.ex. Om du som jag har en partner med stort proteinbehov kan jag berätta att det går alldeles utmärkt att äta grillad kyckling som komplement till pizzapajen (eller tvärtom). Det borde gå att använda en pajform också men jag tror att just en gjutjärnspanna gör sitt till för att bottnen blir så bra. Den bidrar också till pan pizza-känslan! Ät varm, ljummen eller kall.

Till fyra bitar behövs:
Färdig pizzadeg som täcker botten och en bit upp över kanten på en gjutjärnspanna
2 gula lökar, skivade
1 purjolök, grovt hackad
1-2 dl riven ost, gärna prästost eller annan med mycket smak
1 paket bacon
3 ägg
1 krm salt
Ca 2 tsk färsk repad timjan + lite till ev garnering
Smör att smörja stekpannan med
Lite olivolja att pensla på degkanterna

Smörj gjutjärnspannan med lite smör. Skär till en fyrkant av pizzadegen som täcker pannan och en bit utanför. Lägg degen i pannan och skär/klipp bort överflödig deg, men låt den gå en bit utanför kanten. Pensla kanterna med lite olivolja. Stek löken mjuk. Stek bacon och skär/klipp i mindre bitar. Vispa ihop ägg med salt och färsk timjan. Lägg i hälften av löken i pannan, sedan hälften av osten, sedan bacon, resten av löken och överst resten av osten. (Om du använder den mindre mängden ost, ha då all ost överst.) Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter beroende på ugn. Pizzapajen ska få fin färg och fyllningen ska vara fast. Passa så att inte kanterna blir för mörka, täck i så fall över med lite folie på slutet. Garnera med lite färsk timjan.



Här har vi kanter som jag gillar mycket bättre än kanter av traditionell pajdeg!


Jag håller på och dammar av gamla kokböcker som har stått orörda ett bra tag. Nu har jag en ny taktik och läser från pärm till pärm istället för att titta på de sidor där jag har vikt hörnen sedan tidigare. Det är nämligen så har jag märkt att när det har gått en tid och jag ser recept igen så har mina preferenser ofta ändrats så att jag helt plötsligt kan tänka mig att prova recept jag tidigare ratat och tvärtom. Så nu känns det som om jag har massor av "nya" kokböcker :-)

Ha en fin tisdag!

20 kommentarer:

  1. Håller helt med om pajdeg... Jag pillar alltid bort pajkanten när jag äter paj, eller gör jag hela pajen utan pajdeg helt enkelt. Det här var ju dock ett jättebra alternativ som jag absolut måste testa en dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska också testa paj utan pajdeg :-)

      Radera
  2. Låter väldigt gott! Roligt att variera sig inom pizza-maten! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen mycket man kan göra! Kan tänka mig att broccoli och ädelost skulle bli gott i den här!

      Tack detsamma, kram!

      Radera
  3. Clever dear, very clever in deed! ;) Du är så fiffig kära du, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, pizzadeg kan man ha till mycket. Helt klart :-)

      Tack fina Amy!

      Kram!

      Radera
  4. Du är inte dum du! Gjutjärnspanna alltså... Har bara en grill-variant, men det bör väl fungera..? Om jag får in den i ugnen det vill säga.
    Jag är så dålig på att verkligen läsa kokböcker. Kollar gärna på bilderna och dreglar. Men man kanske bör granska de mer ingående, för att hitta nya guldkorn.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir väl bra med en fyrkantig pizzapaj! Om den inte är för stor förstås då... En liten ugnsform går nog bra också fast då tror jag inte botten blir lika bra.

      Jag slukar kokböcker som litteratur. Men då måste det ju vara såna som har inledningar till recepten, lite stories bakom och skrivet på ett bra sätt som engagerar. Och det finns massor av guldkorn, som tydligen kan läsas om och om igen! Den där Texmex-boken är ett asbra exempel. Skaffa den om du inte redan har den!

      Kram!

      Radera
  5. Men det var väl en attans smart idé! Först trodde vi att du hade gjort någon form av ugnspannkaka med fyllning, men detta var ju steget smartare.

    Det där med recept och hur ens preferenser förändras känns ju igen. Vi är ganska förtjusta i att klippa ut recept från "tant-tidningar" som vi ärver. När vi sen kikar genom klippen i jakt på mat att laga till så undrar vi ibland över vissa av klippen. "Varför klippte vi ut detta, det låter ju inte alls gott... osv:)
    Precis som att man inte förstår varför man köpt vissa kokböcker. Men nu är det tid för en botanisering i rea-hyllorna i morgon, i jakt på nya fynd.

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar sååå bra! Visst är det lustigt det där med recepten. Jag har också sparat urklipp som jag sorterat i en mapp. Då och då går jag igenom den och undrar precis som ni. Hur tänkte jag här? Jag kan hitta flera år gamla recept och det är kul att se vad som var "nytt" då :-)

      Lycka till med fyndjakten!

      Kramar!

      Radera
  6. Så så, du viker hörn i dina kokböcker... skönt att höra att det är någon mer som har denna ovana ;-)

    Förälskade mig direkt i din pizzapaj, men funderar på varför du använder deg på kanterna om du inte gillar det (jag gör det)? Gör bara en pizzabotten med den goda fyllningen. I en (mindre) gjutgärnspanna med "raka" kanter blir det nog bra ändå, fast då kanske man inte kan kalla det pizzapaj... det blir nog pizza med mycket tjock *pålägg* ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa tycker det är att förstöra böckerna, jag anser att det är att använda dem :-)

      Pizzadegskanter gillar jag, inte pajkanter med den traditionella pajdegen (smör, mjöl och vatten). Den här slank ner fint! Utan kanter här skulle väl bli lite som en omelett med pizzabotten. Omelizza eller Pizzelett :-)

      Radera
  7. Pajpizzan ser hur god ut som helst! Och att grädda den i gjutjärnspanna låter som en smart idé.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev riktigt bra! En hederlig gjutjärnspanna kan man alltid lita på :-)

      Radera
  8. Gjutjärn är fina grejer, paj-pizzan likaså!

    SvaraRadera
  9. Det är så härligt att bläddra i din blogg och låta sig inspireras och frestas! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla!

      Och hos dig hämtar jag filosofi, lugn och inspiration :-)

      Kram!

      Radera
  10. Hejsan! Vilken fantastisk blogg du har!
    Jag har en liten fråga, tror du att det blir bra att använda en vanlig pajform? Har tyvärr ingen gjutjärnspanna.(Vet att inlägget är gammalt men hoppas du ser detta iallafall)
    Jag blev så himla glad när jag hittade detta recept, då min sambo inte gillar "vanlig pajdeg".

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linnea! Tack för berömmet :-) Jag tror absolut att det funkar lika bra med en vanlig pajform. Gör precis som det står i receptet i övrigt bara. Vi är fler som inte är så förtjusta i "vanlig" pajdeg. Inte heller att göra den själv vilket jag tycker är riktigt tråkigt jobbigt o kladdigt... Lycka till!

      Radera