måndag 11 februari 2013

Svampbakad falukorv med potatismos och ugnsrostade körsbärstomater



Dags för korv! Fast med lite mer kärlek än "bara" stekt i pannan, nämligen bakad i ugnen med ett täcke av champinjoner, lök, ost och persilja. Till det ett krämigt potatismos och ugnsstekta körsbärstomater. Riktigt gott! Korven som delas på mitten på längden blir ganska tjock och inte "stekt" när den tillagas - men då desto saftigare. Satsa på äkta falukorv med hög kötthalt. Om du vill ha mer stekt karaktär kan du skiva korven i stället och lägga på en plåt i stället för i en ugnsform, så får undersidan lite färg också.

Svampbakad falukorv, det hörs liksom redan där att det inte handlar om särskilt vacker mat. Färgerna är obefintliga och mos är ju, mos. Så lita på mitt ord i stället om bilderna inte direkt får det att vattnas i munnen. Det ÄR gott!

4 portioner
1/2 ring falukorv (400 g) - halverad på mitten längs med
Ca 250 g färska champinjoner, hackade
1 gul lök, hackad
1 kokt kall potatis, grovriven
1 kruka/knippe persilja, hackad
1 dryg dl riven prästost (eller annan lagrad ost)
1 äggula
Salt och vitpeppar
Smör
Ett gäng körsbärstomater

Fräs lök och champinjoner i lite smör i en stekpanna. Ta pannan från värmen och blanda ner potatisen först. Blanda sedan ner persilja, ost och äggula. Krydda med ungefär 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Nu är blandningen klar!

Lägg falukorvshalvorna i en smord ugnsform (alternativt skiva korven och lägg lite omlott). Fördela tomaterna runt korven i formen. Bred svampblandningen över falukorven och baka i ugnen på 225 grader i ungefär en kvart. Servera med krämigt potatismos.

Mostips!
Blanda ner ett par msk crème fraiche i moset. Då får moset en anings aning syrlig smak som är jättegod!


 

Svampen och löken är stekt och blandad med den rivna potatisen. Blanda vidare med persilja, ost och äggula...




Korven är täckt med blandningen, tomaterna är på plats och det är dags för ugnen!



Alltid trevligt att ge korven lite hjälp på traven med smaken, som variation på den mer vanliga varianten som jag oftast gör annars: ugnsstekt, med ost, senap och lök:





Annars är väl allt bra med mig, förutom en släng av förkylning. Igen. Halsont, skallebank och feber. Allmänt nedsatt som man blir av feber. Men det är inte influensa eller kräksjuka i alla fall. Hoppas jag. Men det hade jag nog märkt. Hoppas att du håller bacillerna borta och är frisk.

Nu ska jag se vad som finns i kylen att äta och sedan vila. Ät och må gott!


16 kommentarer:

  1. Ser supermumsigt ut! Bra med tips på korvvariation!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Man kan ju göra ganska mycket med körv!

      Radera
  2. Här tänkte jag direkt "déjà-vu"... något liknande gjorde jag förra sommaren - var har jag snott det receptet, om det inte var här?!? Mycket gott och man kan variera hur mycket som helst; jag hade t.ex. tärnat äpple och bostongurka i med, korvhalvorna breddes med (stark) senap som smör på en macka innan fyllningen kom på... Moset fick också hänga med in i ugnen de sista 7-8 minuterna. Om inte det jag gjorde är från dig så hittade jag väl inspirationen här ;-)

    Stackers du, förkyld igen. Det är inte "roligt" när man arbetar, men du måste nog stanna hemma lite längre för att bli helt frisk innan du hoppar på *bacillkarusellen* igen. Krya på dig!

    P.S. Går Mannen upprätt efter sitt skridskolopp eller är han sängliggande också ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog sett det här tidigare. Vissa rätter gör jag fler gånger :-)

      En tuff vinter i år där jag aldrig riktigt kommer igen till 100 % innan jag blir sjuk igen. Behöver nog sol och värme. Tänk om man hade en solresa att se fram emot... Ja. Ja. Det blir väl vår snart.

      Mannen fick ställa in loppet p.g.a. jobb så han är fit for fight!

      Radera
  3. Falukorv kan klart behöva varieras, kul med inspiration! Jag som gillar korven lite mer "kokt" än superstekt. Klart något för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag gillar korven mer knaprig :-) Men gott att variera tycker jag så den här typen av korv gillar jag också!

      Radera
  4. Bilden med den råa äggulan ser ut som en måltid bara det, riktigt gott ser det ut att vara... Men här blir det aldrig ugnsbakad falukorv, frun har inte vidare trevliga matminnen från det... kan hinta om att det inbegriper maginfluensa...

    Men usch, är du dålig igen... Nu är det du som inhandlar dej en nässköljare omedelbums!!!
    Krya på dej
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då. Såna matminnen är inte att leka med. De brukar sitta djupt rotade och vara svåra att komma över... Men det finns ju andra korvar, t.ex. egentillverkade à la Mårtensson :-)

      När mamma hade bakat någon form av småkakor när jag var mindre, åt jag medan de var varma men alldeles för många tills jag mådde så illa att jag kräktes. Behöver jag nämna att den sortens kaka aldrig mer har ätits...

      Tung vinter i år med mycket feber och elände. Det blir så ibland med immunbrist som jag har. Motion är bra för att stärka immunsystemet men jag orkar liksom aldrig komma igång, så lite moment 22 blir det. Jobbigt men det är bara att ta sig igenom och hoppas att våren snart är här :-) Ska googla på det där med nässköljare!

      Tack - Kramar!

      Radera
  5. Linda Johansson12 februari, 2013

    Jag önskar verkligen att jag kunde äta falukorv, det gjorde jag när jag var yngre. Men jag har problem med korv som det alltid finns stora bitar av brosk och fett i, jag lyckas alltid bita i något hårt/segt och sedan är det kört... Jag saknar falukorv, det finns så många goda och enkla rätter, som den här!

    Tråkigt att du blivit sjuk igen! Jag vet hur det känns. Mår fortfarande dåligt och är helt döv efter öroninflammationen. Men då och då kommer en liten pust av luktsinnet tillbaka. Snart kanske matlusten återvänder också. :)
    Ska man aldrig få bli pigg och kry igen?! Och när jag ändå gnäller: var är våren? Jag längtar nästan efter pollenallergin, det har snöat för mycket nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den typen av korv du beskriver har jag inte råkat på sen jag började köpa Scans med hög köttkalt, äkta falukorv ska det vara. Förstår precis hur du menar och det är inte mysigt alls med sån korv...

      Eländig vinter, riktigt tungt. Tråkigt att du fortfarande är dålig men skönt att du verkar vara lite optimist också, och lite ironisk :-) Klart våren snart är här! Fast pollenallergi klarar jag mig i alla fall ifrån.

      Krya på dig nu!

      Radera
  6. Vilket fiffigt sätt att lyxa till en vanlig falukorv! :)
    Krya på dig! Styrkekramar till dig! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kan behöva lite hjälp, körven!

      Tack så mycket, Lana.

      Kram!

      Radera
  7. Åh vad glad jag blev! Nästan varje gång min man är och handlar (händer inte så ofta) så följer det med en falukorvsring i påsen. Jag är ingen big fan men med den här toppingen så ska jag minsann också kunna njuta av en faluring ;). Fast jag kör på tunna skivor i botten på en from, det där med tjocka skivor klarar jag inte av koncistensen av ;P. Hoppas du snart kryar på dig!! Här har det också varit sjukstuga sedan vi kom hem från semestern i stort sett. Idag var första dagen på länge som jag inte hade någn sjukling hemma. Kryra på dig kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, testa! Jag håller faktiskt helt med dig om att hellre ha tunna skivor än att halvera. Det blir lite för mycket mjuk korv, hellre tunnare och mer välstekt så gör så.

      Det är bättre idag, tack. Stackars er. Just i familjer kan det nog bli rejäl rundgång när väl en har blivit sjuk. Skönt att ni är på alerten igen!

      Tack och kram!

      Radera
  8. Idag hade vi svampkorven till middag. Den var jättegod! Nu är lunchlådorna packade till imorgon, dottern som inte gillar svamp får korv och mos och sonen som inte gillar potatismos får mest korv och svamp. Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så bra! Perfekt till matlådorna när allt går åt ändå trots att smakerna skiljer sig åt.

      Varsågod :-)

      Radera