torsdag 21 februari 2013

Varm "mockafondant" med kaffe och choklad i svart/vitt


Jag och Mannen "firar" inte Alla Hjärtans Dag. Det må låta trist och väldigt oromantiskt men vi försöker i stället att uppskatta varandra lite extra nu och då i stället. Med små presenter och att man gör något fint för varandra. Det funkar för oss. Men bara för det behöver man ju inte låta bli helt att göra något trevligt bara för ATT det är Alla Hjärtans Dag, så jag snodde ihop en busenkel dessert förra veckan som jag hittade inne hos Sara  med bloggen Vardag.nu. Allt talade liksom till mig; lätt och snabb att göra, går att förbereda, kaffesmak, chokladsmak. Tja, det räcker väl och precis lagom att svänga ihop på en fredag kanske?

Eftersom jag är ovan vid att göra desserter så blev det naturligtvis lite knas under tillagningen. Mjölet ska siktas ner i smeten och nu vet jag att det troligen innebär att man inte ska sikta ner ALLT på en gång utan ta lite i taget och röra om vartefter så att smeten håller sig slät... Hrm. Jag fick sila smeten för att få bort en massa mjölklumpar och glömde med det att en del av mjölet liksom försvann från den mängd som skulle vara i. Därför blev det som skulle vara "puddingar" mer "fondanter" med rinnigt innanmäte :-) Inga äkta fondanter men bra nära!

Jag serverade med vispad grädde men vaniljglass hade blivit så mycket bättre till den varma och rinniga fondanten. Så får det bli nästa gång. Det här kan jag lätt göra fler gånger, speciellt när andra ska bjudas eftersom man kan förbereda ända fram till gräddningen.

Slutsnackat om mina tilkortakommanden och till receptet som jag återger i original från Saras recept. Jag valde 55 % kakaohalt på chokladen, för oss blir det lagom bitter smak. Om du vill ha lösare i mitten, använd bara 2 msk mjöl och grädda i bara tio minuter. Resultatet har jag valt att återge i svart/vitt. En mörk mockafondant med florsocker och vispgrädde är ju ändå inte särskilt färgglatt i sig även om vit också är en färg...

4 portioner
100 g mörk choklad, i bitar
100 g smör
2 msk starkt kaffe
4 ägg
3 msk muscovadosocker (eller strösocker)
3 msk vetemjöl
Smör att smörja formar med
Florsocker
Vispad grädde eller vaniljglass

Smält smöret på låg värme. Smält chokladen i det varma smöret. Blanda ner kaffe. Vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet, minst till dubbel storlek. Blanda försiktigt ner kaffe- och chokladsmeten i äggsmeten. Sikta ner vetemjölet (ta lite i taget och vänd försiktigt ihop för att undvika klumpar). Smörj portionsformar med smör och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Vid servering, pudra över lite florsocker och servera med grädde eller glass. Jag rekommenderar glass...



Grädde blev det men glass hade varit bättre...



Tack för tipset, Sara! En dessert helt i min smak och (nästan) i fas med mina talanger :-)

Inte så mycket mer att säga dårå än trevlig helg!



18 kommentarer:

  1. Kul att du testade! Fondant är ju inte så illa, det heller ;)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte! Tack för tipset och tack detsamma!

      Radera
  2. Svar
    1. Absolut, men som sagt - hellre glass till!

      Radera
  3. Oj, oj, pj, vad smarrigt! receptet sparas!:)
    Ha en toppen fredag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara och prova vetja!

      Trevlig helg!

      Kram

      Radera
  4. Här blir det baconbröd ikväll och med en så enkel måltid så hoppar vi över desserten - men god ser den ut! Inte bara Mannen kan ;-)

    Ha en jättebra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baconbröd kan ju inte bli annat än gott! Du vet att jag inte är en dessertmänniska men ibland så...

      Detsamma - trevlig helg!

      Radera
  5. Men se där, det har alltså inte bara premiärbakats, det har även gjorts efterrätt! Vad är att vänta nu då... måhända är det fisk nästa gång? Vi väntar med spänning:)

    Ha det nu så himlarns bra i helgen, var den än spenderas.
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fisk ska det bli. Så småningom :-)

      Skön helg till er också!

      Kramar!

      Radera
  6. Wow, på denna! NU kan du bege dig in i desserternas rike, det finns inte längre några begränsningar. Väntar även jag med spänning. ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är lite kul faktiskt. Jag behöver ju inte göra det så svårt för mig. Det finns nog massor som jag fixar att göra.

      Kram!

      Radera
  7. Tycker du har gjort ett ypperligt bra jobb med denna, ser så fin ut kära du :) Och det där med att fira... gör ni helt rätt i! Man måste inte fira en specifik dag eller så... att visa varandra uppskattning i vardagen är lika fint det om inte bättre, stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, snälla Amy! En gör så gott en kan :-)

      Stor kram till dig!

      Radera
  8. Yummie! Helt i min smak. Självklart ska man uppskatta varandra lite hela tiden. Berra är jättebra på det och jag urkass. Inte det att jag inte uppskattar honom, men jag är dålig på att göra små gulliga saker för honom. Men å andra sidan är han min störste provsmakare av all mat.
    Jag har testat ett av dina recept som jag ska försöka få upp på bloggen snart. Det är ett av de recept du minst anar tror jag ;-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott blev det, och skönt att det var så enkelt att göra. Jag tror Berra uppskattar att få vara förste provsmakare, bara en sån sak :-)

      Oj, spännande! Du menar väl ändå inte att det är något med pasta?! :-)

      Radera
  9. Hej! Tänker testa fondanten vid tjejträffen på måndag....Vilken ugnsvärme rekommenderar du??
    Hälsar Ann-Inger 65+

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Inger! Ursäkta att jag missat ange ugnstemperaturen! Den ska vara på 200 grader. Lycka till och trevlig tjejträff!

      Radera