fredag 1 mars 2013

Fyllda fläskrullader med sås och potatis



Lite glest med inlägg den här veckan... Har haft det lite jobbigt några dagar men huvudet upp och fötterna ner i alla fall. Utan fysisk gnista blir det inte mycket passion och glöd i köket så jag vill bjuda på en härlig rätt från i somras - gott hela året och perfekt som söndagsmiddag! Om du har sett receptet förut, se det som en påminnelse om att prova att laga det här själv för det är jättegott! Och så har jag glädjande nog fått flera nya följare via bloglovin' och om du är en av dem har du kanske missat detta och det går ju inte för sig :-)

Fläskrulladerna fylls med fräst bacon, purjolök och lite färsk timjan. Sedan puttrar de först i en buljong, sedan tillsätter man grädde och det får puttra lite till. Precis på slutet lyfter man ur rulladerna, kastar ner färsk babyspenat i grädden och stuvar minutsnabbt. Såsen blir helt fantastiskt god och rulladerna saftiga och smakrika. Servera med kokt potatis eller ris och gärna snabbfrästa sugar snaps som blir härligt knapriga.

Mjölig potatis tycker jag blir godast och den suger upp såsen bättre. Men om du vill hålla GI-värdet lite lägre så är det bättre med fast potatis säger herr Paulún.

Ca 4 portioner (8 rullader)
800 g tunnskivat fläskkött (kotlett eller skinka t.ex.)
2 paket bacon (280 g)
1 purjolök
1 msk färsk timjan + lite till garnering
Smör att steka i
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 1/2 dl mellangrädde
Salt och svartpeppar
170 g färsk babyspenat

Strimla bacon och purjolök. Fräs bacon först, tillsätt sedan purjolök och timjan. Ställ åt sidan att svalna. Banka köttet lite tunnare. Fördela fyllningen i ena kortänden av varje köttskiva och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Stek rulladerna på hög värme till fin färg runt om. Häll på vatten och buljongtärning. Puttra med locket på i ca 20 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare en kvart ungefär, tills köttet känns mört.

Lyft ur rulladerna. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Var försiktig med saltet, jag behövde inget utan sältan från baconet räckte gott och väl men lite svartpeppar blev det. Vänd ner babyspenaten och lägg tillbaka rulladerna. Garnera med färsk timjan. Servera genast med kokt potatis eller ris och någon grönsak, t.ex. smörfrästa sugar snaps.



Fyllningen: Bacon, purjolök och timjan


Lägg fyllning på ena änden av köttskivan och rulla ihop....


... och fäst sedan med tandpetare för att hålla fyllningen på plats.


Rulladerna har brynts till fin färg och först puttrat i buljong, sedan i grädde. Snabbstuvad babyspenat, svartpeppar och färsk timjan på det. Klart!


Sugarsnaps gör jag gärna på samma sätt som med färsk grön sparris. Fräser snabbt i lite smör i pannan och saltar lätt. Behövs inte mer och grönsakerna behåller spänst och smak. De små fina ärtorna i skidorna smakar så sött och gott! Fixa till strax innan rulladerna är klara.



Såsen blir hur god som helst, det kan inte bli på något annat sätt med buljong, bacon och grädde i samma panna...


En efterlängtad helg är här. Det är dags för landet igen efter två veckor sedan förra gången. Jag och Mannen ska bjuda bror och svåger på lördagsmiddag medan Andra chansen skvalar i bakgrunden. Karlarna ska röja sly och elda lite så då kan det vara skönt att slippa tänka på att fixa maten. Jag ska fundera ut något riktigt gott att laga till, gärna prova något nytt. Och så ska jag nog ge mig på att göra någon form av dessert också. Något enkelt då förstås :-)

Trevlig helg och välkommen säger jag till mars månad!



28 kommentarer:

  1. Vad smaskigt det låter! Fyllningen är ju jättegod! Ska spara receptet!
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaskigt är det minsta man kan säga. Inte bara spara, testa :-)

      Tack detsamma!

      Kram Lotta

      Radera
  2. Jag tillhör en av denya följarna, och det var ju tur att du lade upp det igen för det där ser supergott ut verkligen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser, inte så dumt tänkt där alltså :-)

      Tack för att du följer och ha en trevlig helg!

      Radera
  3. Ja, tack, jag tar två portioner, du vet vart jag bor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det vet jag! Portionerna är tyvärr slut :-(

      Trevlig helg!

      Radera
  4. Det är nog tusan bara du som kan få brun mat att se så god ut :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej du! Jag har nog sett dina tacopiroger - bruna och fina :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  5. Som du redan vet så håller vi med du, potatisen ska suga upp såsen. Speciellt go sås som denna:)

    Fy för jobbiga dagar, hoppas verkligen det är bättre nu och att passionen i köket återvänder snart.

    Skickar lite positiva vibbar genom luften och hoppas du får en fin helg vännen,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det något annat sätt liksom?!

      Ja, usch. Det är lite bättre, finns hopp om livet. Tack snälla för vibbarna, de kändes :-)

      Kramar!

      Radera
  6. Rullader var det längesen jag åt nu, men så gott det ser ut!! Ha en finfin helg, Lotta och hoppas att snön håller sig borta! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar den här typen av mat, blir alldeles för sällan!

      Tack, Hanna och detsamma till dig. Fast någon snö behöver du ju inte oroa dig för i alla fall :-)

      Kram!

      Radera
  7. Rullader var inte igår precis. Ser jättegott ut. Borde jag ge mig på och testa.
    Jag har också haft en galen vecka, ja eller snarare två med bara natt och kvällsjobb. Plus extra turer. Blä! Men nu långledigt och sol utlovas. Vi kommer få en toppenhelg både du och jag tror jag minsann. Kramar.
    Jo, en annan fråga. Sa inte du att du använde macroobjektiv. Vilken brännvidd och bländare har det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut att du ska testa, lite comfort food över detta med sås och potatis...

      Ja, vi bestämmer att nu ska det bli revansch på en tung vecka med en toppenhelg. Solen får jag klara mig utan, det snöar nu men det får gå det också.

      Japp, kör med macro men jag har ingen aning om vilka siffror/uppgifter som är vad på objektivet. Här är vad som står på i alla fall: Canon Macro Lens EF, 100 mm, 1:2.8, USM, 58 mm. Hoppas du vet vad som är vad :-)

      Kram!

      Radera
  8. Vad bra att jag tittade in nu... sittet här med en lapp och ska skriva en inköpslista - och det får bli rullader imorgon :-)

    Ha en bra helg med god mat och dryck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläskrullader är så gott, och av nöt också. Hoppas det blev bra och att du fick en fin och god helg!

      Radera
  9. Så enkelt och så gott det verkar.
    Måste prova!
    Ha en fin helg på landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enkelt och gott, vad mer behöver man :-) En fin helg blev det med en hel del sol. Samma för dig såg jag!

      Radera
  10. Det ser verkligen härligt gott ut :)

    SvaraRadera
  11. Vad gott med rullader och vilken god fyllning!!

    SvaraRadera
  12. Gi är inget för mig. I skåne vill man ha mycket sås och mycket potatis:) Ser fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för mig heller! Mycket sås och potatis ska det vara :-)

      Radera
  13. Ja, herr Paulun brukar ju veta det där. En sak han också säger är att oavsett potatis så kan man kyla ner den och värma upp den igen... då minskar GI-värdet radikalt :)

    Jag har inte heller varit så aktiv... blir så emellanåt när mycket ska hinnas med. Hoppas din helg har varit fin i solen, kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har jag också hört. Så stekt potatis av tidigare kokt och avsvalnad - det är bra det :-)

      Visst växlar det med hur mycket tid och ork man har till olika saker. Det gäller att inte stressa upp sig och försöka hinna med för mycket bara.

      Vi hade det riktigt fint på landet i helgen - hoppas Småland visade sig från sin bästa sida också :-)

      Kram!

      Radera
  14. Shit så gott! Det är detta jag menar med massa god sås på potäter. Alltså, potatisen STANNAR!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, exakt. Den ska INGENSTANS!

      Kram!

      Radera