torsdag 14 mars 2013

Sötsur fläskfilégryta med paprika, champinjoner, äpple och gurka



Tack så mycket så fick man influensan. Aj, aj vad jag hade glömt hur ont i kroppen man får av hög feber och så risigt man mår. Typ "ta-bort-mig-dåligt". Men det börjar repa sig så pass att jag orkar ta fram datorn igen och bjuda på ett recept som är en riktigt favorit. Om du dumt nog inte har provat den här kinesiskt influerade sötsura fläskfilégrytan ännu så är det hög tid. Grytan är en av pappas specialiteter, så himla gott och fräscht.

Receptet han använder är ett gammalt receptkort från någon form av samlarkoncept för hundra år sedan. Ni vet sådana där kort som man fick prenumerera på och fick kanske 20 st per månad att sortera efter matkategorier i en plastlåda. Receptkortet är välanvänt och det syns. Det är rejält gulnat, tummat, kladdigt med fläckar och ihoptejpat i omgångar.

Eftersom pappa gör det här så bra vill jag inte ge mig på det själv och eventuellt bli besviken. Men det är synd att beröva er denna skatt bara för att jag inte lagar rätten själv. Så varsågoda! Här är receptet på pappas special. Servera med ris, företrädesvis basmati. 

Det här behövs till fyra personer (och lite matlåda)
300 g fläskfilé
1 msk mjöl
Ca 1 tsk salt
Ca 1/2 tsk svartpeppar
3 msk flytande smör/rapsolja
1 burk hela champinjoner (funkar bättre här än färska)
1 liten skalad gurka i bitar
1 skalat äpple i klyftor (gärna Granny Smith)
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar

Till sötsur sås
Skyn från grytan + svampspadet
1,5 dl köttbuljong
1 msk honung
1 msk soja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk potatismjöl/maizena

Skär fläskfilén i oregelbundna bitar eller skivor - som du gillar bäst. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Mängden salt och peppar lite på känn... Hetta upp fettet i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Fräs svamp, gurka, äpple och paprika i grytan i lite fett. Lägg tillbaka köttet i grytan. Lägg på lock och låt puttra ca 10 minuter. Vispa ihop potatismjölet med ca 1 dl svampspad. Blanda stekskyn, svampspadet och alla övriga ingredienser till den sötsura såsen och låt koka upp under omrörning. Smaka av med vinäger och soja. Servera grytan med kokt ris och den sötsura såsen vid sidan av att skeda över.




Och så över till lite annat stopp i maskineriet som inte har med sjukdomar att göra, annat än digitalt då. Sökfunktionen man kan lägga till i bloggen fungerar inte av någon anledning. Jag har sett samma hos andra bloggar som har samma verktyg som jag. Sånt händer ibland och det är bara att vänta in att det fixas. Det räckte inte med att ta bort och lägga in funktionen igen. Ibland görs uppdateringar och då kan det hänga sig men som sagt, det är något annat som är knas. Tålamod!

Då sökfunktionen tills vidare är borttagen (ingen större mening med att ha rutan där när funktionen inte fungerar....) fick jag ett mail av en trogen läsare som letade efter ett favoritrecept på kycklinggryta. Hon hade letat men inte hittat receptet. Jag letade själv och insåg då att jag i min iver att rensa "lite" i bloggen förra helgen så har jag lyckats ta bort just det recept hon var ute efter. 

Än värre är att jag under nämnda rensningsiver på ett urbota korkat sätt lyckades radera mina inlägg som jag kallar receptkategorier, där jag samlat alla recepten med en liten bild och en länk till receptet, för att underlätta att hitta recept och slippa hela inlägg som man måste scrolla sig igenom som en tok. Nu är receptkategorierna puts väck och jag måste göra om dem. För jag tycker de är bra och hoppas att de uppskattas. Kan ju vara lagom syssla i sjuksängen att återställa dessa medan febern förhoppningsvis dalar och låter mig vara ifred. Men ack så tråkigt... Till dess att kategorierna är återställda får listan däruppe gapa ganska tom. 

Många bu och blä alltså på samma gång men det blir väl bättre!

Seså, prova nu den här grytan inom en snar framtid och ha en fin kväll :-)


28 kommentarer:

  1. Det lät verkligen supersmaskigt!
    Hoppas du kryar på dig snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grytan är så god! Tack, Jess - det går framåt!

      Radera
  2. Nu fick jag barndomsminnen! Ååå så gott det ser ut!

    SvaraRadera
  3. När man talar om trollen... vi undrade just över din tystnad här, blev lite oroliga eftersom det var några dagar sen sist... Lite knäppt kanske, men man är ju van vid att kika in och höra från dej:) Isch och fi för influensa, jösses så många som ligger sjuka nu - det måste ju nästan vara bud på nåt rekord, fast kanske inte en så trevligt rekord!

    Åh dom där receptkorten, dom minns vi helt klart. Anki hade en sådan låda och samlade i (Ja, då för 100 år sen), men den är såld på loppis sedan länge. Tur att din pappa har sparat på guldkornen!
    Blir väl lite som "mammas köttbullar", det kvittar hur man gör för det blir aldrig lika gott. Lika bra då att hoppa över det helt och hållet.

    Men inte ska du rensa så hej vilt i dina kök, rätt vad det är så har du kanske rensat bort hela tjottabaletten...:)

    Ta det nu så lugnt med kroppen, och krya på dej vännen!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad gör man när kroppen däckas och orken försvinner totalt. Bara att kapitulera och lägga ner det mesta. Skönt att ni håller er friska!

      Visst är de underbara de där korten! Det finns en del guldkorn men mycket är ju faktiskt ganska knasigt även om det inte var det då.

      Nej, fy vad klantig jag var. Jag har ett digert arbete framför mig med att återställa mina kategorier. Puuuh....

      Kroppen är på (långsam) uppgång - jag ser ljuset :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Gud, vad gott! Det ska jag ha i åtanke i helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blir verkligen supergod denna gryta så prova!

      Radera
  5. Då kan vi tänka på varandra ifrån sjuksängarna. Jag har knappt orkat slå på min dator utan mest blippat på mobilen. Lite skönt att bara skita i allt.
    Grytan har jag tänkt jag ska testa. Jag lovar.
    Krya på dig vännen. Så ses vi pigga och friska snart igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skönt att skita i allt och bara vara, även om man är sjuk. Stackars oss, men nu är det bättre!

      Du kommer inte ångra dig alls om du provar grytan, så fräsch och god!

      Tack detsamma, nu kör vi igen :-)

      Kram!

      Radera
  6. Hoppas du mår bättre snart!
    Jag har också råkat ut för en del den senaste tiden: influensa, bihåleinflammation och dubbelsidig öroninflammation. Jag brukar aldrig bli ordentlig sjuk så det var en... otrevlig upplevelse. Ibland hade jag så ont att jag önskade mig långt bort och då lever jag ändå med kronisk smärta.

    Men man ska ju aldrig gnälla, det finns alltid någon som har det värre så man får inte beklaga sig. ;)
    Trist att man aldrig kan få ha sin egen upplevelse och känslor ifred utan att någon måste påpeka att det finns folk som svälter ihjäl, dör i krig osv, men det är vi svenskar i ett nötskal!

    Tack för mattipset, det ser gott ut. Det blir något liknande hos mig idag, men med nudlar och massor av rostade sesamfrön också. Det är pricken över i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Linda - det är mycket bättre nu. Det låter inte som något vidare alls för dig. Jag tycker absolut att man ska "gnälla". Varför ska man jämföra sin egen situation med andras? Alla har sitt eget liv, sina egna plågor, smärtor som absolut ska få ha sitt "värde" även om det finns andra som har det värre. Man ska inte förminska sig själv och det man känner genom att jämföra med andra. Tycker jag i alla fall...

      Rostade sesamfrön till grytan vore toppen, så får det bli nästa gång så tack för det tipset :-)

      Radera
  7. Skrev ut ditt (pappas) recept ifall jag inte hittar det i min receptlåda ;-)
    Undrar lite över "liten skalad gurka"... vanlig gurka, eller saltgurka? Vanlig gurka låter lite mesigt... Har även kollat andra recept för att hitta svaret - där förkommer också ofta ananas i... Kanske nästa gång när du lagar rätten själv... ;-)

    Saknar kategorierna och sökningen överhuvudtaget, men jag bläddrade ändå gärna sida för sida tillbaka till oktober 2012, tills jag hittade din färsrulle som jag gjorde en egen variant av men ville visa en god vän hur det skulle kunna se ut med din fina pesto... När det är ett bra recept ger man inte upp så lätt ;-)

    Krya på dig först och främst ♥ - sen kan du ta tag i kategorierna osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet är verkligen värt att sparas och lagas, fråga pappa :-) Det ska vara vanlig färsk gurka och den blir inte mesig utan bidrar med fräschör och tugg. Dessutom tar den till sig smak från grytan. Prova, ge den färska gurkan en chans. Saltgurka tror jag blir helt fel här...

      Sökningen funkar igen, tack och lov. Kategorierna får jag jobba med vartefter - det är en hel del jobb med att bygga upp dem igen. Men de kommer! Bra jobbat där att du hittade färsrullen till slut :-)

      Tack - det är mycket bättre nu :-)

      Radera
  8. Usch, vad tråkigt med influensa...hoppa du blir piggare snart!
    Köttet låter ju jättegott! Det måste jag testa! :)
    Ha en fin kväll! Krya på dig!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suger som tusan, orken tog slut helt och hållet. Nu är det mycket bättre! Grytan tycker jag absolut att du ska testa, så gott!

      Tack och kram!

      Radera
  9. Mums, jag har nåt liknande fast med panerade fläskkotletter i sötsur sås från nån av mammas gamla receptböcker, riktigt gott! Krya på dig! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, panerade fläskkotletter låter jättegott! Kan du inte laga och lägga ut på bloggen?!

      Tack, och kram tillbaka!

      Radera
  10. Det här måste jag testa. Har ett liknande, men det här verkar mumsigare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns nog många varianter på temat, pappas håller i längden :-)

      Radera
  11. Ja det är inte "bara kul" med bloggandet, det krävs ibland lite fix och trix som tar tid. Men det är det värt!
    Då är det inte bara jag som har en trasig sökfunktion? Det var ju nästan lite tröstande :)
    Fläskfilé äter jag sällan, men det här ser riktigt riktigt gott!
    Hoppas du mår bra snart, influensa är ju sååå segt. Man orkar ju ingenting!

    kram (på distans)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det värt. Så typiskt bara när jag själv klantar till det och skapar mer jobb i onödan. Blä!

      Sökfunktionen funkar igen - ta bort och lägg till den som gadget igen så ska det vara lugnt.

      Grytan är supergod och fräsch, prova med något annat om du inte vill ha fläskfilé. Nog borde quornfilé funka också?

      Segt är ordet. Även om jag mår bättre är jag inte bra ännu. Men kontrasten från det värsta till det som är nu är ändå stor så det nästan känns som att jag är frisk. Men det är en bit kvar till full styrka med ork och allt... Bara att rida ut.

      Tack och kram till dig!

      Radera
  12. Neeej, stackars!!! KRYA PÅ DIG!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har varit riktigt synd om mig :-)

      Tack, bättre nu!

      Radera
  13. Sötsur gryta brukar jag göra. Äpple i har jag inte haft en tanke på alltså! Hoppas du snart har kryat på dig vännen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sötsurt är jättegott! Äpple är den frukt jag tycker om bäst att ha i mat, funkar i det mesta.

      Det är mycket bättre nu, tack Amy!

      Kram

      Radera