torsdag 20 juni 2013

Limecheesecake på kokosbotten med chokladtak, serverad med mango- och granatäppelsalsa - rätt på alla sätt!


Nu är säkert midsommardesserten eller tårtan redan planerad och klar men denna cheesecake kan du göra hela sommaren, eller hela året faktiskt! Jag diggar cheesecake, stenhårt. Och så gillar jag att man kan göra bottnen på lite olika sätt, förutom att "bara" blanda krossade digestivekex med smält smör. Här blandas en av mina favoritsmaker, kokos, i bottnen och den blir ljuvligt knaprig och god. 

Fyllningen är syrlig och fräsch med limesmak. Ett chokladtak på detta och så en salsa med mango och granatäpple. Vad säger man? Jag vet inte vad "man" säger, men jag säger att det blir inte så mycket bättre helt enkelt!

Gör en stor cheesecake i den klassiska formen med löstagbar botten, eller i mindre portionsformar - vilket är gjort här. Det känns lite lyxigare att bjuda varje gäst på en egen minicheesecake!

Jag är inte helt såld på choklad med de allra högsta kakaohalterna. Därför valde jag 40 % till chokladtaket. Välj själv vilken "chokladstyrka" du vill ha. Choklad passar i vilket fall mycket bra till den limefräscha cheesecaken och salsan.

8-12 bitar, eller 8 minicheesecakes

Botten
6 digestivekex
2 dl kokosflingor
75 g smält smör

Fyllning
3 gelatinblad
Rivet skal från två limefrukter
1 1/2 dl pressad limesaft
250 g kesella
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl strösocker

Chokladtak
100 g mörk hackad choklad (från 40 % kakaohalt och uppåt)
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör

Salsa
Saften från 1/2 citron
2 färska mangofrukter, tärnade (eller motsvarande mängd frusna mangotärningar som får tina)
1 vaniljstång
1 msk smör
1/2 dl socker
1 dl vatten
1 granatäpple

Sätt ugnen på 175 grader. 

Botten
Smula kexen och blanda med kokosflingor och smält, avsvalnat smör. Fördela mixen som en botten i en form med löstagbar kant, alt. fördela i mindre portionsformar med löstagbara kanter. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter. Vispa ihop limeriv, limesaft, kesella, crème fraiche och socker. Ta upp gelatinet och smält försiktigt i en kastrull på låg värme. Ta lite av fyllningen och blanda med gelatinet. Blanda sedan ihop hela fyllningen. Bred fyllningen ovanpå kokosbottnen. Ställ att stelna i kylen.

Chokladtak
Koka upp grädden och låt chokladen smälta ner i den. Blanda ner smöret och rör om till slät konsistens. Ta bort löstagbar kant på stor form eller på alla små. Bred chokladen över den stelnade cheesecakefyllningen. 

Salsa
Klyv och skrapa ur vaniljstången. Smörstek mangotärningar och vaniljfrön under omrörning med lite av sockret. Blanda ner resten av sockret efter en stund, när den första omgången har löst upp sig och det blivit simmigt. Ner med vatten och citronsaft när blandningen börjar bli ljusbrun.

Skär bitar av stor cheesecake och placera på tallrikar. Lägg lite mangosalsa bredvid och garnera med granatäppelkärnor. Alt. placera portionscheesecake på tallrikar och garnera på samma sätt.



Jag älskar ALLT med denna dessert! Från den knapriga kokosbottnen, fyllningen och chokladtaket till den fräscha salsan med mango, vanilj och granatäpple...



Om du vill snitsa till taket lite kan du göra ett mönster i chokladen, t.ex. genom att dra några streck med en gaffel. Ett varningens ord dock, det kan vara lite knepigt att få snyggt beroende på chokladens konsistens. Så om du är osäker, låt chokladen vara slät!


Inte så mycket mer att göra nu än att önska dig som läser en glad och trevlig midsommar. Tack för att du läser, det gör mig glad!

PS
Jag har fått flera synpunkter på det här med ordverifieringen och har tagit fasta på det faktum att det ställer till det rejält om man vill kommentera via mobil. Därför tar jag bort ordverifieringen och får försöka leva med att radera den skräppost som ramlar in. Vill hellre att det ska vara lätt för dig att tycka till!


31 kommentarer:

  1. Woow, ser jätteproffsiga ut. Smaker som jag gillar också så detta ska absolut testas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite proffsigare look just med en liten dessert var. Tack! Smakerna är verkligen toppen ihop - klart du ska testa!

      Radera
  2. Låter otroligt gott och fräscht. Jag är väldigt förtjust i cheesecake och choklad :) Kram och ha en fin midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, gott är det! Och tack detsamma så här i efterskott. Hoppas du hade fin midsommar!

      Kram

      Radera
  3. Otroligt läcker och lyxig cheesecake! Mums! Det vattnas i munnen!
    Glad midsommar!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack detsamma även om midsommar är över för i år!

      Radera
  4. Ser riktigt gott ut Lotta! Ja, ordverifieringen ställer till det när man surfar via mobilen...

    Hoppas ni hade en jättefin midsommarafton igår, önskar dig en fortsatt härlig helg. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nästan, men bara nästan, kunna tänka mig att äta utan chokladtaket :-)

      Hoppas du och familjen hade det riktigt bra under midsommar!

      Kram

      Radera
  5. Wow, vilken liten chokladpuck!

    Gottigt!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cheesecakepuck kanske jag skulle ha kallat det :-)

      Kram

      Radera
  6. Vilken ljuvlig cheesecake. Så fin den är!!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt ljuvlighet helt enkelt - kram tillbaks!

      Radera
  7. Det ser väldigt gott och fint ut! Jag tycker mer att det är kvalitén på chokladen som är avgörande än själva procenthalten av kakao, du ska få smaka min Tobago-choklad om du inte redan gjort det, i rätt sällskap är den gudomlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det säkert. Du får se till att bevisa det helt enkelt :-)

      Radera
  8. Jag gillar inte heller för mörk choklad, den blir bara besk. Men som du säger så kan man själv välja vilken halt man ska använda.

    Den där efterrätten är bara så underbar, rätt på alla sätt och vis. Choklad och cheesecake med lime, mums! Önskar någon kunde baka den till mig... :)

    Idag blir det nog lite efterrätt hos mig iallafall. Banoffepie med jordgubbar och bananer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just det beska med choklad jag inte fixar... Helt underbar, jag håller med. Baka själv vetja - inte särskilt svårt faktiskt!

      Banoffepie har jag inte provat ännu men sett och hört mycket om. Måste prova det helt enkelt. Låter jättegott med jordgubb och banan till!

      Radera
  9. Gott, gott, gott och gott, alla fyra deltagarna på tallriken! Portionsbitar är absolut så mycket trevligare, precis som små pajer, och lyxigare på nåt vis.

    Verifieringen dumpade vi också nu i veckan, vi får helt enkelt också försöka stå ut och hoppas på att vi hinner radera de som vi absolut inte vill ska synas (snösk alltså...) innan de har legat uppe för länge.

    Hoppas du haft det bra i helgen, vi tänker på dej!
    Kramarna till dej bästa L, hoppas du får en fin vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Alla fyra är så rätt!

      Ja, det är väl bara att stå ut med skräpet. Som tur är hamnar det mesta i gamla inlägg och sällan i det senaste man har gjort.

      Tack för att ni är med mig i tanken, det värmer...

      Och tack detsamma!

      Kramar!

      Radera
  10. OMG! Vilken dessert. Ursnygg! Och låter som den skulle passa mina smaklökar perfekt.
    Vi hade ett lugnt firande och mest bara åt och slappade. Jag har jobbat så sjukt mycket och kommer göra ett tag till. Så midsommarafton var min enda lediga dag på nästan 2 v. Ville därför ha det lugnt.
    Hoppas du har haft en fin helg vännen och kunnat njuta lite. Kramar i massor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både snygg och så jäkla god helt enkelt!

      Lugnt firande med mat och slapp låter toppen, tycker jag. Förstår att du ser fram emot semester...

      Och så ser jag fram emot nästa års midsommar i stället!

      Sköt om dig och kramar tillbaks!

      Radera
  11. Jag är precis likadan, är inte heller speciellt förtjust i mörk choklad. Tycker faktiskt mest om mjölkchoklad av den lite finare varianten - hittade en supergod variant för några dagar sedan, en spansk ekologisk choklad. Ska kolla upp vad den heter nästa gång jag är i affären!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att vi är några stycken i alla fall som inte är helt galna i mörk choklad, fast vi är brudar!

      Spansk, ekologisk och ljus choklad låter jättegott! Några bitar schweizernöt tycker jag är gott också!

      Radera
  12. Freakin' awsome Lotta! Snygg och god - som du.

    Jag bestämde mig också för att ta bort ordverifieringen... Skulle vara trist om någon lät bli att lämna en kommentar pga den, det är ju kommenterandet som är halva nöjet med bloggandet. STOR KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, tack :-)

      Ja, man får ta det onda med det goda. Men vi är ett tåligt släkte, vi bloggare!

      Ha det bäst och stor kram tillbaks!

      Radera
  13. Hej! Låter som ett jättegott recept! Tror du man kan göra dem i förväg och frysa in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna! Jag har konsulterat min man som lagade detta och han tror absolut att själva cheesecaken med chokladtaket går att göra i förväg och frysa in men att salsan nog inte ska göras förrän tidigare än dagen innan.

      De är verkligen jättefräscha och goda så om du testar - lycka till!

      Radera
  14. Hejsan,
    jag hittade just din fantastiska blogg och denna deserten. Hur är konsistensen på taket? Alltså blir det som en skorpa eller är den mjuk. Funderar på om man kan göra den i förväg och sen ta fram den och dela vid servering.

    Vänligen,
    Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandra! Vad kul att du har hittat hit och gillar innehållet :-) Jag har pratat lite med min man som gjorde desserten och han säger att chokladens konsistens blir lite mitt emellan. Alltså inte hård och inte heller mjuk som t ex nougat. Men tillräckligt mjuk för att kunna skära i bitar så du kan absolut göra en stor i förväg och sedan skära upp vid servering. Lycka till! Desserten är verkligen jättegod och fräsch!

      Radera
  15. Hej, ser mycket god ut, måste testa.
    Det ser ut som att du först smeter ut chokladen och sedan tar bort kanten på formen.
    Stämmer det?
    Chokladen ser stel ut, blir den det när man smetat ut den på kall cheesecake?
    Tacksam för svar,
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. p.s. glömde trycka på avisera mig.

      Radera
    2. Hej Karin och ledsen för väldigt sent svar :-/ Om du läser under beskrivningen av "Chokladtak" så framgår det att man tar bort kanten innan man breder på chokladen, som stelnar när den svalnat.

      Hoppas det gick bra om du testat!

      Chokladtak
      Koka upp grädden och låt chokladen smälta ner i den. Blanda ner smöret och rör om till slät konsistens. Ta bort löstagbar kant på stor form eller på alla små. Bred chokladen över den stelnade cheesecakefyllningen.

      Radera