fredag 2 augusti 2013

Läskande gazpacho med matiga örtkrutonger


Såg att Fröken Dill hade gjort gazpacho häromdagen och blev så himla sugen på att göra det själv. Nu när sommaren har kommit tillbaka lite grand också så passade det fint som lunch med stora matiga örtkrutonger. Gazpacho kan göras på lite olika sätt - med grönsaksbuljong, tomatjuice eller olivolja och olika sorters grönsaker men basen är nog densamma i de flesta varianter. Smaken blir härligt intensiv och så känns soppan väldigt nyttig.

Färska tomater förstås, paprika, gurka, vitlök, lök, citronsaft, sting av tabasco och svartpeppar. Det är allt. Och gazpacho är så lätt att göra. Bara choppa upp i bitar och sedan mixa rubbet. Att låta soppan stå och bli riktigt kall gör att man får ge sig till tåls någon timme men det är värt väntan. Under tiden fixar man krutongerna och röjer undan i köket.

Gazpacho är läckert att servera i små glas med stjälkar av selleri som start på en middag på stående fot till drinken, som del av en buffé eller som förrätt. Med stora krutonger blir det riktigt mättande. Du kan även servera med fina tärningar av tomat, paprika och gurka att toppa soppan med. Då blir det ännu matigare.

Gazpacho, 4 portioner
1 röd paprika
1 gul paprika
3 stora tomater
1 liten gurka
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 packad dl färska basilikablad
2 dl grönsaksbuljong (kall)
1 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk örtsalt
1 krm socker
Några droppar tabasco
Svartpeppar

Skär paprika, tomater, gurka, lök och vitlök i bitar. Mixa med basilika, buljong, citronsaft, örtsalt och socker. Smaka av med tabasco och svartpeppar. Låt stå och kallna ordentligt i kylen - minst en timme. Servera med örtkrutongerna.

Örtkrutonger
Mängden örtkrutonger avgör du själv men gör gärna "för mycket" för de går åt. Räkna åtminstone med en tjock skiva lantbröd till varje portion, fyra tjocka skivor alltså.

4 tjocka skivor lantbröd
Olivolja
Färska örter (rosmarin, basilika, timjan, persilja etc.)
Ev flingsalt

Skär bort kanterna på brödet. Skär sedan brödet i stora tärningar som blir lagom munsbitar på en sked med lite soppa. Gör mindre tärningar om du föredrar det. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela brödtärningarna på papperet. Ringla över olivolja. Finhacka örterna och strö över. Använd händerna och vänd försiktigt runt tärningarna så att de får olja och örter runt om. Skvätt eventuellt över lite mer olja om tärningar ser för torra ut. Rosta tärningarna på 200 grader i ca 15 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Ta ut och salta eventuellt lätt med lite flingsalt.



Du kan använda schalottenlök i stället för gul lök om du föredrar det.



Jag använde basilika, citrontimjan och rosmarin från min lilla kryddodling i tunna.



Grönsaker i bitar ner i mixerkannan. Några sekunder senare är soppan klar!



Jag gillade att servera med stora örtkrutonger - det blev matigare så.



Servera gärna soppan i en glaskanna!



Det är lätt att tänka att soppan inte räcker till mer än en lunch men funkar faktiskt som middag också med brödbitarna. Och soppan är mer mättande i sig än man tror...



Stora krutonger är knapriga på utsidan och lite sega längst inuti. Underbart gott!



En skål packad med smak och nyttigheter!


Mina semesterdagar börjar ta slut och nästa vecka är det dags att börja knega igen. Det ska bli skönt med rutiner igen att hänga upp livet på. Livet på landet är fantastiskt och jag har verkligen kunnat njuta av det vi har här på bästa möjliga sätt tack vare det fantastiska sommarvädret. Som tur är återstår många dagar av den här sommaren. Bara för att semesterdagarna sinar är ju inte sommaren slut. Eller hur?!

Trevlig helg önskar jag med tips på drink och tilltugg: frozen melon daiquiri med heta sesampinnar.


10 kommentarer:

  1. Men å, jag döör, gift dig med mig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Akta dig med vad du önskar ;-)

      Radera
  2. Värmerekord i vår by. Jag har tagit datorn med mig och flytt in i det enda rum i huset som är svalt - gästrummet. Här kan man tänka. T ex på att det nog måste ätas gazpacho idag igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt het sommar, i lördags var det rekord. Värmen segar ner ordentligt... Tur att det finns så god och lätt mat att fixa då!

      Radera
  3. Gazpacho är AAAAWESOOOOME! Det åt jag senast förra veckan - bästa sommarmaten ever!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det verkligen - speciellt en sån här sommar!

      Radera
  4. Men preciiiis - sommaren är långt ifrån slut! Vi har ju hela augusti kvar och dessutom har jag hört att du får besök snart? ;)
    Jag gjorde gazpacho för några år sedan. Det blev sådär. Varken bu eller bä. Men jag tror å andra sidan att jag är rätt så mycket bättre på att laga mat nu än då. Jag hoppas på en varm augusti, så jag får tillfälle att testa ditt recept!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - mycket kvar! Väntar finbesök gör jag minsann :-)

      Hm. Man kan ju göra soppan på så många olika sätt. Det här blir en orgie i fräscha grönsakssmaker med lite sting, så prova igen - det är ju fortfarande varmt!

      Kram så länge!

      Radera
    2. Ah, både fräscht och gott. Jag tycker soppan är godast kall, men inte iskall för att smakerna ska komma fram. Perfekt sommarmat. Och än är absolut inte sommaren slut. Uppe hos er har det varit galet varma dagar. Nästan så jag önskar en regnig dag hemma. Men gazpacho passar även då.

      Radera
    3. Soppan får inte vara för kall - jag håller med. Ändå vet jag att en del serverar soppan med isbitar i. Brrr....

      Ja det är nästan för varmt här, svårt att sova på nätterna. Det behövs en rejäl urladdning som vi hade på landet i helgen. Med åska, ösregn och hela faderullan. Härligt!

      Radera