fredag 23 augusti 2013

Raggmunk med vegetariska tillbehör: rostade rödbetor och fetaoströra med valnötter och honung



På jobbet fick jag rycka in och fota raggmunkar med vegetariska tillbehör till en kommande temavecka. Förslaget på de vegetariska tillbehören har en kollega tagit fram. Så klart att rostade rödbetor och en fetaoströra med valnötter och honung passar till raggmunkar! Och för den som inte går igång på det kan man ju steka fläsket och råröra lingonen så blir det så traditionellt som det kan bli.

Jag hittade fast vinterpotatis i de där tvåkilospåsarna som brukar stå på hyllan vid lösviktspotatisen. Färskpotatis göre sig icke besvär i en raggmunk. Så om du inte får tag på fast vinterpotatis, håll ut lite till :-)

Raggmunkar, 4 portioner (fast de är väääldigt mättande)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mellanmjölk
1 ägg
700 g fast potatis
Smör till stekning

Vispa ihop mjöl, salt, mjölk och ägg till en slät smet. Skala potatisen. Riv potatisarna och blanda ner i smeten vartefter så att rivet inte mörknar. Grädda i smör på medelhög värme, som pannkakor eller små plättar, ca 1 dl för stora och 1/2 dl smet för små.

Rostade rödbetor
Färska rödbetor, skalade
Olivolja
Salt

Blanda rödbetorna med salt och olivolja. Rosta på bakplåtspapper i ugnen på hög värme, tills de får färg och mjuknar men inte för mycket.

Fetaoströra med valnötter och honung
50 g fetaost, smulad
250 g keso naturell
1 msk flytande honung
Valnötskärnor, grovhackade
Färsk persilja eller timjan, hackad

Blanda allt i en skål.

Servera raggmunkarna med rödbetorna och fetaoströran.



Jag äter gärna stekt fläsk till raggmunk och så har jag provat att råröra lingon för första gången i mitt liv. Eeeh, det var ju inte alls svårt... Jag tog ett fryst paket lingon på 225 gram som jag blandade med ca 2 dl strösocker i en vid skål (ju tunnare lager lingon desto fortare tinar de). Rörde om lite då och då och efter några timmar så hade sockret smält och det smakade kanon till raggmunkarna. Nu finns det lite kvar till annat också - lingonen tror jag funkar till många kötträtter, gärna med köttfärs.



Den som spar hon har!


Sist i detta inlägg vill jag tipsa om två riktigt bra krogar som har avverkats under veckan. Den ena heter Rökeriet och ligger på Fjäderholmarna, en liten ö bara en 25-minuters båtfärd från Slussen. Jättegod mat (mycket fisk och skaldjur förstås) och grymt bra service. Krogen ligger precis nere vid vattnet och är solen framme kan man njuta av en fantastisk solnedgång medan man njuter vid bordet. Deras Skagenröra var magiskt god!

Den andra är Trattorian (Melker Andersson och Daniel Coyet) som ligger på Norr Mälarstrand. Intill krogen ligger Pontonen, en flytande bar som håller öppet och har enklare matservering när vädret tillåter vilket det gjorde den här veckan. Så vi började där med lite champagne innan vi gick in till Trattorian.

Jag blev stum av beundran för miljön och maten. Allt var så gott och servicen kanon. Det fanns så mycket att välja på att jag bara måste gå dit igen och igen för att gå igenom så mycket som möjligt av menyn. Jag valde att äta flera mellanrätter istället för att gå loss på en secondi. Lagom stora portioner och mer gott att smaka på efter en minimal antipasti. Prova risotto verdi, gnocchi med tryffel och borlotti (grönsakssoppa). Bara brödet som serveras innan maten, foccacia med örter. OMG! Det doppades i olivolja och salt. Redan där var jag såld...

Ha nu en riktigt trevlig helg - på krogen ute eller hemma i ditt eget kök!


18 kommentarer:

  1. Jag är normalt ingen stor fan av raggmunk, det är något med det stabbiga och det där feta fläsket som gör mig tveksam, men serverad med rödbetor och fetaröra lät det ju MYCKET intressant!

    Visst är det mysigt och gott på Trattorian?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Jag kan också tycka att det blir lite mycket med både smörstekt tung raggmunk och sedan stekt fläsk. Men med inte så mycket smör i pannan till raggisarna och sedan fräscha vegetariska tillbehör så blir det något helt annat.

      Trattorian var helt underbart - det blir helt klart fler besök!

      Radera
  2. Raggmunk är gott. Punkt :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Jag älskar (mammas) raggmunk! Redan som barn var det en älsklingsrätt, helst då med stekt fläsk förstås.

    Även om du Lotta kanske inte provar så tipsar jag igen (du har ju iderligen nya läsare...) om hur gott det är med den lite grövre varianten av raggmunk, alltså rårakan (eller ett mellanting mellan raggmunk och råraka) som får steka färdigt, sen på med en (stor) klick creme fraiche (gräddfil passar nog också) som breds ut i mitten, sen kalla laxskivor över det. Lite citron och dill om man vill... det är hur gott som helst och passar iallafall alla som inte äter kött ;-)

    Önskar dig en fin helg var du än tillbringar den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med stekt fläsk är det bäst tycker jag också. Blev inspirerad av temaveckan på jobbet med en massa vegetariska recept. Fast potatisen är ju alltid viktigast ändå :-)

      En riktig råraka, med bara potatis och lite gul lök, är bland det bästa jag vet. Jag gör gärna det till en sen frukost och äter med ägg och stekta tomater. Ditt serveringstips låter jättegott!

      Tack, helgen blev fin på landet. Särskilt söndagen!

      Radera
  4. Hmm... Raggmunk är den enda potatisrätt jag inte är helt galen i. De måste vara riktigt frasiga för att jag ska gilla dem. Men med dessa tillbehör låter det faktiskt ruggigt gott.
    Helgen spenderas delvis på jobbet. Det är därför jag hoppar in och ut och läser här. Försöker läsa ikapp.
    Ikväll var vi välkomna över till grannarna på mat om vi ville, men jag var bara sugen på soft hemmahäng efter en omtumlande dag på jobbet. Imorgon stormar 10 4-5-åringar huset under 2 timmar så det gäller att vara utvilad...
    Ha en fortsatt trevlig helg. Hoppas kräftskivan blev lyckad! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frasiga måste de vara, annars är det som att äta en uppblött skosula och fast jag aldrig har provat det så kan det inte vara gott :-)

      Soft hemmahäng behövs mellan varven. Speciellt om det är inför barnkalas kan jag tänka mig. Bara att ta hand om sig och inse när kroppen behöver coola ner.

      Kräftskivan blev jättelyckad, tack!

      Kram!

      Radera
  5. Jag älskar raggmunkar. Nästan ohälsosamt mycket, för Calle gör VÄRLDENS BÄSTA! Sådär frasiga och goda. Mmmmm. Hoppas du har en fin helg, kära du! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att gratulera till en Calle som kan göra raggmunk :-) Frasiga måste de bara vara. Det rullar på ganska bra här. Detsamma till dig och Calle!

      Kram!

      Radera
  6. Raggmunkar och rårakor med lingonsylt är bland det bästa jag vet, jag tror lätt jag skulle kunna få i mig hela det där lasset själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att jag inte tyckte om lingonsylt förut. Skämmes... Verkligen gott att röra till dem själv, speciellt som det var så lätt. Efter raggmunksintag ska magen kännas som en medicinboll. Så är det bara!

      Radera
  7. Jag tycker om raggmunk men kan instämma lite i det Remsan skriver... frasiga ska de vara! Ja, du förstår ju att jag gillar de vegetariska tillbehören mycket mycket :)

    Nu är semestern över och vi är back to normal igen. Skönt tycker jag som gillar rutiner ;) Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är rörande överens om frasigheten - annars göre sig raggmunkar icke besvär :-)

      Ja, det är faktiskt skönt med jobb och rutiner igen. Var sak har sin tid. Kram till dig!

      Radera
  8. Nämen ahhh!! Så gott! Rödbetor och fetaostkombinationen är ju grym!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kombon kan man ha till mycket. Fast kanske inte samtidigt med stekt fläsk till raggisarna också :-)

      Radera
  9. Rårörda lingon, olala, we like! Här snackar vi nostalgi a'la Ankis mor så det är med lite hjärta också som vi njuter av det.
    Bra med restaurangtips i storstaden, man vet ju aldrig när det blir en tur upp igen!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börjar nog bli vuxen nu när jag har rårört lingon och allt :-) Riktigt gott.

      Lova att höra av er om ni hälsar på här!

      Kramar!

      Radera