måndag 18 november 2013

Krämig tortellinigratäng med salami, lök och tomater


En tortellinigratäng går snabbt och lätt att fixa ihop och du kan blanda i nästan vad som helst. Basen för mig är så gott som alltid en krämig sås med grädde, crème fraiche och ost. Sedan väljer jag fylld pasta som lockar för tillfället. Här består fyllningen av 50/50 svamp/mozzarella & tomat - jättegott! Eftersom jag hade ett gäng skivor pepparsalami i kylen så fick de åka med tillsammans med lök och sedan toppades allt med tomater och mer ost. Oftast är det bacon jag använder på samma sätt som här, men som sagt - prova med din favoritsalami. Just med pepparsmak passar riktigt bra!

Ca 6 portioner (detta är mäktigt...)
150 gram (peppar)salami i mindre bitar
1 gul lök, grovt hackad
Flytande smör/rapsolja (eller annat stek- och smörja-formen-fett)
250 + 250 g tortellini (blanda gärna två sorter)
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven ost (gärna lagrad)
Salt och svartpeppar
Ca 10 körsbärstomater eller miniplommontomater, halverade
Parmesan eller padano
Ev lite olivolja

Fräs löken i fettet ett par minuter. Blanda sedan ner salamin och låt fräsa med tills den börjar släppa fettet och gosar ihop sig med löken. Ställ åt sidan. Koka tortellinin och låt rinna av. Smörj en ugnsform och lägg i pastan. Blanda ner lök och salami. Blanda grädde och crème fraiche i en kastrull. Låt koka ihop och ta av från värmen. Blanda ner osten tills den har smält. Smaksätt med lite salt och svartpeppar. Blanda såsen med tortellini, lök och salami. Lägg på de halverade tomaterna och strö över ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills gratängen har fått färg. Gott med en fräsch sallad till!



Smidigt med färdigskivad salami. Den med peppar tycker jag om!


Undrar hur många gula lökar jag har skalat och hackat? Många tårar har det blivit :-)



Blanda pastan med lök och salami och sen på med krämig ostsås...



... tomater och mer ost. In i ugnen och så är det klart!



Krämigt och gott och lite basilika är ju sällan fel.




Tänk att trots gråa november och mindre och mindre av dagsljus så är jag inte ett dugg deppig av årstiden. Det finns ju så mycket annat att glädjas över i stället för att lägga energin på att negga om mörker, rått och kallt. Är det något jag tror att man bör göra så är det att fokusera på det som är bra, istället för annat som är sämre. Speciellt om du ändå inte kan påverka det som stör dig och stjäl din energi.

Matlagning roar mig oavsett årstid även om det kan verka som att det lagas ganska lite mat här i bloggen just nu. Men det är väl det att jag helst bjuder på något nytt och det har nog blivit en hel del favoriter i repris hemma hos oss den senaste tiden, och snabblagad mat med genvägar som inte är så roligt att dela med sig av i en matblogg. Siktet är dock inställt på ett gäng nya recept som jag ska prova. Bara en sån sak. Att se fram emot mat som ska lagas. Det lyser upp vilket novembermörker som helst. Så ut i köket vetja :-)

Ha en fin vecka!


 

18 kommentarer:

  1. Här har det också blivit en hel del favoriter i repris den senaste tiden - blir ju lätt så när det känns som om man jobbar dygnet runt... Snart ses vi Lotta! Tjoho! Har hört rykten om Burgersson :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju lätt så... Som tur är, är det ju inget fel på favoriter i sig - men det blir ju inget nytt "stoff" av det till bloggen. Men men...

      Japp - snart är det dags och då får man ju inte missa det alla snackar om :-)

      Radera
  2. Åh vad gott det ser ut! Brukade göra något liknande förr i tiden, men ännu har jag inte stött på glutenfri tortellini. Får försöka göra egen. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Att de inte har tagit fram glutenfri tortellini ännu?! Funkar ju att göra egen men det är ju bekvämt med färdiga. Och om jag hade gjort egen tror jag att jag skulle välja en enklare sås att servera till så att jag verkligen känner smaken av de hemgjorda godbitarna!

      Tack detsamma, Kjersti!

      Radera
  3. Ja att vi är gillare av en middag som denna behöver vi väl knappast skriva:) Krämigt, salami och pasta - what's not to like...
    En del repriser har det blivit här också och så länge det är gott så gör det ingenting, men som du skriver så är det ju inget att blogga om precis. Men att se på matlagningen så som du beskriver, ett sätt att lysa upp hösten på - det är ju precis så man kan göra!

    Hoppas du har det bra,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - bara en massa gott! Goda repriser är bra att ha, de behöver bara varvas med lite nytt också även om det är svårt. Man kan ju inte variera mat hur mycket som helst heller. Lite grand som att det inte finns musik kvar som inte på något vis redan är skriven. Det är väl arrangemang och komp man kan variera så att det blir en annan upplevelse - med mat och musik!

      Tack, det kunde varit värre :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Vad gott det ser ut, får vi ta och testa någon dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut att ni ska göra!

      Radera
  5. Fasiken vilket bra middagstips du bjuder på idag. Skriver upp direkt. Jag försöker verkligen att inte deppa över november och det går väl sådär. Om vi ska vara ärliga här ;) Men snart är det ju december så jag tjuvstartar julen lite redan nu. Glögg och pepparkakor och sådär gör ju livet lite bättre. Ska sätta på en stor kopp lussete här om en stund. Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Ser fram emot att se din version av tortellinigratäng :-)

      Nej, det är klart att det inte är kul just den här månaden när kontrasten blir som störst med omställning till vintertid, mörkt, kallt och lite dagsljus. Vi blir lite chockade tror jag och "sörjer"... Men som du säger. Snart kan vi frossa i eljjusstakar och adventsstjärnor. Levande ljus funkar ju hela den här mörka säsongen så fyll hemmet med det till glöggen och pepparkakorna. Bara några veckor kvar - sen börjar det bli ljusare igen :-)

      Radera
  6. Du måste vara gratängernas mästare, jag vet ingen som har så många bra gratängrecept som du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det vore ingen dålig titel att bära med den äran :-) Är man som jag bekväm av sig och gillar det mesta med ost på i ugnen så blir det ett och annat gratängrecept!

      Radera
  7. Åhå vilket krubb. Krämigt och smakrikt och... alldeles alldeles underbart.
    Det finns ju ljuspunkter i även den mörkaste november - till exempel när man får finbesök! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moffa-i-sig-mat när den är som bäst!

      Tur ändå att det finns både små och stora ljuspunkter här i livet - att resa lite söderut t.ex :-)

      Radera
  8. Denna rätt påminner mig lite om chefens fru som gjorde en tortellinirätt när vi var hemma hos dom förra julen.... hemma hos oss görs det tortellini för sällan... vet inte varför. Vi äter ju ändå annan pasta men just denna sorten blir det inte av så ofta. Jag brukar inge klaga men just hösten när ljuset och solen försvinner så påverkas jag riktigt mycket av det... och även att jag fryser konstant gör ju sitt till lite haha! ;) Kram på dig fina brud!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett tag för ett tag sen när det var ganska poppis att göra just tortellinigratäng så jag förstår om fler gjorde olika varianter.. Poppis eller inte så gör jag det gärna. Det är gott att servera olika sorters fyllda tortellini/ravioli med god hemmagjord tomatsås - allt kan bli vego utan problem.

      Vi påverkas alla olika av mörkret. Klart jag blir tröttare och det kostar på att vara positiv men det hjälper ju liksom inte att förstärka det med att bekräfta det... Men att frysa låter ju inge vidare. Du får se till att röra på dig för att hålla värmen uppe ;-)

      Kram tillbaka snygging!

      Radera
  9. Älskar din blogg, lagat massor av dina recept. Har aldrig blivit besviken!! TACK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christel vilket fint beröm!

      Radera