fredag 13 december 2013

Champinjonsoppa med stekta ost-, tomat och skinkmackor typ melted cheese...


Vad sägs om en god soppa till helgens mitt-på-dagen-mål, lunch, mellanmål eller vad du vill kalla det! Det där man stoppar i sig mellan frukost och middagen på kvällen.... För en matigare soppa har jag toppat den med knaperstekt bacon och stekt svamp. Och för ännu mer mättnad serveras ost- och skinkmackor som du antingen gör i en smörgåsgrill eller som jag, i en panna med lätt tryck ovanpå. Så att de blir lagom varma, osten smälter och brödet får fin färg.

Till fyra portioner behövs: 1 kg champinjoner, grovhackade
2 schalottenlökar, hackade
(2 klyftor vitlök, hackad)
En klick smör
1 msk vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl vatten
2-3 msk balsamicovinäger
Några droppar kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Serveringsförslag och garnering
Stekt svamp i bitar
Krispig bacon
Färsk oregano eller timjan

Fräs löken i en klick smör i en kastrull. Blanda ner den grovhackade svampen och pudra över vetemjölet. Rör om. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Blanda sedan ner grädde, vatten och balsamico (börja med 2 msk balsamico och smaka av innan du eventuellt tar lite till). Låt soppan koka upp och sedan sjuda i minst 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite soja. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen eller använd matberedare. För att få en riktigt slät soppa kan du passera den genom en sil. Garnera med timjan och servera tillbehör och mackorna - se nedan.

Stekta ost-, tomat- och skinkmackor (Ca 1 person)
Två skivor bröd (surdegsbröd, lantbröd, formfranska...)
Lite smör
Två skivor tjock cheddarost (eller annan sort med mycket smak)
Två skivor rökt skinka
Dijonsenap
Skivade tomater
Salt och svartpeppar
Flytande smör/olja

Bred varje brödskiva lätt med smör. Lägg en skiva skinka på varje. Bred på senap. Lägg en ostskiva på varje. Fördelade skivade tomater ovanpå den ena ostskivan. Salta och svartpeppra. Lägg ihop brödskivorna och tryck till. Hetta upp en stekpanna (gärna grill) och smält smör/olja. Lägg dubbelmackan i pannan och tryck till. Lägg något ovanpå som tyngd, t.ex. en gjutjärnspanna. Dra ner värmen något men det ska vara mer än medelvärme. Vänd mackan efter ca tre minuter - kolla så att ytan har fått färg. Ha i lite mer smör/olja och stek på andra sidan under tyngd. Vänta tills du ser att osten har smält. Ta bort från pannan och dela mackan i två bitar. Ät med soppan!



Fräs gärna svampen tillsammans med bacon i bitar så får du med så mycket smak som  möjligt!
Svartpeppra lätt.



Tillbehören på plats i soppan!



En gjutjärnspanna som tyngd funkar alldeles utmärkt!



Stek bröden till fin färg och tills osten har smält ordentligt. Melted cheese!



Matig soppa med topping och godaste mackan - räcker faktiskt till middag också!


Helg igen minsann. Och Lucia. Det var längesedan jag var tärna och aldrig fick vara lucia. Fast helst ville jag vara tomtenisse. Men det var bara att finna sig i vad körfröken delade ut för roller och hålla sig till det. Nuförtiden är inte lucia något speciellt för mig. Ser väl nåt luciatåg på TV:n av en slump typ. Men jag har hört flera som går på luciakonserter och det ska visst vara väldigt vackert att lyssna och titta på. Mja. Smaken är som baken.

Trevlig helg!


16 kommentarer:

  1. Balsamicovinäger i champinjonsoppan - vilken bra idé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kommit på att det passar kanon i det mesta :-)

      Radera
  2. Bokmärker, det här ska lagas, jag ska minsann bevisa för sonen att hemlagat champinjonsoppa är tusen godare än dagis pulvervariant (skam den som ger sig)!!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du rätt i! Alltså så gott och det är ju så enkelt att göra!

      Ha en fin helg du oxå!

      Radera
  3. Jag avskyr Lucia, varje år blir jag påmind om den värsta tiden i mitt liv, de tre åren på högstadiet.

    Ett år blev jag vald till Lucia. Min klassföreståndare tyckte att jag skulle vara tacksam, det var alltid den populäraste och snyggaste tjejen (alltid blondin) som blev vald till Lucia, det var mindre viktigt att kunna sjunga.

    Men det hela handlade om att jag var psykiskt och verbalt mobbad, utfryst av alla. De värsta mobbarna tyckte tydligen att det var en "kul grej" att välja mig till Lucia, jag var ju mörkblond (inte tillräckligt blond) och dessutom ful och fet.
    Klassföreståndaren visste mycket väl att jag var mobbad och de värsta gick i min egen klass. Lärarna och rektorn valde att blunda och ignorera problemet och jag planerade mitt självmord och kämpade varje dag för att hitta någon anledning till att fortsätta leva.

    Eftersom det inte var någon idé att säga sanningen så fick jag tala om för klassen att jag ändå skulle bli tvungen att ta ledigt för att min fotled skulle opereras och jag skulle inte kunna vara Lucia med gips och kryckor.
    Dessutom hade ju musikläraren ständigt hånat mig för min brist på sångröst, det visste alla, så jag sa att det var bättre att ta någon som kunde sjunga.

    Ständigt får man höra att det är löjligt att beklaga sig över såna här "smågrejer", det finns ju riktigt lidande, riktigt sjuka och fattiga som lever i fattidom, skräck och krig. Men för mig är det omöjligt att glömma att jag blev mobbad genom hela grundskolan, varje skoldag i 10 års tid. Det formade min personlighet och mitt liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ledsamt att höra hur du blev behandlad o i känsliga år sätter sånt där djupa spår. Skrämmande när inte ens de vuxna kan göra rätt... Starkt av dig att berätta. Alla behöver känna till sånt här för det pågår ju även idag. Jag hoppas att du har bra människor i ditt liv idag.

      Radera
  4. Ååhhhhh Lotta. Hos dig skulle man ju bo. Jag och Daniel kommer och bosätter oas en vecka eller två, det är lugnt va? Daniel kan diska!

    SvaraRadera
  5. Jag DÖR! Allt du lagar ser så otroligt gott ut - det vattnas i munnen på mig! Du borde öppna en restaurang i Stockholm, jag skulle vara din stamgäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, men vad roligt att höra :-) Undrar vad övriga gäster skulle tycka om en restaurang utan fisk på menyn :-) Tack!

      Radera
  6. Alltså dina matbilder! Jag äter inte mycket bröd (och det har inte med kolhydraterna att göra), men en frasig toast med massor av ost är ruggigt gott. Jag hade ett räfflat toastjärn man la på plattan och vände runt dem i som gav underbara toast, men som tyvärr inte funkar på vår induktionshäll. Jag ska testa ditt sätt att göra dem på för i det elektriska toastjärnet blir det inte samma.
    Lucia tycker jag är mysig. Jag älskar att jobba den dagen och lussa för patienterna. Ja och så glöggmyset tidigt på morgonen innan det. Självklart är jag sedan lika nördig som andra föräldrar och blir tårögd när barnen har uppvisning av alla dess slag. Oavsett hur bra eller illa de sjunger...
    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En toast utan ost är ingen toast :-) Och som du säger, gör sig icke bra i teflonbelagda smörgåsgrillar och liknande...

      Jag tror att det är en helt annan sak när man har barn som får gå luciatåg och sjunga mer eller mindre bra. Och jättetrevligt förstås att få lussa för patienter förstås. Måste kännas bra i magen.

      Stor kram tillbaks!

      Radera
  7. Soppa som gör gott i magen, comfort food på hög nivå! Och de där mackorna där osten formligen dryper ut från bilderna... slörp, som snålvattnet rinner till! Tipset på att stek dom i pannan är ju suveränt för ingen smörgåsgrill finnes i detta köket, men stegepannor har vi däremot gott om.

    Lucia firades inte i vårt hem heller, inte ens lussebullarna kom vi ihåg att äta i fredags - skamligt:) Ingen lussekonsert eller lussekik på tv blev det heller, fast det är så det brukar vara hos oss. En bra film i dvdn och popcorn gick bra det med.
    Men på fruns jobb lussades det på torsdagen och visst är det mysigt med barnen som sjunger så gott dom kan och alla föräldrar som är så stolta som det går att bli. En salig blandning av killar som var tärnor, tjejer som var bagare och så klart de som höll sig till traditionella rollerna, precis som de själva ville ha det.

    Ha nu en braig vecka,kära Lotta,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen comfort food, bland det bästa som finns :-)

      Underbart med blandningen av "roller" och att var och en får göra som man vill. Det har hänt lite där sen man själv gick i skolan och det är ju tur det :-)

      Tack detsamma - nu lackar det verkligen mot jul!

      Bästa kramarna tillbaka!

      Radera
  8. Champinjonsoppa är barndomsminnen för mig. Det åt vi ofta vintertid med ostmackor:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser! Fortfarande är ostmackor till soppan det bästa :-)

      Radera