torsdag 6 mars 2014

Lövbiff fylld med svamp- och parmesanröra, gräddsky och potatisklyftor


Inga ursäkter var det för glest med inlägg. Men du vet ju att det alltid kommer något, så småningom :-)

Lövbiff är inte så dumt, faktiskt. Speciellt inte när man fyller köttet och får servera med sås och potatis. Googla på fylld lövbiff och du hittar hur många varianter som helst. Jag ville fylla med svamp och gjorde den här varianten där crème fraiche binder ihop en röra med svamp, lök, parmesan och persilja. Lagom pilligt jobb att fylla köttet, och sen går tillagningen väldigt fort. Tänk på att tajma med potatisklyftorna och tiden de behöver i ugnen.

Gott. Enkelt. Testa själv - med eller utan vitlök!

Servering: Potatisklyftor, pommes frites och tomat eller en sallad

4 portioner
4 lövbiffar
Ca 200 g svamp, hackad (bara champinjoner eller olika sorters svamp)
1 gul lök, hackad
(1-2 vitlöksklyftor, finhackade)
1/2 dl finriven parmesan eller likvärdig ost, t ex padano
Smör
Salt och svartpeppar
1 + 1 dl crème fraiche
1 kruka persilja, hackad
Dijonsenap
2 1/2 dl mellangrädde
Soja
Vitpeppar
Tandpetare

Fräs svamp, lök (och vitlök) i smör tills vätskan har kokat bort. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Låt det svalna och blanda sedan med 1 dl crème fraiche, parmesan och hackad persilja. Banka ut lövbiffarna lite grand med handloven. Bred ett lager dijonsenap på lövbiffarna och fördela fyllningen på ena halvan av varje lövbiff. Vik över andra halvan och fäst ihop med tandpetare. Hetta upp en stekpanna och stek de fyllda lövbiffarna i smör, ca 2 minuter per sida tills de får fin färg. Salta och svartpeppra. Lyft köttet ur pannan. Häll i grädde och 1 dl crème fraiche. Rör om och låt puttra upp. Smaksätt med soja och vitpeppar efter smak. Lägg köttet i såsen och låt puttra någon minut. Servera med potatisklyftor och tomater, eller en sallad.


Banka ut köttet lite grand, bred på senap och lägg sedan på fyllningen.

Fäst ihop med tandpetare så att inte fyllningen rymmer ur "börsarna", som fylld lövbiff kallas ibland.

Stek på ganska hög värme, köttet ska få fin färg! Glöm inte att salta och svartpeppra.


Eftersom köttet steks snabbt och har en härlig fyllning, så blir det inte torrt och tråkigt. Såsen gör ju sitt till också förstås :-)


Avslutar med ett kinesiskt ordspråk som i all sin enkelhet är värt att tänka på.

"När man har haft bråttom länge måste man stanna upp och vänta in sin själ."

17 kommentarer:

  1. Lövbiff är fint, mest för att det passar både till snabbmat och långkok. Det här rackarna ser det ut som att du lyckats bra med, läckert! Men det vore ju märkligt annars. Jag menar, lövbiff till middag och du som kock - det kan ju bara bli bra! :)

    Det där ordspråket tror jag att jag kommer behöva ha i baktanken nu under våren... Tjohej vad det är mycket nu...

    Kram! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktiskt riktigt bra att kunna variera med, fast jag föredrar långkok, gärna rullader som man sen kan göra fantastisk sås till!

      Bra att ha lite kloka ord i bakhuvudet när det går fort - lycka till med allt!

      Kram!

      Radera
  2. Blir jämt så imponerad hur du får såna "vanliga" råvaror att bli något extraordinärt! Du är grym.
    Tid och väntan är ibland det man behöver, även om det kan vara svårt.

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch... (rodnar lätt). Tid och väntan kräver tålamod och det har man ju lite olika mycket av i perioder... Ja, du vet. Svårt är det.

      KRAM!

      Radera
  3. Lövbiff var inte igår för min del men ojoj, så gott det ser ut! Håller med Kim, du är otroligt duktig på att snitsa till det!

    Ha en finfin helg! Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Hanna :-) Har sett att du fick en riktigt bra helg!

      Kram!

      Radera
  4. Woow! Den här lövbiffen låter ju helt grym!

    SvaraRadera
  5. Jag älskar fylld lövbiff, men lyckas alltid själv ta död på köttet och bara få en seg sula. När det blir bra är det ju så grymt gott!
    Ett mycket bra ordspråk. Det är så lätt att bara jäkta runt och inte tänka på sig själv. Jag har blivit bättre på det och struntar därför i en massa som jag kände mig tvungen att hinna förrut. Som tex att blogga varje dag, tills jag började fundera på för vem skull jag gjorde det.
    Ha det gott vännen. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just sula-konsistensen som avskräcker mig från att använda lövbiff, annat än till långkok som rullader. Men det här var inte svårt att få till, utan sula-effekten!

      Ja, man måste nog se till sig själv först och inte finnas till för alla andra för mycket. Det är lätt att dras med i allt möjligt... Tur vi har blivit så kloka men inga tråkmånsar för det :-)

      Detsamma - kram till dig!

      Radera
  6. Sant som Amen i kyrkan är det ordspråket, stannar man inte upp så kan man lugnt räkna med att bli stoppad till slut! Stå still så länge du vill, huvudsaken att du mår och känner dej bra!

    Biffarna får oss att tänka på Loketbörsarna som Håkan gjorde förut men som helt fallit i glömska av någon anledning. Japp, det var på den gamla goda tiden när Bingolotto innehöll Loket, så du kan ju säkert lista ut hur länge sedan det var... Att använda dijonsenap i fyllningen är för jäkla gott och du kan verkligen få fyllda kydabidar att se fantastiskt frestande ut!

    Stora kramar till dej Lotta,
    och ta det lugnt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, ska försöka komma ihåg det själv bara :-)

      Ha ha, menar ni att det finns en maträtt som går under namnet Loketbörsar :-) Dijon och lövbiff passar riktigt bra ihop. När jag läser "kydabidar" så hör jag er säga det på er härliga dialekt och smilbanden åker uppåt :-)

      Kramar till er!

      Radera
    2. Japp, Loketbörsarna var en megahit på GeMa i Köpingebro på den tiden det begav sej:)
      Hugs!

      Radera
  7. Hur gott ser inte det här ut då?! Jag rekommenderar resa till Tobago eller annan västindisk ö, där hinner själen garanterat ifatt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis lika gott som det är! Utan att ha varit i Västindien (eller räknas Dominikanska republiken dit kanske?) men i alla fall inte på Tobabo, så är jag helt övertygad om att det är en bra plats för själen :-) Kram!

      Radera
  8. Men åh vad gott! Måste lagas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott och bra sätt att variera lövbiffen på!

      Radera