måndag 24 februari 2014

Stekta och fyllda kycklingbröst med fräsch svamp- och grönsakssky och knaprigt rostad potatis


En klassisk fyllning till kyckling har vi här men oj så saftigt och gott det blir att steka färdigt i ugnen och regelbundet ösa köttet. Och med en supergod sky eller vad jag ska kalla det, med svamp och grönsaker så känns fyllningen med skinka, ost och basilika lite "nyare". Mannen som älskar kyckling i alla former gav just den här varianten höga betyg. Om det beror på att det var han tog hand om kycklingen, fyllde den och lagade till den, det kan jag inte svara på :-) Jag tog hand om tillbehören. Men jag instämmer. Det här gör vi fler gånger för det blev verkligen kanongott!

Till servering: Rostad potatis, tagliatelle eller ris - och rostat bröd att suga upp allt det goda med...

4 portioner
4 kycklingbröst, helst med skinn
4 skivor prosciutto
Parmesanost, skivad - ca två skivor per kycklingbit (använd osthyveln)
1 kruka färsk basilika (spara tio blad till grönsaksskyn)
Smör/rapsolja
Salt och svartpeppar
Tandpetare

Svamp- och grönsakssky
1 gul lök, finhackad
8 körsbärstomater
1 liten röd paprika, i mindre bitar
1 liten gul paprika, i mindre bitar
Ca 100 g champinjoner i grova skivor
1 msk tomatpuré
10 basilikablad, strimlade
1/2 citron, skalet och saften
Ca 2 msk vitt (matlagnings)vin
Ev en skvätt vatten
Olivolja
Salt och svartpeppar

Förbered kycklingen först, fram till det att den ska stekas klar i ugnen, ca 15-20 minuter. Gör sedan grönsaksskyn och ställ in kycklingen i ugnen när den ska sjuda i ca 15 minuter så blir tajmingen bra. Eller så gör du klart grönsakerna helt och hållet och ställer åt sidan att värma på när kycklingen är klar, om det blir för mycket att hålla reda och hinna med...

Skölj och torka av kycklingfiléerna. Skär ett snitt längs kycklingbrösten på längden. Salta och peppra kycklingen på in- och utsida. Fyll snitten med skinka, parmesan och basilikablad. Stäng till med tandpetare. Stek kycklingen runt om tills den har fått fin färg. Lägg över i ugnssäker form. Stek klara i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills de är genomstekta. Ös kycklingen regelbundet. 

Skålla tomaterna blixtsnabbt (de blir mjuka fort då de är så små). Ta bort skalen och halvera tomaterna. Hetta upp olivolja i en traktörpanna eller gryta. Fräs svampbitarna på ganska hög värme till fin färg. Ställ åt sidan. Fräs sedan löken en minut och blanda ner paprika, tomat och champinjoner. Fräs ett par tre minuter. Blanda i resten av ingredienserna till skyn (utom vatten, salt och svartpeppar). Låt sjuda ihop under omrörning i ca 15 minuter. Späd ev med lite vatten om skyn blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar och ställ åt sidan.

Skiva kycklingen och servera med grönsaksskyn och rostad potatis. Potatisen skivar jag och lägger på smord ugnsplåt. Jag blandar den med lite smör/rapsolja och salt. Sedan rostar jag den knaprig i ugnen på 225 grader, det tar ca 20-25 minuter. 


Förbered alltid allt som ska användas i förväg.
Så mycket smidigare och stressfriare att laga mat då!

Smak av citron i grönsaksskyn och basilika i kycklingen!

Kycklingen är fylld med skinkan, osten och basilikan. Stäng ihop öppningen med tandpetare!

Grönsaksskyn blir så himla god med alla matiga bitar av goda grönsaker och svamp!

Med skinn på kycklingen får du mer smak. Stek till fin färg innan du steker klart i ugnen.

Skiva gärna kycklingen vid servering och lägg ovanpå grönsaksskyn. 


Den rostade och lite knapriga potatisen passar fint till kycklingen och grönsakerna.
En riktigt lyckad rätt som kommer att lagas fler gånger!


Det är svårt att inte nämna vädret. För nu är det så ljummet ute och ljuset är annorlunda. Man kan ju inte annat än bli positivt påverkad! Torrt och fint på vägarna också men på vägen till landet i fredags var det en annan historia. Riktigt läskigt att sladda i modden efter en omgång blötsnö som vällde ner från himlen under ett dygn! Fick skotta (eller snarare fösa) bort snöslask på trädäcket men redan några timmar senare på fredagskvällen hade det mesta regnat bort och på lördagen med all blåst så var all snö(slask) ett minne blott. Inte mig emot!

Under Melodifestivalen avnjöts bland annat caprese på höjden med rödlök och balsamico, och gorgonzolapäron med hasselnötter. Halverade päron tillagas i ugnen med en rejäl skiva ost ovanpå och hackade nötter, på 200 grader i cirka fem minuter. Himmel så gott! Funkar faktiskt både som en liten förrätt och efterrätt om man skulle vilja det!



14 kommentarer:

  1. Fyllda bitar, det är grejer det! Och den där grönsaksskyn, det låter som ljuv musik i våra öron, din beskrivning får två Mårtenssonare att dregla lite grann... slörp:)

    Nej, vädret är verkligen svårt att inte knysta om, helt fantastiskt ljuvligt underbart makalöst och alla andra trevliga adjektiv du kan fylla på med.
    Mer ljus till folket,
    kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastisk smak på tillbehöret med grönsakerna och svampen - perfekt till pippin! Det var så roligt att se på nyheterna igår, det är verkligen en NYHET i Sverige att det är varmt och skönt och att solen skiner. Idel leenden i rutan när de intervjuade folk om vädret :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Fylld kyckling gör jag typ aldrig, är så lat, men det här ser ju ut att vara ett förträffligt sätt att få i sig de annars lite torra filébitarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så meckigt är det inte och lat är du inte! Att snabbsteka i panna och sedan färdigt i ugn, eller tillaga i ugn hela tiden med någon god sås eller röra ovanpå = bästa sättet att tillaga kycklingfiléer!

      Radera
  3. Men jag veet, vädret är helt GRYMT! Hurra!

    Nu äter ju inte jag kyckling, men de där knapriga potatisarna i bakgrunden ser fantastiska ut! Mmmm.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hurra hurra hurra hurra (även om det blivit lite kallare igen...)!

      Jag föredrar potatisen framför kycklingen jag också, men det säger mer om kycklingen - hur god den är - för jag fullkomligen ÄLSKAR potatis i alla former :-)

      Kram!

      Radera
  4. Ha ha jag fastnade också med blicken på potatisen. Och sen kunde jag inte sluta stirra. Herre... Men jag fick titta lite på pippin också, och ja - den får också följa med ner i magen!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som försökte gömma den i bakgrunden :-) Fast potatisen ska verkligen inte komma i skymundan. Ett under att den överlever alla dieter...

      Kram!

      Radera
  5. Stämmer in i kören om potatisarna i bakgrunden. Håhå vad gott det är med tunt tunt skivad, stekt potatis!

    Och vädret... Ja, herregud. Jag lan inte fatta det. Värmen som var i helgen kan de ta ifrån oss men de kan inte ta vårt ljus! Ljust när jag går från jobbet, tjoho!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland det bästa som finns!

      Exakt, bara vi får ljuset så kan värmen vänta lite till. Ljust när man går till och från jobbet. Helt otroligt!

      Radera
  6. Vilka underbara färger det är på bilderna! Vet du att jag har gjort något liknande fast fyllt quornfiléer istället... Jamie hade något recept med mozarella, basilika, soltorkade tomater etc...
    Hurra för ljuset! :)
    Hoppas att allt är bra på din front annars, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Perfekt att man kan fylla quornfiléer på liknande sätt. Jag har inte provat det dock...

      Ljuset är så välkommet - snart blir det vår på riktigt!

      Kram till dig!

      Radera
  7. Gud så gott det ser ut! Jag älskar att fylla filéer med en massa godsaker. Kan tänka mig att det blev extra gott med den fräscha svamp- och grönsaksröran till.
    Capresetornen och de där päronen hade jag inte heller tackat nej till!
    Idag kom snön som först till oss. Som barnnen har längtat, men tyvärr verkar den inte vilja stanna kvar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland det bästa man kan göra med kyckling. Fylla! Svampen och grönsakerna till blev så lyckade, ett tillbehör jag kan tänka mig till annat också. Färsbiffar till exempel :-)

      Vi fick också lite snö men den var borta på ett kick. Jag gråter inte för det men det är allt lite synd om alla barn som gärna hade haft lite att leka i/med...

      Radera