torsdag 22 maj 2014

Tabasco- och whiskymarinerad fläskfilé till grillen eller pannan - med bakad potatis och gott smör


Fläskfilé är tacksamt kött att marinera och att lägga på grillen (eller i stekpannan). Här är fläskfilén marinerade i rökig tabasco chipotle och whisky! Med bakad potatis och ett kryddsmör med majs, chili och feferoni till köttet blev det lite cowboy feeling över det hela. 

Gör kryddsmöret allra först så att det får ligga i frysen en stund. Gör sedan marinaden till köttet och låt det marinera i en påse i rumstemperatur tills potatisen är färdigbakad i ugnen, med rejäla bakpotatisar tar det ca 1 timme i 225 grader. När potatisen är klar är det bara att grilla köttet eller steka det, direkt från marinaden bara några minuter. Så se till att fixa salladen och duka bordet medan potatisen bakas och köttet marineras. Om du inte vill ha kryddsmöret till potatisen så vet ju alla att en rejäl klick smör och lite salt räcker alldeles utmärkt!

Marinerad fläskfilé till fyra personer
600 g fläskfilé
3 msk tabasco chipotle
1 msk whisky (gärna rökig bourbon men det fanns inte hemma så det blev den kända ripan istället)
Salt och svartpeppar

Ansa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor (eller tjockare om du föredrar det). Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Låt ligga i rumstemperatur tills potatisen är klar. Ta fram och grilla köttet eller stek i panna på hög värme med lite smör utan att torka bort marinaden, ett par minuter på varje sida. Salta och svartpeppra. Marinaden kan hällas över köttet vid servering men tänk på att det är rejält starkt. Jag serverade utan marinaden...

Bakad potatis
4 bakpotatisar

Skölj och torka av potatisarna. Picka hål i skalet. Baka i ugnen på 225 grader i ca en timme. Ställ dem direkt på gallret. Skalet ska skrynkla ihop och bli tjockt. Känn med sticka när potatisen är färdig. Varmhåll eventuellt i lite folie för att tajma stekningen av köttet, men tänk på att potatisen då fortsätter tillagas av eftervärmen.


Tabasco chipotle är tjock, trögflytande och riktigt mörk och mustig i färgen!
Smaken kommer från rökt chili.

Köttet marineras bäst i en plastpåse. Det blir lätt att vända på med
jämna mellanrum och knöla in marinaden ordentlig i köttet.

Glöm inte att picka skalet på potatisen innan den baks så spricker det inte.

Mangold är gott i sallad!

En ganska basic sallad med mangold, tomater, röd lök, gurka och maj.
Kör med eller utan dressing.

Nygrillad marinerad fläskfilé. Doftar gott!

Bakad potatis passar bra till grillat och stekt kött!

Recept på smöret hittar du här >



18 kommentarer:

  1. Svar
    1. Och inte jobbigt alls att fixa till heller!

      Radera
  2. kajomida23 maj, 2014

    Vad sugen jag blir!

    SvaraRadera
  3. Nu snackar vi en riktigt härlig grillmiddag. Jag gillar bakad potatis som tillbehör till grillad kött. Gör man sedan som du så har man ett gott smör till både potatisen och köttet.
    Ha en riktigt skön helg vännen. Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bakad potatis är nog det ultimata tillbehöret till grillat kött. Med smör då förstås :-) Hoppas du hade en fin sommarhelg!

      Kram - hoppas vi ses i sommar!

      Radera
  4. Vad mycket gott Lotta! Jag dreglar...

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Howdy! Vilken snygg måttsats! Var har du köpt den?
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den härlig! I porslin minsann! Hittade i nån webbutik för ett par år sedan. Liknande finns här: http://www.mikadesign.se/laga/redskap/mattsats_porslin.html

      Kram!

      Radera
  6. Absolut det bästa man kan göra med en fläskfilé är att grilla, det har du så rätt i. Eller slänga den i en gryta, där gör den sej också väldigt bra.
    Och måttsatsen, vi kan bara hålla med Kim, så snygg!

    Kramarna på dej Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det - gärna marinerad innan och mer än gärna i en kryddig gryta. Fläskkötet behöver ju lite hjälp på traven... Det är en viss känsla med måttsats i porslin faktiskt. Jag gillar den!

      Kramar till er!

      Radera
  7. Vilka färger! Jag kan nästan känna doften ända hit.
    -Jag är fotointresserad och undrar vad du har för kamera för att få så otroligt fina bilder? Titta på mangolden tex den bara lyser i sin skönhet.
    Med vänlig hälsning / Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina! Vad glad jag blir att du gillar det du ser! När det gäller "fotokonsten" så ställer jag mig väldigt ödmjuk då jag är långt ifrån kunnig. Jag tror mycket handlar om att på nåt sätt se schyssta vinklar och vilja lyfta fram allt det vackra som finns i mat. Inget som jag har gått nån kurs i men det är klart att en bra kamera med bra objektiv hjälper till. För att inte tala om dagsljus som är den bästa ingrediensen så länge det inte är direkt skarpt solsken - vilket jag har lärt mig genom att prova mig fram.

      Jag har vad som kallas en nybörjarkamera. En Canon EOS 600D. Alla automatiska inställningar man kan göra är gjorda så att det bara är att "trycka av". Så vill jag ha det. När det inte finns härligt dagsljus använder jag en trådlös blixt. När bilderna ser för trista ut finns det enkla och billiga hjälpmedel för bildbearbetning om man vill skärpa till det.

      Jag gillar närbilder så det objektiv jag använder allra mest är tungt att hålla i men bra för det jag vill försöka uppnå, Canon Macro Lens EF 100 mm.

      Vet inte om det blir till hjälp men lycka till med fotograferingen!

      Radera
    2. Jag har också en Canon som snart börjar bli dags att uppdatera.
      Jag har försökt att förbättra vissa bilder i fotoprogram men oftast är det inte så lätt eftersom bilderna tappar sin naturlighet.

      Nu till maten:
      I går provade jag menyn. I kryddsmöret hade jag persilja och gräslök från egen köksträdgård samt pressad vitlök, svartpeppar och salt.
      Det var otroligt gott i kombination med den ugnsbakade potatisen. Det gjorde dunder succé, det kommer jag göra många flera gånger, grillsäsongen har ju precis börjat.!
      Jag hade en sås också, men det tyckte min man var onödigt, han sa att kryddsmöret räckte gott för att göra måltiden saftig.

      Radera
    3. Jag är nog benägen att hålla med din man där, att när man har ett smör som smälter så där härligt så behövs faktiskt ingen sås. Ditt kryddsmör låter jättegott!

      Lycka till med uppdateringen av kameran!

      Radera
  8. Hej och HÅ, vad mycket gott, har du sparat något till mig..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry Love... Det gick liksom åt :-)

      Dags för foodie dejt snart!

      Radera