måndag 7 juli 2014

Risotto med krispig blomkål och bacon


Så här på sommaren tycker jag att blomkålen är om möjligt ännu godare. Risotto tycker jag är lika gott året om så varför inte blanda ner blomkål i en risotto? Exakt, finns ingen anledning alls att inte göra det. Speciellt inte som det blir ännu godare med lite bacon också. Och mycket smör och ost :-) Variera med att använda broccoli i stället för blomkål. Det här blir en hel liten rätt som jag brukar säga. En sleva-i-sig-rätt med massor av smak att njuta av och bli skönt mätt på. Varsågod!

4 portioner
1 litet blomkålshuvud i buketter
Smör/flytande smör & olja
Salt och svartpeppar

280 g bacon

4 dl ris (arborio eller carnaroli)
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
2 dl vitt (matlagnings)vin
1,5 liter grönsaks- eller hönsbuljong
Olivolja och en klick smör
2 1/2 dl riven parmesan/padano
Färskmalen svartpeppar
Ev salt
1 kruka persilja, hackad

Fräs blomkålsbuketterna i smör eller annat fett och krydda med salt och svartpeppar. Blomkålen ska inte bli mjuk utan behålla sin krispighet och lite tuggmotstånd. Ställ åt sidan tills risotton är klar och blomkålen ska blandas ner.

Strimla bacon och fräs knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och ställ åt sidan tills det ska blandas med risotton.

Koka upp buljongen och håll den varm. Värm oljan i en traktörpanna. Fräs löken försiktigt tills den mjuknar, utan att ta färg. Om den blir bränd smakar den beskt. Häll i riset och "rosta" det med löken och oljan. Rör om regelbundet tills riset är lite torrare, det tar några minuter. Häll sedan över vinet och låt det dunsta bort helt.

Fyll på med några dl buljong, så att första omgången täcker riset ordentligt med ett par centimeter upp. Småkoka och skaka pannan regelbundet - rör inte. När den första omgången buljong har kokat in, fyll på vartefter med någon dl i taget och låt den koka in mellan varven. Det tar ungefär 20 minuter (beroende på vilken konsistens du vill ha på riset) innan det är klart. Smaka på riset så att det är färdigt i din smak. Se till att buljongen nästan har kokat in helt innan du tar risotton från värmen. Risotton ska dock fortfarande vara ganska lös. Blanda risotton med blomkålsbuketter, bacon och persilja. Blanda sist försiktigt i en skvätt olivolja och en klick smör. Rör sedan i osten tills den har smält och smaka av med svartpeppar och eventuellt salt (brukar aldrig behövas). Garnera eventuellt med lite persilja.


Blomkålsbuketterna behöver bara fräsas en kort stund för att mjukas upp lite grand.
Fräs på ganska hög värme för att få lite färg och en "rostad" smak.

Det där med en klick smör i risotton alldeles på slutet är ju en smaksak.
En GOD sak!

Några extra flak av parmesan alldeles innan man hugger in gör inte smaksaken sämre...

Mer risotto lär det bli i sommar - ska testa med andra grönsaker också!

Hoppas du har möjlighet att njuta av sol och värme nu när den äntligen har kommit!


10 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut! Och klart det ska ner en klick smör och mängder med parmesan på slut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, smör och parmesan och gärna en extra skvätt olivolja också :-)

      Kram!

      Radera
  2. Underbara bilder, som vanligt. Svårt att bli hungrig såhär i värmen, men du lyckas :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch. Tack :-) Ja nu är vill det till att bli riktigt hungrig för att man ska få i sig mat. Gärna kall mat som sallad.

      Radera
  3. Risotto är så gott, ju krämigare desto godare, och smöret gör det verkligen inte sämre alls! Blomkålsotto har vi testat, men att ha i blomkål i risotton har inte testats. Men din beskrivning gör säkert det hela rättvisa så vi vet att det faller våra lökar i smaken:)

    Varmt, oh yes! Härligt och ledigt, oh yes oh yes:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar riset så jag tror jag föredrar blomkål i vanlig risotto än varianten där riven blomkål får agera riskorn. Men det är ju ett bra alternativ om man vill dra ner på kolhydrater!

      Bara att gratulera till att ni har ledigt nu när sommaren är så härlig!

      Kramar!

      Radera
  4. det verkar underbart, jag älskar risotto!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Supergott! Jag skulle nog kunna leva på risotto - så gott är det! Och lätt att variera i smak och efter säsong.

      Radera
  5. Wow, grymma bilder! Istället för ris använder vi ofta risoni-pasta när vi gör risotto-liknande rätter, funkar väldigt bra det med. Kramen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack! Just ja, jag skulle ju också prova med risoni - tänk att man aldrig hinner prova allt man vill... Kram!

      Radera