onsdag 20 augusti 2014

Rustik minestronesoppa med bönor och risoni (med mera...)


Jag har varit lite kinkig med soppor som inte är mixade till så gott som total släthet. Fram till nu. Det blev en riktigt rustik minestronesoppa häromdagen med nästan bara stora bitar av grönsaker och annat gott som blev väldigt lyckad. Att riva parmesan över soppan när den nyss skopats upp i skålen och ångar av värmen så att osten smälter, det är inte så dumt det heller. Lägg till det ett par nyrostade mackor med smör som smälter. Oj, oj...

Jag är inte vegetarian men jag har inget stort behov av att äta så mycket kött. I den här soppan får jag i mig av protein genom sojabönorna och ost. Det är tydligen ganska svårt att äta för lite protein om man äter av andra källor som innehåller det, t.ex. ost- och mjölkprodukter, bönor och så'nt där. Men om du absolut vill ha något köttigt i den här soppan så skulle jag rösta på att steka korvslantar av någon smakrik variant, t.ex. chorizo och blanda ner i soppan. Och så kan man ju lägga köttigt pålägg på mackorna till soppan!

Ha andra bönor i soppan om du föredrar det eller ha flera sorter. Bondbönor och borlotti passar bra! Gör med eller utan vitlök.

Tillbehör: Bröd och smör, (svamppiroger) eller något annat som gör måltiden mer mättande

Ca 4 portioner
(2 vitlöksklyftor, tunt skivade)
1 gul lök, hackad
2 stjälkar selleri, tunt skivade
2 morötter, skalade och tunt slantade
Ca 6 msk olivolja
1 1/2 l grönsaksbuljong
1 1/2 dl risoni
6 tomater, i bitar
1 squash, i tunna skivor/bitar
250 g (frysta) sojabönor
1 rejäl näve färsk röd mangold (eller babyspenat)
Salt och svartpeppar
2 dl parmesanost, finriven (Padano går bra)
Eventuellt hackad färsk oregano
Olivolja

Fräs (vitlök), gul lök, selleri och morötter i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull/gryta tills det mjuknat. Häll i buljongen och låt koka försiktigt i ca tio minuter. Blanda sedan ner tomat, squash och risoni. Låt småkoka ca åtta minuter till. Blanda ner bönorna, koka ca två minuter till och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Blanda till sist ner mangoldbladen. Servera soppan med riven parmesan, garnera eventuellt med oregano och ringla över lite olivolja.


Milda morötter passar bra ihop med sellerismaken. Och lök passar ju till det mesta!

Skär inte tomaterna i för små bitar, då kokar de sönder. För lagom stora bitar på squashen,
dela den först på mitten på längsen, dela sedan varje längsbit en gång till på längsen så att du
har fyra avlånga delar av squashen. Lägg dem sedan två och två intill varandra åt gången och
skiva ganska tunt. Om squashen är tjock kan du dela varje längshalva i tre delar innan du skivar,
så att du har sex avlånga bitar. Hm. Hoppas den förklaringen går fram :-)

Mangold är vackert och kan användas lika gärna, som, eller hellre än, spenat. 

Vem kan motstå en sån härlig soppa! Inte den sortens soppa man mixar sönder!

Strö parmesan över soppan medan den är rykande varm så att den smälter lite och servera med rostat bröd och smör som också får smälta. Eller bröd med något annat pålägg.

Har du någon kräftskiva på gång då? Här finns det en i sikte mot slutet av månaden. Jag har lärt mig att verkligen gilla räkor i år. Nu ser jag fram emot att se om jag kan lära mig att uppskatta kräftor lika mycket. Fast jag ska se till att gardera mig genom att göra ett gäng goda tillbehör - för säkerhets skull :-) Dessutom tycker jag att det är himla roligt också att göra tillbehör till just kräftskiva. Och gott blir det. Speciellt som det ofta är västerbottensost inblandat! Vad sägs om ett tips på snapsvisa till kräftskivan? En finsk variant: NU! (Sjunges kort och kraftfullt med uttalet NO.) Skål!

Avslutar med ett recept på små ostpajer med sparris -  perfekt till kräftskivan - som du hittar här >




8 kommentarer:

  1. Men så gott det ser ut! Brukar komma in i sopperiod på hösten, får väl se om det blir så i höst också.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppa hör verkligen hösten till, det lär bli fler! Ska kika in hos dig och se vad du hittar på :-)

      Kram!

      Radera
  2. Jag gillar släta soppor, men då vill jag toppa med lite godsaker och då blir de inte helt släta. Helst äter jag dem så här som en blandning av soppa och gryta. Och gärna med massor av gott i. Soppa är väldigt lätt att göra vegetariskt. Och när det gäller protein så får man bara ta mer av den proteinrika råvaran om man äter vegetariskt eftersom dessa råvaror procentuellt innehåller mindre protein.
    Vi brukar köra på en liiite längre finsk snappsvisa, "Nu, satan" :-D Såg dig på FB i fin kräftutstyrsel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Släta soppor föredrar jag också, gärna med topping - men den här gillade jag faktiskt också. Ha ha, ska notera den finska versionen till stundande kräftskiva. Jag kommer briljera :-) Kräftutstyrseln gjorde jag alldeles själv - det du!

      Radera
  3. Åh soppan ser helt ljuvlig ut! Du är verkligen en helt grym matfotograf också. Jag är vegetarian sedan ca 20 år tillbaka och vanligtvis följer jag bara vegomat-bloggar men jag har fått tycke för din blogg ändå. Förmodligen för att alla dina recept känns så fräscha och att du använder mycket grönsaker. Gillar också att du ofta skriver att man kan byta ut exempelvis köttfärs mot sojafärs osv. Din blogg är fantastisk! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för en så fin kommentar - nu blev den här dagen så mycket bättre :-) Det funkar verkligen precis som jag tänkt mig om det är så att även vegetarianer kan hitta mat de gillar här. Jag är nästan en själv så det blir mycket grönsaker. Stort tack igen :-)

      Radera
  4. Ser supergott ut! Men...1 1/2 dl grönsaksbuljong låter väldigt lite...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt! Både i att soppan är god och att det naturligtvis ska vara mer buljong. Har tagit bort d:et så att det blir liter :-) Tack för uppmärksamheten!

      Radera