måndag 1 september 2014

Ostscones med vallmo - snabbt fixat till frullen eller till en soppa


Världen är inte ur led, nej då. Jag har bakat. Igen. Ja. Men jag vet inte riktigt om enkla scones (hur goda de än blir) kvalar in som bakning :-) Och totalt tre bakaktiviteter på hela sommaren är ju inte så chockerande, inte ens när det gäller mig.

Scones är så enkelt att göra att till och med jag klarar av det. Och om jag då hittar ett recept med ost, ja, då är det svårt att stå emot. De här små godingarna går faktiskt fort att göra. Så fort att du kan göra dem till helgfrukosten om du inte är sådär galet hungrig att du måste äta inom tio minuter från det du har vaknat :-)

Scones är ett bakverk som gör sig bäst att äta i princip nybakat.  Jag skulle inte spara och frysa in. Anar att det skulle bli väldigt torrt och trist då. Men självklart behöver de svalna lite och få stå till sig en stund innan du hugger in. Att bre smör på som smälter av den ljumna ytan är magiskt. Ännu mer magiskt blir det med en ostskiva på (eller två). Räddade faktiskt brorsan i somras från blodsockerfall när han fick några av dessa som mellanmål. Han preppade dem med, just det, smör och ost. En hel liten måltid!

Om inte till frukost så är dessa scones underbara att servera till soppa.

12 st scones
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl västerbottensost, riven (eller annan vällagrad ost)
1 uppvispat ägg till pensling
Svarta vallmofrön

Peta ihop mjöl, salt och bakpulver med smöret. Blanda i mjölk, grädde och ost. Använd gärna händerna för mer känsla. Knåda ihop tills det blir en deg (vägrar skriva "smidig" för det vet jag fortfarande inte vad det är). Dela degen i två bitar och tryck ut till två plattor, på skärbräde eller bänkskivan. Ta ut sex rundlar med kakmått eller glas som matchar diametern för just sex rundlar per bit. Lyft över rundlarna till plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

Ställ in plåten på 225 grader och grädda dina scones i 10-15 minuter, tills de har fått fin färg. Kolla gärna så att de är färdiggräddade innan du anser dig färdig. Det ska inte bli det där lite kompakta stråket i botten som visar på att det inte är färdiggräddat. Kolla och ställ in lite till i så fall. 


Degen i två delar. Trycka ut rundlar. Pensla med uppvispat ägg och så på med vallmofrön. 

De små bröden reser sig så fint efter en stund i ugnen och bara tigger om att bli uppätna.

Dessa scones är goda som de är, med ostsmaken. Men. Att dela på dem och bre på
en klick smör som sagt. Och en ostskiva eller två. Tja. Det blir inte sämre av det :-) 

Undrar varför jag nästan alltid kommer att tänka på vädret när jag ska runda av och avsluta mina inlägg. Det måste vara något inbyggt sedan urminnes tider att man reflekterar så mycket över vädret. I alla fall blev jag glad när väderprognosen lovar mer sol och mer värme igen. Kanske blir det en härlig brittsommar! Den ser jag i så fall fram emot, speciellt när man får vara på landet. Det är några veckor kvar innan kommunen stryper vattentillförseln och det blir till att släpa på dunkar igen. Men det funkar det också. Baka lite scones nu!


12 kommentarer:

  1. Scones är ju fantastiskt gott och perfekt lättbakat. Blir mest till frukost och knappt tänkt på att det funkar fint till soppa. Tackar för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag ska bli flitigare på att göra scones till frukost. Åtminstone på helgerna :-)

      Radera
  2. Åh så läckert! En sådan här frukost önskar jag vakna till i morgon :-D

    SvaraRadera
  3. Oerhört smidigt och enkelt att baka när det ska gå undan och undan är ett måste när det gäller bakning i vårt kök, det där med jäsning och annat pillemojs gör bara att vi tappar baklusten. Bilderna är verkligen oerhört inbjudande, så vackra och inspirerande!

    Vädret är underbart och vi hoppas verkligen att det håller under helgen eftersom både svampplockning och marknadsbesök står på agendan!

    Ha en fin helg kära du,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä fy för jäsning och knådning :-) Tack för komplimangen om bilderna! Hoppas helgen blev lyckosam med mycket svamp i korgen!

      Kramar!

      Radera
  4. Jag dör! De här ska jag baka så fort jag är i Sverige igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör dem gärna igen. Och igen. Och igen :-)

      Radera
  5. Scones var evigheter sedan jag bakade. Har en favorit med äppelbitar i, men även den var ett tag sedan vi åt. Fast mina scones brukar inte bli så här snygga!
    Det är inte så konstigt att tankarna far mot vädret hela tiden. Vädret styr så mycket, inte bara vad vi hittar på att göra även till stor del vad som hamnar på middagsbordet. inte sant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Man kan slänga ner nyttiga saker som äpple i scones också :-) Visst är det så att vädret verkligen spelar in på så mycket. Det är därför det är rätt häftigt att bo här i Norden. Det blir liksom variation bara genom vädret och årstiderna :-)

      Radera
  6. Ja, tack, du tar med scones så fixar jag romdrinkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så gör vi romscones också :-)

      Radera