söndag 12 oktober 2014

Pastalåda i gryta med tomat, svamp och bacon


Pastalåda eller pastagratäng. Som du bakar i en vanlig ugnsform eller som jag gjorde här, i en gjutjärnsgryta för att få lite mer höjd på lådan/gratängen. Istället för klassisk äggstanning att binda ihop allt med (mjölk och ägg) så använder jag ricotta och crème fraiche med äggen. Det blir krämigt, matigt och gott!

Skulle du råka ha spagettirester i kylen är det perfekt till en pastagratäng som den här. Eller så kokar du pasta och låter den svalna medan du förbereder det andra. Till fyllning använder jag bacon, champinjoner. lök, tomat och mangold (babyspenat går lika bra som mangold). Efter en halvtimme i ugnen är allt klart och färdigt att njutas i tårtbitar. Gott och dessutom perfekt i både matlåda eller att värma på till middag en annan dag när du inte orkar, hinner eller har lust att laga mat.

4 stora portioner
400 g spagetti (på ett ungefär)
1 burk ricotta (250 g)
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 mangoldblad, 65-80 g (eller babyspenat)
Salt och svartpeppar
1 stor gul lök, hackad
1 paket bacon (140 g) (2 paket bacon om du vill täcka hela ytan på gratängen)
10-12 champinjoner, skivade
1 ask körsbärstomater, halverade
Olivolja
1 dl riven ost, gärna lagrad (präst, boxholm)

Börja med att koka spagettin nästan färdig, häll bort kokvattnet, spola av, blanda med lite olivolja och ställ åt sidan - gärna i durkslaget så länge. Använd pastakastrullen och blanda ricotta, crème fraiche och ägg i den. Krydda med 1 tsk salt och 3 krm svartpeppar. Blanda den kokta spagettin och spenaten i kastrullen med ricotta, crème fraiche, ägg och kryddor.

Lägg tre baconskivor åt sidan, strimla resten. (Om du använder två paket bacon, strimla baconskivorna från ett paket, och fördela ett paket baconskivor ovanpå gratängen). Fräs löken i olivolja ett par minuter. Blanda ner baconstrimlorna och fräs några minuter till. Sedan är det champinjonernas tur - låt dem fräsa med några minuter. Låt tomaterna - utom ca 8 halvor - fräsa på en minut i pannan på slutet. Fyllningen är klar!

Smörj en rund ugnsfast form med höga kanter med olivolja. Lägg hälften av spagettiblandningen i botten, jämna ut och tryck till lite lätt. Lägg över fyllningen och sedan resten av spagettiblandningen. Lägg baconskivorna ytterst mot formens kant lite omlott och lägg på resten av tomathalvorna (lägg eventuellt baconskivor över hela ytan och inte "bara" längs kanterna). Ringla på olivolja, vrid över lite svartpeppar och strö över den rivna osten. In i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader och sedan är det klart!

De billigare miniplommontomaterna i plastask är mycket billigare än Romantica på kvist och funkar alldeles utmärkt här.

Äggstanning med ricotta och crème fraiche istället för med mjölk. Salt och peppar.

Och så blandas mangoldbladen med den krämiga spagettin.

Innan det är dags för ugnen lägger du baconskivor längs kanterna (eller över hela ytan),  fördelar tomathalvor ovanpå och strör ost över. 

Så mycket gott i den här lådan/gratängen! Och med bacon, tomater och ost på toppen så vet ju alla att det inte kan bli fel!

En helg med både härligt och soligt höstväder och riktigt grått och regnigt har det varit. Varierat alltså, precis som livet. Nu tar vi tag i en ny vecka!


21 kommentarer:

  1. Åååh, läste precis om pastagratäng hos Sara och nu när jag ser det här också blir jag knappast mindre sugen! Gud, vad gott det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pastagratäng är bland det bästa som finns, tycker jag. Och så är det så lätt att anpassa efter egna smaker och göra helt vegetariskt om man vill det. Supergott!

      Radera
    2. Ricotta slut i båda butikerna.. :( vad kan jag använda istället.. Tack för världens bästa blogg <3

      Radera
    3. Men va?! Mascarpone funkar oxå. Lenare o gräddigare vilket absolut inte skadar men det är lite fetare... Annars går det finfint med vanlig äggstanning (typ 4 dl mjölk o 3 ägg). Lycka till o tack :-)

      Radera
  2. Nu blev jag också sugen på pastagratäng! Mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns liksom inget dåligt med det :-)

      Radera
  3. Fasen vad alla ska frestas med pasta i alla de former idag, nu är vi helt övertygade om att det är ett tecken...! Det där med att ha ricotta och cf i äggstanningen låter super, det tar vi med oss.

    Jajamensan, nu tar vi tag i denna veckan - själv håller vi semester och har några restauranger att bocka av på listan... jobbigt:)

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ta det som ett tecken att göra nåt gott med pasta :-) Åh, vad underbart med semester! Misstänker att ni inte tänker hålla er kvar på svenska breddgrader? Ha det underbart oavsett!

      Kramar!

      Radera
  4. Minns en tidigare variant som inte gick av för hackor - och denna gör mig också jättesugen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Favorit i repris! Lite häftigt att hämta inspiration och recept från sin egen blogg :-)

      Radera
  5. Tack, förresten på tipset om varm smörgåstårta med tonfisk - jättesugen på att testa!

    SvaraRadera
  6. Ser riktigt gott ut! Men det gör alltid dina recept :D

    SvaraRadera
  7. Svar
    1. Svårt att misslyckas med pastagratäng :-)

      Radera
  8. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen... jag tycker om dina bilder oavsett om det är kött, fisk eller vegis! :) Gott med pasta och kram på dig Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy :-) Pasta är gott! Kram tillbaks!

      Radera
  9. Men så gott! Hade dock kunnat tänka mig att äta det hela innan den ställs in i ugnen... Så krämig och god! Mmmm! Håller med Amy, vilka bilder!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man är alltför hungrig är nog risken stor att maten åker ner innan ugnen :-) Tack, Malin "rodnar" :-)

      Kram!

      Radera
  10. Mmmmmm. Mmmmmm. Riktig comfort food - och det behöver man ju ibland!
    100 kramar till dig, du är bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det verkligen och det behöver man verkligen ibland :-/ Minst 100 kramar tillbaka. De e du som e bäst jö!

      Radera