lördag 27 december 2014

Kryddig ugnsstekt kyckling i tomatsås med chorizo - en riktigt god kycklinggryta!


Vad sägs om en härlig kycklingrätt som avbrott från julmaten? Just kyckling brukar inte finnas med på våra julbord, och sällan till nyår. Så kläm in den här smakrika rätten som värmer med kryddor som chili och spiskummin. Själva tillagningstiden är omkring en timme men det går fort att förbereda och sen sköter det sig själv. Nästan i alla fall. Kycklingen ska ösas några gånger...

Jag blev så sugen på potatiskroketter så det fick det bli som tillbehör. Men servera gärna kycklinggrytan med ris, det tror jag passar riktigt bra. Och/eller med ett gott bröd att suga upp den urgoda såsen med. 

Grytan är matig med både kyckling och korv. Om jag tänker mig en variant på detta skulle jag nog gärna blanda ner ett gäng färska körsbärstomater också. Eller stekta champinjoner. Kanske paprika också? En rätt att utveckla och variera vidare!

Ca 6 portioner
2 gula lökar, klyftade
2 vitlöksklyftor, halverade
1 msk smör 
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 krm torkade chiliflakes
2 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
1 kruka persilja, hackad
2 lagerblad
1 hel kyckling
3 msk kinesisk soja
3-4 chorizokorvar (300 g), skivade

Stek lök och vitlök i smör och olja. Ställ åt sidan. Blanda krossade tomater, tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond i en stor skål/bunke. Lägg i löken. Blanda ihop chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, lagerblad och hackad persilja (spara lite persilja till garnering). Skölj av och torka kycklingen. Pensla den med sojan. Ta lite av kryddblandningen och gnid in i kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform. Blanda resten av kryddblandningen med tomatsåsen. Häll tomatsåsen runt om kycklingen i formen. Lägg i den skivade korven. Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i 50-60 minuter tills den är klar (ingen rosa saft när du kör provstickan där det är som tjockast vid låret). Ös kycklingen ca var 20:e minut med tomatsåsen. 


Kryddblandningen doftar ljuvligt - spiskummin är härligt!

Gul lök och vitlök svettas i smör och olivolja på medelvärme några minuter.

Kycklingen är klar för ugnen. Nu sköter den (nästan) sig själv!

Så här fin färg får kycklingen efter ca en timme i ugnen. Köttet blir ursaftigt och den krämiga tomatsåsen har en härlig smak av chorizo.

Garnera med persilja och servera med potatis, ris och/eller bröd.

Här på landet är det nästan tio minus idag. Kallt i sovstugan blir det men oj så gott man sover! Med ett rejält täcke och strumpor på så funkar det utmärkt. Lite kall om nästippen bara :-) Inte så mycket snö ännu men minusgraderna har gjort att isen börjar lägga sig. Det blir nog en vinter i år också vilket är helt ok så länge jag slipper enorma snömassor. Det är väldigt vackert men det är ju det där med att skotta...

God fortsättning och gott nytt år önskar jag dig! Vi ses 2015!




6 kommentarer:

  1. Hel kyckling är en klar favorit i vårt kök, det är något vi kan få sånt där riktigt sug efter! Gillar ditt sätt att laga till den på här, måste ju bli galet saftig.
    Kallt har det blivit här också, ett tunt snölager ligger och det hela känns så där lagom juligt :)

    Hoppas att du får en fin nyårsafton och ett gott och bättre nytt år,
    kramarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med hel kyckling! Och så lätt att göra också. Det räcker fint med ett tunt snölager tycker jag. Då har vi samma :-)

      Tack, jag hoppas också på det. Önskar er en fin avslutning på året och ett riktigt gott nytt år!

      Kramarna till er!

      Radera
  2. Åh... Detta låter ju grymt! jag kan riktigt känna dofterna. Mer sånt här och mindre julmat!
    Jag letar för fullt efter idé till nyårsmenyn. Den ska kräva väldigt lite tid för jag vill ha tid över för lite renovering hemma, så pass lite tid att jag nästan övervägt att blåsa av nyårsmiddagen. Får se om gästerna kanske får korv med bröd och glasspinne...
    God fortsättning! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt härliga dofter blev det! Har lite julskinka kvar som fortfarande är gott på mackan men julmaten är jag mätt på :-)

      Åh, vad roligt med renovering! Förstår precis att du inte vill behöva lägga en massa tid på nyårsmat då... Korv och glasspinne är inte fy skam, bara man sköljer ner med bubblor ;-)

      God fortsättning och kram till dig!

      Lycka till med renoveringen - berätta mer vad ni ska göra!

      Radera
  3. Det där ser ju MER än fantastiskt gott ut... :)

    SvaraRadera
  4. Kan bara hålla med :-) Tack! Intygar att det ÄR väldigt gott!

    SvaraRadera